Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

TV4 har byggt en låtsasvärld med Karl Fredrik på Österlen och Sommar med Ernst

”Karl Fredrik på Österlen” är ett nytt tv-program i TV4 som hade premiär 25 maj. Programledare är floristen Karl Fredrik Gustafsson. Foto: Jakob Dahlström/TV4

TV4:s livsstilsprogram börjar bli en gemensam låtsasvärld. Dags för förändring. 

Jag minns alla mina trädgårdsprofiler och vad de brukade lära mig, skulle knappast ha varit en bra romantitel, men rymmer åtminstone ett korn av sanning som varken är föreställd eller friserad. 

Naturligtvis är inte alla minnen ljuva även om det finns en bubblande glädje i att tänka på Ernst Kirchsteiger, paret Mandelmann eller det senaste tillskottet i TV4:s ständigt växande flora av livsstils-programledare.

”Karl Fredrik på Österlen” hade premiär 25 maj. I centrum står floristen Karl Fredrik Gustafsson. Han bor med sambon Petter Kjellén, hunden Hamlet och katterna Leopold och JC på 1600-talsgården Eklaholm på Österlen i Skåne. Kamerorna följer Karl Fredrik och hans vardagsbestyr. Det skrattas, nödvändiga tips får spridning, det flängs och huvudpersonen väljer många gånger morgonrocken som klädnad.

”Karl Fredrik på Österlen” är inspirerande och parodisk tv som passar TV4 som handsken. Programmet har potential att fortsätta under lagom lång tid. Utöver premiären har jag sett de nästföljande två avsnitten. Det är i det andra som Karl Fredrik Gustafssons personlighet verkligen blommar ut. Samtidigt finns ingen tvekan om att det nya tv-programmet ska ses som en stärkande uppvärmning inför sommarens tungviktare. 

”Sommar med Ernst” är i skrivande stund mitt uppe i inspelningarna och arbetet med den nya säsongen. På grund av covid-19 är upplägget annorlunda jämfört med tidigare och varje avsnitt kommer kretsa kring ett tema. Badrum, uteplatser, matlagning och kök står på schemat. 

Först ut, i nypremiären den 18 juni… jajamen… trädgård och odling. 

Lägg till att SVT:s för sammanhanget överlägsna ”Trädgårdstider” redan sänt klart sin senaste säsong liksom alla brittiska och amerikanska livsstilsprogram och det är lätt att den egna entusiasm slokar. 

Ernst Kirchsteiger är programledare för ”Sommar med Ernst”, vars nya säsong har premiär 18 juni i TV4. Avsnitten har då ett nytt upplägg. Foto: TV4

När myset är för mysigt, fixet för fixerat och tv-programmen för lika varandra och för många står man själv stilla i en återvändsgränd utan lust att förstå att fägringen kan vara stor.

TV4:s livsstilsprogram har blivit en svårgenomtränglig och gemensam låtsasvärld där floskler är kung och inspirationen som ska förmedlas till tittarna inte längre försöker ta makten utan sitter i ett hörn och viskar att man har rätt att bestämma. 

Något slags brytpunkt är självfallet på väg, en som svänger om genren och hittar nya vägar. 

Vill ingen skynda på, kan man ändå vara tvungen. 

”Sommar med Ernst” har redan gjort mindre förändringar på grund av coronapandemin och några av sekvenserna i  ”Karl Fredrik på Österlen” skulle vara omöjliga om de filmats under rådande omständigheter. 

Det vore förmätet att gissa hejvilt, men troligt är att likt realityserier som ”Love Island”, ”Paradise hotel”, ”Robinson” och ”Big brother” måste även de älskade trädgårdsprogrammen justeras och i vissa fall göras om. 

I stället för att fylla avsnitten med fixar-glamour vore det intressant om TV4 valde att visa verkligheten: Hur påverkas Karl Fredrik Gustafssons affär när det inte går att importera möbler från Marocko eller köpa blommor i Köpenhamn? 

Och, även om det kanske låter hårt: När Marie och Gustav Mandelmann nu tagit beslutet att hålla Mandelmanns trädgårdar stängd under sommaren går det att hoppas att kameran rullar ändå. 

Dels för att det skulle kunna rädda deras verksamhet och dels för att det finns något gripande och upplyftande i att tänka på hur paret handskas med rådande situation.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om TV4:s tv-program

John Malkovich, Steve Carell och Ben Schwartz i Netflix ”Space force”. Foto: Aaron Epstein/Netflix

HELGENS 3 TV-MÅSTEN

”Space force” (Netflix)

Greg Daniels och Steve Carell gjorde den amerikanska version av ”The Office”. Nu har duon skapat en komediserie som bygger på ett uttalande av Donald Trump och som har en kraftfull ensemble med John Malkovich i spetsen. De tio avsnitten som helhet: Helt okej. Vissa skämt och situationer: Oförglömliga. 

”Central Park” (Apple TV+)

Animerad serie som är lika delar komedi som musikal, och sjunga vill man, om inte av annat så av glädje. Tillsammans med skådespelaren Josh Gad har Loren Bouchard och Nora Smith – de har tidigare gjort ”Bob’s burgers” – skapat en löjlig, rolig och hjärtevärmande serie där bland andra Kathryn Hahn, Tituss Burgess, Kristen Bell och Stanley Tucci gör rösterna. 

”Att rädda ett barn” (SVT Play)

Två avsnitt in och ett kvar. Bo-Göran Bodins tredelade dokumentärserie ”Att rädda ett barn” är spännande, krävande, förvånande och upprörande, liksom mästerligt berättad av SVT-journalisten som jobbar på Dokumentär inifrån. Tredje och sista avsnittet sänds 3 juni. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”SKAM” – säsong 1-4 (1 juni, SVT Play)

Alla avsnitt av norska succéserien blir tillgänglig samtidigt på SVT Play. Lär känna Eva, Noora, Vilde, Chris , Isak, Sana och resten av gänget om du inte redan har gjort det. 

”Mystery road” – säsong 2 (4 juni, C More)

Avstamp i säsong 2 av denna australiska serie: Halshuggen kropp hittas i ett avlägset träsk. Sofia Helin gör en betydelsefull roll som en arkeologiprofessorn Sondra Elmquist. 

”Collective” (4 juni, HBO Nordic)

Korruption, makt, sanningstörst. Se denna dokumentärfilm av Alexander Nanau om det som hände efter branden på rumänska nattklubben Colectiv 2015.