Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Fråga doktorn i SVT viktigare än någonsin – låt Suzanne Axell fortsätta så länge hon vill

Suzanne Axell är programledare för ”Fråga doktorn” i SVT. Foto: Janne Danielsson/SVT

En trotjänare som alltid är viktig – nu mer än någonsin. Låt Suzanne Axell vara programledare för ”Fråga doktorn” så länge hon vill, SVT. 

Få kan ha missat att SVT växlat upp sedan covid-19 gick från att vara något ingen hört talas om till att vara ordet på många läppar. 

Det är exempelvis enkelt att bli förtjust och drunkna i SVT Scen, en initiativ som samlar teater, opera, dans och konserter på SVT Play. Lika lätt är det att uppskatta hur det digitala biblioteket närmast exploderat efter att nya serier och äldre klassiker lagts till. 

Det finns en hel del att titta på.

En av grundtankarna med public service från ett dramaperspektiv är ju att tyska ”Kappvändaren”, hajpade serien ”Normala människor”, Ingmar Bergmans ”Den goda viljan”, ”Columbo” och ”Sjukt oklar” ska finns tillgängliga samtidigt som tv-program som ”Bäst i test”, ”Gäster med gester” och ”Hyllands hörna”. 

Högt och lågt. Tittarframgångar och dokumentärer som knappt någon ser. Sprillans nytt innehåll och sådant som det växer mossa på. 

Men. 

I takt med att utbudet växer och fler streamingtjänster slåss om tittarnas uppmärksamhet och tid, är det svindlande lätt att trotjänare försvinner i mängden. 

Mediavisions analys av den svenska streamingmarknaden under januari-mars i år visar att hushåll som redan betalar för en streamingtjänst oftast skaffar fler. Mediavision tror också att tillväxten kommer fortsätta under året, vilket är som sig bör. 

Sedan länge är det ingen hemlighet och det finns inte heller något förvånande i att så kallat broadcast-tittande där tablån måste kollas av fortsätter att minska överlag. Det som då blir tydligt är betydelsen av flaggskepp, långkörare, direktsändningar och för SVT:s del även tv-program rotade i kunskap. 

De senaste två månaderna är det svårt att tänka sig ett tv-program som varit viktigare för den äldre målgruppen än ”Fråga doktorn”. Det går inte nog att understryka vilket jobb programledarna Suzanne Axell och Linda Olofsson har gjort tillsammans med Karin Granberg. 

Samtidigt är det i tider som dessa det blir uppenbart att Suzanne Axell är synonym med ”Fråga doktorn”. Naturligtvis går det att förstå skälen till att hon inte kunde resa från Stockholm till Umeå för att spela in några av säsongens avslutande avsnitt, men det var först i samband med det som det gick upp för mig och troligtvis andra att det var första gången på 17 år som hon missade ett program. 

Imponerande så klart, och ytterligare bevis på hennes engagemang för ”Fråga doktorn” och programmets trogna tittare. 

Däremot är det självklart något knasigt med att ”Fråga doktorn” inte fortsätter i någon form just nu, något jag knappast kan vara ensam om att tycka. 

Först till hösten verkar programmet vara tillbaka. Då passerar ”Fråga doktorn” 600 sända avsnitt. 

Det firandet borde tidigareläggas och Suzanne Axell, som fyller 65 i december, få fortsätta som programledare precis så länge som hon önskar. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

”Maskineriet” är en ny serie på Viaplay regisserad av Richard Holm. Premiär är det 24 maj och på rollistan finns bland andra Kristoffer Joner, Julia Schacht, Anastasios Soulis och Emilia Roosmann (på bilden). Foto: NENT Group

HELGENS 4 TV-MÅSTEN

”Maskineriet” (24 maj, Viaplay)

Ny serie som vägrar släppa taget under åtta avsnitt. Norrmannen Kristoffer Joner spelar familjefadern Olle. I inledningen av ”Maskineriet” vaknar han upp på en bilfärja utan något minne av hur han hamnade där. I framsätet ligger en väska med sedlar och en pistol. Från det tar vändningar, avslöjanden, cliffhangers och spänning berättelsen vidare. 

”Let´s dance” (22 maj, TV4)

Semifinal för ”Let´s dance”, som denna fredag får svagt broadcast-motstånd i jämförelse med tidigare under säsongen. Sussie Eriksson, Anders Svensson och John Lundvik är de tre deltagare som gör upp om finalplatserna. Kanske inte spännande, men fortsatt fredagsunderhållning på ett sätt som endast TV4 kan åstadkomma. 

”Mythic Quest: Raven’s Banquet” (22 maj, Apple TV+)

Komediserie av och med Rob McElhenney som hade premiär i februari. ”Mythic Quest: Raven’s Banquet” är också, tillsammans dokumentären ”Beastie Boys Story”, det hittills starkaste skälet att skaffa Apple TV+. Nu har McElhenney och hans manusförfattare skrivit ett fint och uppfriskande specialavsnitt med titeln ”Mythic Quest: Quarantine”. 

”Surviving Joe Exotic” (22 maj, Dplay)

”Tiger King: Mord, kaos och galenskap” är en av vårens största framgångar för Netflix. De som sett dokumentärserien känner igen Rick Kirkham, mannen som producerade Joe Exotics webbshow. Han bor i Norge, och berättar i en ny dokumentär producerad av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons produktionsbolag sin sanning om tiden på G.W. Zoo. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”The Lovebirds” (22 maj, Netflix)

Issa Rae och Kumail Nanjiani i en romantisk komedi som tar avstamp i  ett mord och landar hos två personer som komma på vad de vill i livet.  

”Little fires everywhere” (22 maj, Amazon Prime Video)

Reese Witherspoon, Kerry Washington och Joshua Jackson i ny serie som baseras på romanen med samma titel av Celeste Ng. Alla åtta avsnitt tillgängliga på premiärdagen. 

”Snowpiercer” (25 maj, Netflix)

Jennifer Connelly och Daveed Diggs i de bärande rollerna när Bong Joon-hos film från 2013 blir serie. Ha inga stora förväntningar, då inspelningen kantats av flera problem.