SPOILER ALERT

Sverrir Gudnason och Staffan Göthe i serien om Haijbyaffären – premiär julen 2021 i SVT

SVT gör en miniserien om Haijbyaffären med premiär julen 2021. Bengt Braskered har skrivit seriens manus, medan Sverrir Gudnason och Staffan Göthe spelar huvudrollerna. Foto: Johan Paulin/SVT

SVT bekräftar nu att Sverrir Gudnason och Staffan Göthe spelar huvudrollerna i miniserien om Kurt Haijby och Gustaf V. Inspelningen börjar i juni, med planerad premiär julen 2021. ”Det här är min version. Det bygger på en verklig händelse som har inträffat. Det jag säger är att jag tror att det kan ha gått till så här.”, säger Bengt Braskered, som skrivit seriens manus. 

Det började i slutet av 90-talet. Det var då som Bengt Braskered, nu 53, för första gången hörde talas om det som kallas Haijbyaffären. Hans reaktion: ”Spännande och otroligt märkligt”. 

Braskered, som i tv-sammanhang känns igen från bland annat ”Molanders” och ”Syrror” och som gjorde huvudrollen i filmen ”Sound of Noice” och som varit anställd på Uppsala Stadsteater, Stadsteatern i Stockholm och på Dramaten, jobbade på. 

Drygt tio år senare kom han att tänka på Haijbyaffären igen. Han började läsa vad tidningarna skrev om rättsaffären i början av 1950-talet. ”Det här måste man ju göra något av”, tänkte han. 

2010 började researchen på allvar. Braskered säger att han läste rubbet och allt han kom över. 

– Då tänkte jag att allt var ologiskt. Jag fattade inte varför de gjorde så som alla påstod att de gjorde. Då började jag fundera: Vad vad orsaken till Haijbyaffären? Det är 30-tal och två män eller två kvinnor kan inte bli kära i varandra, för det är enligt lag förbjudet. Men så kan det ju ha varit ändå, säger Bengt Braskered och fortsätter: 

– Kungen kanske var kär i Kurt, eller så var Kurt kär i honom? Det kanske var två själar som mötes. Så jag gick igenom allt material igen och då var allt logiskt. Och de som försökte tysta affären gör det inte för att de är elaka personer, utan för att det är vad de måste göra när något sådant här uppstår. Med det blev historien större, och allmänmänsklig. Vad händer med oss människor när vi inte får leva som de vi är? 

I januari 2019 berättade SVT att man beställt serien. 

Nu bekräftar SVT att Sverrir Gudnason och Staffan Göthe spelar huvudrollerna i de fyra avsnitten. Serien spelas in i Göteborg, Trollhättan och Stockholm med start i juni. Planerad premiär är det julen 2021. 

Anna Croneman, dramachef på SVT, säger i en kommentar: 

”På SVT Drama fortsätter vi med vår strategi att berätta unika historier om Sverige, i alla upptänkliga genrer. Miniserien om Haijby är definitivt en sådan berättelse, och det är svårt att inte fascineras av vad som hände, eller inte hände, i turerna kring Kurt Haijby och Gustaf V – och den rättsskandal som följde.  Vi är oerhört glada för den ensemble av enastående upphovspersoner som nu ska förverkliga Bengts suveräna manus – fullt av intriger, kärlek och maktspel.”

Miniserien om Haijbyaffären, som ännu inte har någon bekräftad titel, börjar 1933 och fortsätter fram till 60-talet. 

Om handlingen: Kurt Haijby och hustrun Anna driver restaurang Lido i Stockholm. Kurt har ett digert straffregister och får därför avslag på sin ansökan om sprittillstånd. Han beslutar därför att gå ”till kungs” med sitt ärende. 

När han träffar monarken Gustaf V tänds en gnista.

SVT skriver vidare: ”En ytterst hemlig och förbjuden relation inleds. Men i en tid där homosexualitet är ett lagbrott och monarkin är hotad av politiken, finns inget utrymme för skandaler. För mycket står på spel och när kungens närmaste förstår att relationen riskerar att ta en ände med förskräckelse, avråder de monarken från allt samröre med Haijby.”

Mer om vad som väntar: ”Kurts kärlekshistoria med kungen tar en brutal vändning när Anna begär skilsmässa. Som orsak till skilsmässan anger hon sin makes otrohet med Gustaf V, Sveriges kung. Med överståthållare Torsten Nothin i spetsen påbörjas nu en desperat kamp för att mörklägga relationen och rädda monarkin från en katastrof.”

– Det här är min version. Det bygger på en verklig händelse som har inträffat. Det jag säger är att jag tror att det kan ha gått till så här. Av allt det jag har läst så är det här troligt. Jag tror naturligtvis väldigt mycket på det här, men jag skulle aldrig säga att nu ska ni få veta det absoluta sanningen, säger Bengt Braskered. 

Hur har du tänkt med dialogen när du skrivit, eftersom det här är kostymdrama?

– Jag vill inte ha med den typiska 30-talsslangen. Jag har även tagit bort det som är språkligt väldigt nu. Sedan har jag försökt med ett neutralt språk. Jag har mer tänkt samhällsklass. Hur uttrycker sig kungen och hur uttrycker sig servitrisen? Sedan har folk fått läsa som språkpoliser och tänkte på om något låter 2017 till exempel. 

Just dialog, precis som exempelvis kostym, kan ju sätta likaväl som förstöra stämningen i en sådan här dramaserie. 

– Här är vi ju i kretsar där titlar och sånt är väldigt viktigt. Att man inte duade varandra sätter en tydlig språkkaraktär. Det sätter tonen. 

Om du ska sätta något tematiskt ledord för de här fyra avsnitten, är det kärlek som är högst uppe på en piedestal då?

– När jag pitchade serien så sa jag att det här är berättelsen om den absolut mest förbjudna kärleken som under inga omständigheter fick komma till dagens ljus och blev en av Sveriges största rättsskandaler, säger Bengt Braskered och fortsätter:

– Sedan är det naturligtvis också en berättelse om vara lika inför lagen. Det är de eviga frågorna, de som vi brottas med hela tiden och som alltid är aktuella och intressanta. 

SVT:s dramaserie om Haijbyaffären produceras av Stella Nova Film med Lena Rehnberg som producent. Serien är en samproduktion mellan SVT, Film i Väst och Film Capital Stockholm. 

Lisa James Larsson, som tidigare regisserat avsnitt av brittiska serierna ”Victoria” och ”Britannia” regisserar de fyra avsnitten.

Serien har premiär julen 2021 i SVT och på SVT Play. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program