Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är The Umbrella academy säsong 2 på Netflix

”The Umbrella academy” säsong 2 finns på Netflix. Från vänster: Aidan Gallagher, Emmy Raver-Lampman, Robert Sheehan, Tom Hopper, David DAVID Castaneda, och Ellen Page. Foto: Christos Kalohoridis/Netflix

Bättre, men långt från perfekt. I säsong 2 fortsätter ”The Umbrella academy” ramla runt i visuellt krispiga scener, överflödigt berättande och överraskande musikval.

Tio avsnitt är för mycket, och ännu en gång fastnar ”The Umbrella academy” i en seg genrefälla där framåtrörelse måste hindras och intresset falnar. I säsong 2 finns scener som hoppar ur rutan och är utmärkt underhållning, men mellan höjdpunkterna i denna referenstunga serie finns överflödigt berättarfett och onödig utfyllnad. 

”The Umbrella academy” baseras på serietidningen med samma titel av Gerard Way och Gabriel Bá. Netflix-serien har utvecklats av Jeremy Slater och Steve Blackman – den senare är även huvudförfattare – och är en pastisch som har vett nog och vet hur man ska använda alla influenser. 

Från första säsongen: Den 1 oktober 1989 föddes 43 barn av kvinnor som minuter före förlossningen inte var gravida. Sju av barnen adopterades av miljardären och äventyraren Reginald Hargreeves. När tittaren lär känna barnen som vuxna visar det sig att sex av dem – det sjunde har dött och är ett spöke – har olika superkrafter. 

Förutsättningarna för säsong 2: I slutet av debutomgången lyckades familjens övriga medlemmar stoppa Vanya (Ellen Page) och med det var de övertygade om att de hindrat apokalypsen. 

Icke så.

När bitar av månen började falla mot jorden använde Number Five (Aidan Gallagher) sin förmåga att hoppa i tid och rum för att placera ut sina bröder och systrar i samma gränd i Dallas, men vid olika tidpunkter under en treårsperiod i början av 60-talet. 

När Number Five själv ramlar ner i Dallas har det gått tre dagar sedan mordet på John F. Kennedy. Han möts av sovjetiska soldater, tredje världskriget och atombomber. 

Enda slutsatsen: Number Five måste trilla bakåt i tiden igen, samla ihop sina syskon och ännu en gång hindra apokalypsen. 

Kul kan tyckas, och det är precis vad det är långa stunder.  

Kate Walsh som The Handler i ”The Umbrella academy” säsong 2 på Netflix. Foto: Christos Kalohoridis/Netflix

Även i säsong 2 har ”The Umbrella academy” problem med logiken.

De superkrafter som exempelvis Number Five har till sitt förfogande borde vara nog för att besegra motståndarna och övervinna merparten av de hinder han och syskonen stöter på i Dallas.

Seriens egna regelverk för vad huvudpersonerna kan och inte kan göra är luddiga och används ofta godtyckligt. I och med det är det svårt att vara känslomässigt investerad. Det som verkar vara ett oövervinneligt hot ena stunden, är inte svårare att lösa än med en handklapp i nästa. Samtidigt: Skulle följdriktigt tänkande råda hade serien snabbt tagit slut. 

Att stil går före substans är från början givet, men stundvis är det överraskande hur grund ”The Umbrella academy” är när det kommer till rollfigurernas inre liv och emotionella utveckling. 

När det gäller andra delar som scenografi, kamerarörelser och klippning är ”The Umbrella academy” på en helt annan nivå. Några actionscener är så ambitiösa att man nästan tappar andan, och särskilt så när serien hittar rätt bland de många låtar vars uppgift det är att agera uppiggande kontrast till handlingen.

Förtjust blir man förstås också i de färgsprakande kläder som kostymören Christopher Hargadon valt till Kate Walshs rollfigur The Handler. Varje plagg och outfit är härligt frapperande utan att det någonsin går till överdrift.

Sådan kreativ inspiration önskar man att det fanns mer av i säsong 2. Ändå är det svårt att slita sig från ”The Umbrella academy”, som likt för många av Netflix originalserier är av den typ att det är enkelt att se en säsong från start till mål, även om man efteråt knappt minns vad det är man har sett.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”The Umbrella academy” säsong 2 hade premiär 31 juli på Netflix. Serien baseras på serietidningarna av Gerard Way och Gabriel Bá. Steve Blackman och Jeremy Slater har utvecklat serien. Blackman är även huvudförfattare.  På rollistan i säsong 2 finns bland andra Tom Hopper, David Castaneda, Emmy Raver-Lampman, Robert Sheehan, Ellen Page, Aidan Gallagher, Justin H. Min, Ritu Arya, Yusuf Gatewood, Marin Ireland och Kate Walsh.