SPOILER ALERT

SVT:s smarta drag med Vår tid är nu – julen 2020 sänds säsong 4

”Vår tid är nu” säsong 1-3 är tillbaka på SVT Play med start 1 augusti. Julen 2020 sänds specialsäsongen som utspelar sig sex månader efter första säsongen. På bilden: Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson. Foto: Johan Paulin/SVT

Ett kärt återseende och nödvändig uppvärmning. När ”Vår tid är nu” kommer tillbaka till SVT Play gör serien det som de senaste årens svenska dramadominant. Julens avslutande specialsäsong kommer däremot kännas annorlunda. 

Siffrorna talade sitt tydliga språk: ”Vår tid är nu” säsong 2 hade kommit halvvägs och i snitt hade 2 250 000 personer sett de fem avsnitten. De senaste 15 åren var det bara ”Saltön” och ”Skärgårdsdoktorn” bland SVT:s dramaserier som hade haft fler tittare. 

Då var det uppseendeväckande. Nu känns det närmast omtumlande. 

När streamingjättar som Netflix vill att det lokala ska vara globalt, grävde SVT där man stod och satsade på ett kostymdrama med historiska nerslag, vingar som bar en härligt snårig kärlekshistoria och kompetens i varje produktionstekniskt led.

För en gångs skull fanns dessutom vetskapen om att beställarna var på berättelsens sida eftersom både första och andra säsongen redan var säkrade när inspelningen började. 

Inför urpremiären placerade SVT med fingertoppskänsla ”Vår tid är nu” på måndagarna klockan 20.00, i stället för den tablåtid en timme senare som länge vikts för dramaserier. Och senare, när avsnitten fanns tillgängliga i Play timmar tidigare, valde ändå majoriteten av tittarna att titta i broadcast. 

För: Aldrig att SVT skulle ge tittarna hela säsongen på en gång. Serien var lika mycket det som hände i fantasin mellan avsnitten som själva handlingen, den som Ulf Kvensler, Johan Rosenlind och Malin Nevander mejslat fram och som sällan spårade ur. 

Hedda Stiernstedt, Mattias Nordkvist, Adam Lundgren i  ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

Nu, från och med 1 augusti, finns alla tre säsonger återigen på SVT Play efter att samproducenten NENT Group haft ensamrätt på Viaplay. Ytterligare ett smart drag, inte bara för att de mest intresserade vill se om fler än en gång, utan också med tanke på vad som väntar härnäst. 

Den specialsäsong på fyra avsnitt som har premiär under julen börjar drygt sex månader efter händelserna i första säsongen. Merparten av handlingen utspelar sig i Stockholms skärgård, där familjen Löwander ska driva sommarrestaurang. 

När säsong 1 slutar är Nina Löwander och Calle Svensson – rollfigurerna spelas av Hedda Stiernstedt respektive Charlie Gustafsson – inte tillsammans. När säsong 2 börjar och fem år har gått i serien är Nina och Calle ett par. Centralt för specialsäsongen är den gnista som blev deras kärlekseld. 

Det blir naturligtvis något alldeles extra att få följa, samtidigt som jag på förhand vill lägga alla pengar i samma säck och satsa på att det är det äldre skådespelargardet – Suzanne Reuter, Peter Dalle, Anna Bjelkerud och Rasmus Troedsson – som kommer ha de mest minnesvärda replikerna. 

En av de starkaste anledningarna att se specialsäsongen är förstås att få höra Helga och ”Stickan” gnabbas på det där luftigt giftiga vis som endast de kan. Med Måns Herngren som regissör kommer duons scener nå nya höjder. Och tro mig, julens fyra avsnitt kommer kännas annorlunda än de tre första säsongerna. 

Hade det gått att snabbspola förbi hösten är vi nog flera som gjort just det.

Ida Engvoll och Adam Lundgren i avsnitt 7 av ”Vår tid är nu” säsong 2. Foto: Johan Paulin/SVT

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Vår tid är nu” (1 augusti, SVT Play)

Det är förhoppningsvis inte lätt att glömma, men Ida Engvoll förtjänar alltid mer uppmärksamhet och då bland annat för sin insats som Ester i ”Vår tid är nu”. Som seriens Lady Macbeth gör Engvoll och Adam Lundgren det som är den bästa scenen under de tre säsongerna: Bråket mellan Peter och Ester börjar i matsalen, fortsätter i köket och avslutas på lastkajen. Sekvensen som vibrerar varje gång man ser den hittas i andra säsongens sjunde avsnitt. 

”The Umbrella academy” – säsong 2 (31 juli, Netflix)

Första säsongen var ojämn och repetitiv. Säsong 2 är roligare tittning, trots att inte heller den har lyckats skära bort överflödigt berättarfett. Fortsatt mest givande är att upptäcka vilka musikval som huvudmanusförfattaren Steve Blackman har gjort i respektive avsnitt.   

”P-Valley” (tillgänglig nu, C More)

Tillsammans med några andra – framför allt ”Feel good” på Netflix samt ”I may destroy you” och ”Betty” på HBO Nordic – är ”P-Valley” bland årets bästa nya serier. Har dessutom redan förnyats, så det blir fler avsnitt. Hoppa på direkt. 

”The Americans” – säsong 1-6 (1 augusti, Viaplay)

I ett slags tv-panteon finns ett antal givna serier – tänk ”The Sopranos”, ”The Wire”, ”Mad Men”, ”The Simpsons” – men bland de senaste årens ”nykomlingar” är det endast ”The Americans” som tar en självklar placering.

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”The Long song” (31 juli, SVT Play)

Brittisk miniserie baserad på Andrea Levys roman med samma titel. Handlingens mittpunkt är förhållandet mellan karibiska slavar och vita markägare på 1830-talet. 

”Fullt hus” (2 augusti, Dplay)

Ny svensk komediserie med Liv Mjönes, Fredde Granberg, Sven Melander och Katarina Ewerlöf. Handlar om paret som tvingas flytta hem till hennes föräldrar.

”Morden i Sandhamn” – säsong 7 (3 augusti, C More)

Dödliga festdroger, mord, ekonomisk brottslighet och Noras turbulenta privatliv och revolterande tonårsdotter – det är lite av det som väntar i nya ”Morden i Sandhamn”.