Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar Kristina och Karl-Oskar i nya Utvandrarna

Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård spelar Kristina och Karl-Oskar när Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” blir film regisserad av Erik Poppe. Planerad biopremiär juldagen 2021. Foto: Fabrizio Cestari/Mattias Edwall/SF Studios

Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård blir 2000-talets Kristina och Karl-Oskar när Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna” filmatiseras på nytt. På rollistan finns även Sofia Helin och Liv Ullmann. Filmen, som regisseras av Erik Poppe, börjar spelas in i september. ”Utvandrarna” har planerad biopremiär juldagen 2021.

Vilhelm Mobergs klassiker ”Utvandrarna” blir film igen. 

Nu bekräftar SF Studios att Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård ska spela huvudrollerna Kristina och Karl-Oskar i ”Utvandrarna”, som regisseras av Erik Poppe. Inspelningen är planerad att börja i september i västra Götaland. 

På rollistan finns även Sofia Helin, som spelar Judit, samt Liv Ullmann. Hon spelade som säkerligen bekant Kristina i Jan Troells Oscarsnominerade filmatisering från 1971, nu gör Ullvmann rollen som Anna, Kristinas mor. 

Gustaf Skarsgård, senare i sommar aktuell som Merlin i Netflix serie ”Cursed”, säger i uttalande: 

”Att jobba med en sådan förlaga som ”Utvandrar”-serien och en sådan karaktär som Karl-Oskar, är inget annat än ett drömprojekt. Något som direkt fångade mig var nerven i relationen mellan Karl-Oskar och Kristina. Hur det genom deras kärlek och val ryms en större berättelse om mod och att våga för att leva. Om kärleken till sina nära, kärleken till ett land, kärleken till det vi kallar ett hem.”

Lisa Carlehed har varit verksam i Tyskland och Danmark, och rollen som Kristina blir hennes första större huvudroll i en svensk produktion. 

”Att axla den närmast mytomspunna rollen som Kristina känns otroligt häftigt. Jag och Gustaf har haft en fantastisk kemi under provspelningarna där jag tidigt hittade in i skuggorna av Kristina som inte tidigare skildrats. Något jag också länge längtat efter har varit att göra en huvudroll i en svensk storfilm av den här digniteten. Jag ser väldigt mycket fram emot att tillsammans med en så stark produktion som SF Studios bidrar med, gestalta den kärlek och det mod som präglar utvandrarnas resa från Sverige till USA”. 

Sofia Helin gör rollen som Judit. när ”Utvandrarna” blir film igen. Foto: Carolina Romare/SF Studios
Erik Poppe regisserar ”Utvandrarna” efter manus av Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig. Foto: SF Studios

Det var i oktober förra året som SF Studios meddelade att norska regissören Erik Poppe var den som skulle regissera ”Utvandrarna”. Beskedet kom efter att filmen tidigare utvecklats med Daniel Espinosa som tilltänkt regissör, men enligt pressmeddelandet gick hans schema inte att få ihop med inspelningen av filmen. 

Nu säger Erik Poppe, som tidigare har regisserat filmer som ”Kungens val” och ”Utøya 22 juli”:

”Med ”Utvandrarna” vill jag genom Kristinas ögon återge hennes och Karl-Oskars kärlek och kamp för ett bättre liv. Hur långt är man villig att gå för att rädda sina barn. Det mod som följde dem, som flyktningar, på den storslagna men också dramatiska resan från Småland och över Atlanten till Minnesota. Utvandrarna tar oss genom rädsla och hopp, genom kärlek och död. Det är en tidlös och ständigt aktuell berättelse om vilka vi är, vart vi kommer ifrån och våra drömmar.”

Siv Rajendram Eliassen och Anna Bache-Wiig har skrivit manus till ”Utvandrarna”. Tidigare manusversioner av den aktuella versionen av ”Utvandrarna” har skrivits av Petter Skavlan, Johan Melin och Anders August. 

SF Studios producerar ”Utvandrarna” i en samproduktion med det SF Studios ägda produktionsbolaget Paradox, Film i Väst, C More/TV4,  Nordsvensk Filmunderhållning, SF Studios Danmark och Fantefilm med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Norska Filminstitutet, Danska Filminstitutet samt DR. Filmen distribueras av SF Studios och REInvent International Sales hanterar den internationella försäljningen.

Fredrik Wikström Nicastro är filmens producent:

”Historien som Vilhelm Moberg skildrade för över 70 år sedan är en tidlös klassiker och mer relevant i dag än när den först skrevs. I ”Utvandrarna” följer vi Kristina och Karl-Oskars modiga val att lämna allt bakom sig för chansen att börja om och bygga ett nytt, bättre liv för sig och sin familj. Det är ett sensationellt äventyr de tar oss med på, som handlar om att hitta sin plats i världen, att hitta ett nytt hem. Detta är ett drömprojekt som vi utvecklat under många år och är nu äntligen, med denna fantastiska ensemble, redo att börja inspelningen”.

”Utvandrarna” har planerad biopremiär juldagen 2021.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie