Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Teaser till Björnstad på HBO Nordic – så blir serien baserad på Fredrik Backmans roman

Ulf Stenberg och Aliette Opheim på en bild från ”Björnstad”, en ny originalserie på HBO Nordic regisserad av Peter Grönlund. Premiär hösten 2020. Foto: Niklas Maupoix/HBO Nordic

”Björnstad” är en ny svensk originalserie på HBO Nordic baserad på Fredrik Backmans roman med samma titel. I huvudrollerna finns bland andra Aliette Opheim, Ulf Stenberg, Miriam Ingrid, Lukas Wetterberg och Tobias Zilliacus. Här är en första teaser till serien, som har premiär hösten 2020. 

HBO Nordic bekräftar nu att ”Björnstad”, originalserien baserad på Fredrik Backmans roman, har premiär under hösten. Samtidigt delar man också med sig av de fyra första bilderna från serien och en teaser. 

Sedan tidigare är det känt att Aliette Opheim och Ulf Stenberg gör två av huvudrollerna. Nu bekräftas att även Miriam Ingrid, Lukas Wetterberg, Tobias Zilliacus, Oliver Dufåker och Frida Sandberg finns på rollistan. 

Sedan tidigare är det känt att Aliette Opheim och Ulf Stenberg gör två av huvudrollerna. Nu bekräftas att även Miriam Ingrid, Lukas Wetterberg, Tobias Zilliacus, Oliver Dufåker och Frida Sandberg finns på rollistan. 

I ett pressmeddelande beskriver HBO Nordic ”Björnstad” som en serie som handlar om ”hoppet som för ett litet samhälle samman, de hemligheter som sliter det itu, det mod som krävs för att gå emot gruppen och konsekvenserna av hur vi uppfostrar våra barn.”

Om handlingen skriver man: ”Den lilla staden Björnstad håller sakta på att försvinna in i den omgivande skogen. Den lokala hjälten och hockeystjärnan Peter återvänder hem för att bygga upp stadens juniorlag. Hela bygdens drömmar om en ljusare framtid landar tungt på dessa unga pojkarnas axlar. När lagets stjärnspelare blir anklagad för en fruktansvärd handling försätts hela staden i kaos.”

Anders Weidemann, Antonia Pyk och Linn Gottfridsson har skrivit seriens manus, medan Peter Grönlund regisseras de fem avsnitten. 

Centralt för berättelsen är även hockeyspelarna i Björnstads juniorlag. I serien utgörs laget av Oliver Dufåker, Otto Fahlgren, Alfons Nordberg, Erik Lundqvist, Rasmus Karlsson och Najdat Rustom.

På rollistan finns även Jacob Nordenson, Charlotta Jonsson, Sanna Niemi, Mikael Odhag, Anna Azcárate, Tomas Bergström, Einar Bredefeldt och Gustav Lindh.

Tobias Zilliacus på en bild från ”Björnstad”, en ny serie på HBO Nordic. Foto: Niklas Maupoix/HBO Nordic
Miriam Ingrid spelar Maya Andersson i ”Björnstad”. Foto: Niklas Maupoix/HBO Nordic
Oliver Dufåker gör rollen som Kevin Erdahl i ”Björnstad”. Foto: Niklas Maupoix/HBO Nordic

Det var i januari 2019 som HBO Nordic bekräftade att man har gett grönt ljus till en tv-serie som är en bearbetning på Fredrik Backmans storsäljande roman ”Björnstad”.

Serien, som är på fem avsnitt, spelades in förra året i Gällivare med omnejd samt i Övertorneå, Haparanda, Kalix, Malmberget och Kiruna.

Peter Grönlund långfilmsdebuterade med ”Tjuvheder” 2015. Filmen vann senare fem Guldbaggar. Hans senaste film, ”Goliat”, nominerades för fem Guldbaggar och tilldelades fyra. 

Redan i februari 2017 blev det känt att Filmlance Internationell AB köpt rättigheterna till ”Björnstad”. Produktionsbolaget ligger bland annat bakom ”Beck”-filmerna, ”Bron” och ”Kalifat”. 

Fredrik Backmans första roman ”En man som heter Ove” blev en succé både i bok- och filmform. Rolf Lassgård spelade huvudrollen i filmen som Hannes Holm regisserade. Den nominerades till två Oscars.

”Björnstad” är Backmans fjärde roman och den första som blir tv-serie.

Den har beskrivits som Fredrik Backmans ”allvarliga roman” och som en ”berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.”

Förutom ”Björnstad” ska även Fredrik Backmans roman ”Folk med ångest” bli tv-serie, men då hos Netflix. Felix Herngren regisserar, Camilla Ahlgren skriver manus och FLX producerar det projektet. 

”Björnstad” produceras av Bonnie Skoog Feeney och Mattias Arehn för Filmlance International, som är en del av Endemol Shine Group. Exekutiva producenter för HBO Europe är Hanne Palmquist, Steve Matthews och Antony Root. Författaren Fredrik Backman har även han samma titel. 

”Björnstad” har svensk premiär hösten 2020 på HBO Nordic. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier