SPOILER ALERT

Därför tackade Ola Rapace ja till Stjärnorna på slottet – tankarna bakom beslutet

Skådespelaren Ola Rapace är aktuell med sin självbiografi ”Romeo: Min flykt i fem akter” och medverkar i ”Stjärnorna på slottet”. För Spoiler alert berättar Rapace om sitt beslut att medverka i SVT-programmet. Foto: Jessica Gow/TT

Flytten från Paris till Stockholm tvingade Ola Rapace att konfronteras med bilden av sig själv i Sverige. ”Lögner och skitsnack”, tycker han. Därför har Rapace skrivit sin självbiografi och oväntat tackat ja till ”Stjärnorna på slottet”. ”Förut har jag tyckt: ”Låt dem snacka”. Nu känner jag att det inte funkar, för det finns så många gränslösa personer där ute som vill illa.”

Kort innan telefonsamtalet hade Ola Rapace, 48, suttit i en podcast-inspelning och ifrågasatt ”Stjärnorna på slottet” och liknande tv-program. 

Därför blev han, som Rapace säger själv, chockad när produktionsbolaget Meter Television ringde och frågade om han kunde tänka sig att medverka i SVT-programmet. 

Ändå: Mest överraskad blev alla inblandade när Ola Rapace faktiskt tackade ja. 

I slutet av juni börjar inspelningen på Lejondals Slott, där Rapace får sällskap av Charlotte Perrelli, Ernst Billgren, Shima Niavarani och Kjell Wilhelmsen.

 När vi pratar på telefon förklarar Ola Rapace, som nyligen skrivit klart självbiografin ”Romeo: Min flykt i fem akter”, sitt beslut: 

– Eftersom alla riktiga jobb är ställda så finns det tid och utrymme att göra sådana här saker. Så jag tänkte att det kunde vara en kul grej att göra, och det är alltid kul att överraska folk också. 

Efter de gånger vi har träffats har jag en bild av dig som en person som är öppen, men som vill hålla det privata privat. Känner du att du passerat någon tröskel och kan öppna upp mer nu? 

– Det gör jag väl. Mest kan jag känna att jag är trött på hur mycket lögner och skitsnack som finns om mig. Förut har jag haft inställningen att stå ovanför sådan skit, men nu har jag känt att det är så grova grejer att jag vill äga min egen historia. 

Ja, det vill väl alla. 

– Jo, men förut har jag tyckt: ”Låt dem snacka”. Nu känner jag att det inte funkar, för det finns så många gränslösa personer där ute som vill illa. 

Vad tror du den förändringar beror på?

– Det hände när jag flyttade hem till Sverige och konfronterades med den svenska branschen och bilden av mig i Sverige. Den har jag inte utsatts för när jag jobbade i Frankrike. Där har jag en helt annan position. Det är en del människor som borde ha alkolås på sina sociala medier. 

Ola Rapace spelar huvudrollen i Viaplays originalserie ”Hassel” som har premiär hösten 2017. Foto: Crille Forsberg/VIaplay

När du tackade ja till ”Stjärnorna på slottet”, ställde du några krav då kring saker som du inte ville prata om? 

– Jag kommer försöka vara helt öppen. Sedan finns det gränser. Det finns människor som jag inte vill såra eller hänga ut på fel sätt. Den balansgången har jag brottas med nu när jag har skrivit självbiografin så jag känner att jag har ganska bra koll på vilka jag vill skydda och vilka jag vill skita i. 

Hur har du resonerat kring det?

– Det enda som är viktigt är att inte göra fel mot barnen. I övrigt får man försöka hitta en balans. Det är inte så att jag har något hämndbegär mot någon, det är inte därför jag har skrivit boken, men däremot kan det säkert vara så att det är någon som tycker att de blir attackerade ändå. Ibland kan man ta hänsyn till det och ibland får man skita i det, för det måste ju bli spännande att läsa också, säger Ola Rapace och skrattar till. 

När det gäller ”Stjärnorna på slottet”, har du framfört några andra önskemål inför inspelningen? 

– Nej, jag har inte sagt något. Jag är med på vad som helst. För mig är det spännande eftersom jag inte är van vid sådana här sammanhang. Det ska bli kul att se vad som händer. 

Du börjar närma dig 50 och du nuddade tidigare vid att du vill göra upp med den bild som vissa personer har av Ola Rapace. Ålderskris, eller?

– Kanske inte göra upp, det uttrycket är lite platt, men jag vill motsäga en del missuppfattningar som finns om mig. Det gäller inte alla, men i vissa kretsar finns en bild av mig som jag inte tycker stämmer och jag är trött på att bemöta det hela tiden, säger Ola Rapace och fortsätter: 

– Det finns ett behov inom mig att ge min egen syn på saker och ting. Det kan säkert vara en 50-årskris. Det där att vara rebell är kul när man är 17, men det är inte så fräscht när man är 50. 

Du har förälskat och gift dig sedan vi snackade sist. Det är lätt att tänka sig att förändringen beror på det också.  

– Jag tror egentligen inte det, utan mer att jag flyttade till Stockholm. Det har nog påverkat mer. Jag kunde inte gömma mig längre. Stockholm är en liten by. Det är svårt att vara hemlig här. Jag har kvar lägenheten i Paris, och saknar Paris varje dag. 

Ernst Billgren, Shima Niavarani, Kjell Wilhelmsen, Charlotte Perrelli och Ola Rapace är med i ”Stjärnorna på slottet” 2020 i SVT. Foto: Ola Kjelbye/Janne Danielsson/ Karin Alfredsson/Magnus Ragnvid/SVT

Du skulle spela in en film i Kambodja som aldrig blev av på grund av coronapandemin, eller hur?

– Det är faktiskt det bästa manus som jag har läst. Nu är det bestämt att vi ska spela in den efter regnperioden, så vi ska börja filma i januari. Det är otroligt kul. Det bästa manus som jag läst och den bästa roll som jag har fått möjlighet att spela. 

Vad handlar filmen om?

– Om en pluton i franska främlingslegion 1945. Fransmännen ska ut ur Indokina och har japanerna efter sig och så är det en pluton av missanpassade personer och missbrukare som inte har klarat av kriget som befinner sig på ett slags viloläger i djungeln, säger Ola Rapace och fortsätter: 

– Sedan får de order om att gå mot kinesiska gränser och har japanerna efter sig och sedan kan jag inte avslöja mer. Det är ett ultimat upplägg på en film.  

Har jag förstått det rätt att du skrev självbiografin som en följd av coronapandemin eller hade du tankar på att göra det ändå?

– Tankar har jag haft, men jag hade aldrig kommit igång med det om det inte var så att det inte fanns något annat att göra. Jag kan inte vara arbetslös. Jag går sönder om jag inte har en uppgift. Jag tycker om att jobba snabbt. Det finns ingen anledning att dra ut på processer, det blir oftast inte bättre bara för det. 

Hur ser det ut med svenska jobb. Det var väl tv-serien ”Hassel” som var det senaste och det känns som att det var evigheter sedan. 

– Jag skulle gärna jobba i Sverige igen. Men dels har jag väl tappat lite kontakter och förtroende kanske och dels tror jag att jag har skaffat mig en del ovänner i branschen. Fast det går kanske att ändra på. Förhoppningsvis. Jag skulle jättegärna jobba i Sverige. 

Tillbaka till ”Stjärnorna på slottet”. När tv-tittarna har sett ditt avsnitt i jul, vad hoppas du att de ska bära med sig? 

– Jag hoppas att de ska bli överraskade. Det går inte att göra mer än så. Det ska förhoppningsvis vara hyfsat underhållande och sedan hoppas jag att jag kan överraska några, säger Ola Rapace och fortsätter: 

– Det tycker jag alltid är kul, oavsett om man gör den här typen av tv eller om man gör drama. Jag tycker att man ska överraska, för det är det som är kul att titta på. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program