Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

SVT gör ny tv-serie baserad på Sandra Beijers Allt som blir kvar – premiär våren 2022

Sandra Beijers roman ”Allt som blir kvar” ska bli tv-serie i SVT. Beijer skriver manuset. Planerad premiär är det våren 2022. Foto: Foto: Viktor Fremling/SVT

SVT gör ett nytt ungdomsdrama baserat på Sandra Beijers roman ”Allt som blir kvar”. Författaren kommer själv att skriva manus till serien, som har planerad premiär våren 2022. ”Känslan av fånga den där tiden i livet när man är helt obunden vid allting. Det händer bara en gång i livet, och den känslan har Sandra Beijer fångar så himla bra.”, säger Petter Bragée, programchef på SVT Malmö. 

Spoiler alert kan nu berätta att SVT har beställt en ny tv-serie på åtta avsnitt baserad på Sandra Beijers roman ”Allt som blir kvar”. 

Serien produceras av Baluba och Sandra Beijer kommer att skriva manus. Tv-versionen av ”Allt som blir kvar” beskrivs som fristående och dialogdriven. Från boken används romanfigurernas ”mål, drömmar och problem”, men kring dessa skrivs nya ramar. 

I seriens handling: ”I centrum står bästa kompisarna Miron och Matilda och berättelsen kretsar kring de utmaningar som de ger varandra. Deras gemensamma kompis Simon blir också en del av deras annorlunda lek. En lek som tar helt andra vägar än planerat.”

”Allt som blir kvar” var Sandra Beijers andra roman och utkom på förlaget Natur & Kultur i september 2016. 

När förlaget ska beskriva handlingen i boken skriver man: ”Mitt under brinnande juli gör Matildas pojkvän slut. Kvar är hon, i en öde lägenhet. Vem är hon, utan honom? Matilda måste fylla tomrummet och bästa vännen Miron tar henne under sina vingar. Han lovar att bedöva smärtan med nya äventyr. Tillsammans ska de rida ut sorgen, explodera i natten. Men hur långt kan man egentligen gå och vilka är Mirons verkliga motiv? Och när vet man om man mår bättre – eller inte längre känner något alls? En mästerlig skildring av den vilsenhet som kan uppstå i gränslandet mellan ungdom och vuxenhet.”

”Allt som blir kvar” är SVT:s senaste serie inom det segment som ofta kallas young adult, där målgruppen framför allt är tonåringar i ett skiftande ålderspann som både går uppåt och neråt. 

Bakgrunden till SVT:s satsningar på målgruppen går att hitta i succén för norska ”SKAM”, varefter SVT tog in ett stort antal pitchar från svenska produktionsbolaget. Tanken var att göra en serie, men Petter Bragée, programchef på SVT Malmö, la fram fyra för SVT:s programledning i Stockholm. 

Det slutade med att ”Eagles”, ”Festen” och ”De utvalda” fick grönt ljus. Framför allt de två förstnämnda serierna har blivit tittarfavoriter, och är tillbaka med nya säsonger under första halvan av 2021. 

”Allt som blir kvar” är den första serien i vad som kan komma att bli en ny omgång av ungdomsdrama-serier hos SVT. Petter Bragée förklarar vad som lockade med Sandra Beijers roman när vi pratar på telefon: 

– Känslan av fånga den där tiden i livet när man är helt obunden vid allting. Det händer bara en gång i livet, och den känslan har Sandra Beijer fångar så himla bra. Den där nerviga ”vad-som-helst-kan-hända”, verkligen känslan av att vara ung, säger Petter Bragée och fortsätter: 

– Sedan försöker vi göra lite olika typer av serier. Hade det kommit en till serie om idrott och småstad hade det varit svårt. ”Eagles” gjorde småstaden sexig, ”Festen” handlar om Malmö och ”De utvalda” utspelade sig på en isolerad herrgård, så en serie som handlar om Stockholm är okej. Det är inte Stockholms-fixerat när en av fyra handlar om Stockholm. 

Med ”Eagles” och ”Festen” har ni lyckats fylla ett hål som behöver fyllas. Varför tror du ingen annan har provat det tidigare?

– Det är faktiskt lite av ett mysterium. För mig känns det som att det här är den enda ålder som alla kan koppla till. De som yngre är nyfikna och de som är äldre har varit där. Ett lika bra ”SKAM” som ”SKAM” men om 40-åringar hade inte attraherat 20-åringarna, men ”SKAM” kan locka 40-åringarna, för serien handlar om något som de gått igenom, säger Petter Bragée och fortsätter: 

– Det finns något allmängiltig under den här tiden av livet där man formas. Många tror att en serie måste handla om 30-åringar för att 30-åringar ska gilla en serie. Jag tror inte det. Sedan tror jag att det finns en fördom mot ungdomsserier, att det inte är lika fint, vilket är helt galet, eftersom dramatik handlar om känslor och då finns det ju hur mycket som helst. 

Utan tvekan.  

– Jag måste också säga att att det som är så bra med ”Eagles” är att den inte har som ambition att imponera på 30-åriga filmnördar, utan håller sig till målgruppen. ”Eagles” ska kännas för en tjej i Flen. Att inte tappa fokuset på målgruppen gör att man mest ser kärleken i siffror och reaktioner. 

– De här serierna är jätteviktiga för att visa att SVT också förstår hur det är att vara ung, och det är en viktig del public service: Känner man att någon fattar hur jag har det, då kan man också lita mer på annat innehåll. 

”Allt som blir kvar” kommer att rollsättas under hösten. Inspelningen är planerad till sommaren 2021. Baluba producerar serien. 

”Allt som blir kvar” har planerad premiär våren 2022 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program