SPOILER ALERT

Nya bilder från specialsäsongen av ”Vår tid är nu” i SVT – detaljerna om handlingen

Suzanne Reuter och Hedda Stiernstedt på en bild från specialsäsongen av ”Vår tid är nu” som har premiär julen 2020 i SVT. Foto: Peter Cederling/SVT

”Vår tid är nu” avslutas med en specialsäsong som har premiär till jul i SVT. I de fyra avsnitten backas bandet och stannar 1951, vilket gör att tittarfavoriter som Suzanne Reuters rollfigur Helga Löwander och Peter Dalles köksmästare ”Stickan” Backe kan vara med i serien igen. Spoiler alert kan nu visa ett antal nya bilder från inspelningen och berätta mer om handlingen. 

Det har gått ett halvår efter det att första säsongen av ”Vår tid är nu” tog slut. 

Familjen Löwanders restaurang Djurgårdskällaren ska renoveras. Peter Löwander (Adam Lundgren) ser en möjlighet: Det är dags att driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård igen. Senast familjen gjorde det var 1939, före krigsutbrottet.

Minnen väcks till liv.

Sommarrestaurangen har en särskild plats i Helga Löwanders hjärta och har också spelat stor roll för hennes relation till ”Stickan” Backe. 

Peter Löwander minns restaurangen i skärgården som ett slags sommarparadis. När han återvänder kommer han upptäcka att läget är annorlunda, tiderna nya och att det inte är helt enkelt att vara källarmästare. En av personerna han tvingas tampas med är en för serien ny rollfigur vid namn Hilding Rundström, spelad av Mattias Fransson, känd bland annat som medlem i Klungan och från tv-serien ”Andra åket”. 

När specialsäsongen inleds äter Nina Löwander fortfarande lugnande mediciner efter sitt självmordsförsök. Hon låter maken Erik samt mamma Helga fatta alla beslut. Ninas dotter Christina sköts om av barnflicka. 

Adam Lundgren som Peter Löwander i ”Vår tid är nu” säsong 4. Foto: Niklas Maupoix/SVT
Hedda Stiernstedt på en bild från specialsäsongen av ”Vår tid är nu”. Foto: Peter Cederling/SVT
Charlie Gustafsson spelar Calle Svensson i ”Vår tid är nu”. Foto: Peter Cederling/SVT

Spoiler alert kan nu visa nya bilder från specialsäsongen, samtidigt som Ulf Kvensler, manusförfattare och en av seriens upphovsmän, berättar mer om hur relationen mellan mor och dotter Löwander, spelade av Suzanne Reuter respektive Hedda Stiernstedt, ser ut när Nina ska vila upp sig ute i Stockholms skärgård. 

– När specialsäsongen börjar har det gått ett halvår sedan Nina försökte ta livet av sig, och var nära att lyckas. Helga kallar det för ”olyckan”, men hon vet innerst inne vad som hände. Och sin egen roll i det hela. Hon vill nu bara ta hand om Nina och hjälpa henne bli frisk. Men hon har också bestämda uppfattningar om hur det bör gå till, säger Ulf Kvensler och fortsätter: 

– Efterhand som Nina återfår krafterna, och mer och mer blir sitt gamla jag, uppstår nya konflikter. Utan att avslöja för mycket: under specialsäsongen kommer Helga lära sig något om Nina hon borde förstått för länge sedan. Och en hel del om sig själv också.

Bakgrunden till att ”Vår tid är nu”, SVT:s mest populära dramaserie på mer än ett decennium, valde att gå tillbaka i tiden var att upphovstrion insåg att tittarna känt sig snuvade på hur det gick till när Nina Löwander och Calle Svensson, som spelas av Charlie Gustafsson, blev ett par. 

När första säsongen slutar är de gifta och har barn på varsitt håll. När andra säsongen börjar och fem år har gått i serien, är Nina och Calle tillsammans. Med specialsäsongen ska ytterligare detaljer i deras omtumlande kärlekshistoria berättas. 

Greppet att hoppa tillbaka i tiden var dessutom det som fick skådespelarna i huvudensemblen att nappa på idén att göra fler avsnitt trots att de tagit tårfyllda avsked när inspelningen av säsong 3 avslutades.  

– För mig var det här verkligen den enda formen som jag hade kunnat tacka ja till. Det är lite kortare, vi är på en ny plats, det är inte samma restaurang, det är väldigt mycket relationsdrama och det är skönt att slippa hela ”vem-ska-ta-över-restaurangen”-grejen. Det här blir en annan del av historien. Det är en bakåtrörelse som är en framåtrörelse, har Hedda Stiernstedt tidigare berättat för mig. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

Främre raden fr. v: Peter Löwander (Adam Lundgren), Hilding Rundström (Mattias Fransson). Bakre raden fr. v: Stickan Backe (Peter Dalle), Calle Svensson (Charlie Gustafsson). Foto: Niklas Maupoix/SVT
Specialsäsongen av ”Vår tid är nu” är på fyra avsnitt och regisseras av Måns Herngren. Foto: Niklas Maupoix/SVT
På rollistan för julspecialen finns bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle och Josefin Neldén. Foto: Peter Cederling/SVT

”VÅR TID ÄR NU” I SVT

# När ”Vår tid är nu” fick grönt ljus av SVT beställdes två säsonger på samma gång. De första 20 avsnitten spelades in under en och samma period. 

# Mot slutet av första säsongen kom beskedet att ”Vår tid är nu” även skulle få en tredje säsong. Det var runt denna tid som det bestämdes att det skulle bli seriens sista, ett beslut som senare ändrades. Säsong 3 är fortsatt seriens kronologiska slutet. 

# I maj 2019 kunde Expressen berätta att SVT beställt en julspecial som utspelar sig mellan första och andra säsongen. Måns Herngren regisserar de fyra avsnitten, medan Ulf Kvensler, upphovsman till ”Vår tid är nu” tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind, är huvudmanusförfattare. Heidi Rydbeck på Jarowskij producerar.

# På rollistan för julspecialen finns bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson. Saknas gör Mattias Nordkvist som spelar Gustaf Löwander i seriens tre ordinarie säsonger.