Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Greyhound med Tom Hanks på Apple TV+ – premiär 10 juli

Tom Hanks spelar huvudrollen i ”Greyhound”, en ny film på Apple TV+ med svensk premiär 10 juli. Hanks har skrivit manus medan Aaron Schneider regisserar. Foto: Apple TV+

”Greyhound” har Tom Hanks och är en nagelbitare till krigsfilm. Det som saknas är känslan av överdådig storslagenhet. 

Tom Hanks rollfigur Ernest Krause hinner inte äta och får aldrig möjlighet att vila. Han chefar på U.S.S. Keeling, ett stridsfartyg som ska skydda en allierad flotta och försöka undvika tyska ubåtar. 

Året är 1942 och februari kallt när ”Greyhound” börjar på riktigt. Det som kallas Slaget om Atlanten under Andra världskriget är igång och Ernest Krause har för första gången fått en kaptensposition. 

Krause är den typ av rollfigur som endast en gedigen Hollywoodstjärna som Tom Hanks kan spela. Han är äldre än övriga på skeppet, ber bordsbön, följer reglerna, är professionell ut i fingerspetsarna, men ständigt medveten om blickarna efter varje ny order, särskilt när krigets intensitet ökar.

Under stridens hetta vill Hanks förmedla oro och ett slags hopplös aggression. Han lyckas. Ernest Krause är, typ, kapten John H. Miller i ”Rädda menige Ryan”, fast på vatten.

”Greyhound skulle egentligen ha haft biopremiär i mars. På grund av coronapandemin flyttades premiärdatumet först till maj, sedan juni varefter Sony valde att sälja filmen till Apple TV+. 

Så kan det gå, och föga förvånande hade Apple inga problem med att betala. För företagets streamingtjänst är filmen ett första steg i en ny riktning. Visst, de har en serie med Jennifer Aniston och Reese Witherspoon – ”The Morning show”, och den är verkligen inget speciellt – men det här är en krigsfilm med Tom Hanks. 

Jackpott är nog bästa ordet. 

”Greyhound” är baserad på C.S Foresters roman ”The Good Shepard” från 1955. Ett fiktivt verk, även om författaren enligt flera amerikanska historiker gjorde sin research noggrant. Av boken har Hanks skrivit ett stramt manus, där det tycks vara meningen att rollfigurerna bredvid huvudpersonen aldrig ska fördjupas, som om Hanks vill peka på att de var några bland flera som miste sina liv på Atlanten. 

Jag har inga problem med det. 

”Greyhound” är 92 minuter lång – 88 om man räknar bort eftertexterna – och tar sig framåt med pulserande och nagelbitande spänning. Klaustrofobin, kylan och krigets kaos går stundvis nästan att ta på. I vissa sekvenser påminner filmen om den sorts krigsfilmer som inte görs längre: Tajta, med fullt fokus på mardrömmen som alltför många soldater tvingades genomlida. 

Regissören Aaron Schneider använder sig av en blå-grå färgpalett filmen igenom, något som gör att explosionerna och skottens varma färger accentueras och ökar känslan av att vara nära Krause och hans besättning. Dystert och ett slags föraning om våldsamheter kan tyckas, samtidigt som den visuella presentationen är effektiv, även om de delar som gjorts digital lyser igenom för mycket, vilket förtar den typ av episk upplevelse man söker i sammanhang som dessa. 

”Greyhound” är därmed inte i närheten av ”Rädda menige Ryan”, ”Band of brothers” eller ”The Pacific”.

Trots det: Tillsammans med ”Central Park”, ”Mythic quest: Ravens Banquet”, ”Little America”, ”Beastie Boys story” och ”Little voice” – den senare har också premiär 10 juli – är ”Greyhound” ännu ett skäl att skaffa Apple TV+. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om serier på Apple TV+

# ”Greyhound” har premiär 10 juli på Apple TV+. Tom Hanks har skrivit manus och spelar huvudrollen. Filmen regisseras av Aaron Schneider. På rollistan finns även Stephen Graham, Elisabeth Shue, Rob Morgan, Josh Wiggins, Tom Brittney, William Pullen, Manuel Garcia-Rulfo och Chet Hanks.