SPOILER ALERT

Så bra är Partisan med Fares Fares, Johan Rheborg och Sofia Karemyr på Viaplay

Fares Fares i ”Partisan”, en ny originalserie på Viaplay med premiär 16 augusti. Amir Chamdin regisserar serien, som är på fem avsnitt. På rollistan finns även Johan Rheborg, Anna Björk och Sofia Karemyr. Foto: NENT Group

Ett storartat stycke tv. Viaplays ”Partisan” med Fares Fares, Johan Rheborg, Sofia Karemyr och Anna Björk är en av de bästa svenska miniserierna någonsin. 

Uppriktig, brutal och rak på sak utan att någon gång under seriens fem avsnitt skriva tittaren på näsan. Också: En berättelse där nödvändig information delas ut med ojämna mellanrum. Till det: Manus, regi och skådespeleri i utomordentlig symbios. 

Klart man blir golvad. 

Viaplays nya originalserie ”Partisan” utgår från Johnny. Han har blivit anställd som lastbilschaufför i Jordnära, ett grindsamhälle där det odlas ekologiska grönsaker. Med sig har han de föräldralösa syskonen Nicole och Maria. Johnny är där av en anledning, men upptäcker efterhand att hans engagemang rör sig åt annat håll. 

I början kan det verka aningen andefattigt. Snabbt sätter seriens visuella stil och berättartekniska förmåga klorna i tittaren för att släppa taget först när sista rutan går över i eftertexter.

Regissören Amir Chamdin har berättat att han bland annat haft Francis Ford Coppolas film ”Avlyssningen” från 1974 som inspiration för ”Partisan”. Det märks, särskilt mot slutet, och skapar i vissa stunder närmast hypnotisk tv.

Ofta vill man drunkna i bildernas utsnitt och jubel är att förvänta av ett antal in- och utzoomningar. När det gäller det senare kameraarbetet – vissa placeringar är utsökt valda – är det lätt att att låta tankarna flyga till Sergio Leone, samtidigt som jag emellanåt fick förnimmelser av ”Maratonmannen” med Dustin Hoffman. Naturligtvis används även några av Alfred Hitchcocks bästa knep för att hålla tittaren på helspänn.  

Filmfotografen Mårten Tedin fångar i dessa scener, precis som många andra, en essentiell del av thrillerns nerv och i ”Partisan” darrar den nästan hela tiden. Färgskalan är lika självklar som passande. En igenkännbar gråhet skiftar plats med sommarnaturens grönska och vaggar stundom in tittaren i falsk trygghet.

Det är i långa stunder mästerlig tv. 

Johan Rheborg på en bild från ”Partisan”, som har premiär 16 augusti på Viaplay. Foto: Mårten Tedin/Viaplay
Sofia Karemyr spelar rollfiguren Nicole i ”Partisan”, som regisseras av Amir Chamdin. Foto: NENT Group

Som alltid när Amir Chamdin regisserar spelar musik en avgörande roll. Vill man veta hur ”Partisan” låter och känns ska man, bland annat, lyssna på ”East Breeze” av Okay Temiz och Leonard Cohens ”The Partisan”. Den första fångar seriens puls, medan den andra kan tyckas avslöja en del om seriens huvudpersoner. 

Fares Fares spelar Johnny och gör sin rollfigur med brinnande självförtroende. Redan från start är det svårt att slita blicken när han bit för bit tar upp en hel person och en existentiell kris till ytan. I ett sammanhang av spänningens taktkänsla är det tveksamt om Fares Fares varit bättre än vad han är i sista avsnittet av ”Partisan”. Jag kan i alla fall inte minnas när. 

Samma gäller Johan Rheborg, som likt Anna Björk ger sin rollfigur en övertygelse så inpräntad att det blir obehagligt verkligt att följa. Dessutom och som om det inte skulle räcka med Josephine Bornebuschs serie ”Älska mig”: Sofia Karemyr måste med ”Partisan” få sitt stora genombrott. Hennes gestaltning av Nicole är trovärdig och gedigen, och växer ju längre in i serien man kommer.

Tillsammans med Ylvali Rurling – hon spelar Nicoles lillasyster Maria – skapar Karemyr även en syskonrelation som upplevs som ärlig och sann. 

Utöver allt detta har ”Partisan” också ett tematiskt finger i den politiska hetluften. Endast här hade jag önskat djupare borrning, då det i sådana fall hade funnits möjlighet att ge serien mer tyngd och även förklarat bevekelsegrunderna för åtminstone en av rollfigurerna.  

Slutet? 

Jodå. 

Det är perfekt. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

# ”Partisan” har premiär 16 augusti på Viaplay. Amir Chamdin och Fares Fares är upphovsmän och har skrivit manus med Hans Jörnlind, Anna Platt, Charlotte Lesche, Francesca Maraki och Dennis Magnusson. Fares Fares är även kreativ producent medan Amir Chamdin regisserar de fem avsnitten. På rollistan finns bland andra Fares Fares, Johan Rheborg, Anna Björk, Sofia Karemyr, Emelie Garbers, Ylvali Rurling och Linus Wahlgren. Warner Bros. producerar ”Partisan” med Johanna Wennerberg som producent.