Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Netflix gör svensk originalfilm baserad på Mats Wahls roman Vinterviken

Netflix gör en ny originalfilm, ”Vinterviken 2021, baserad på Mats Wahls roman ”Vinterviken”. Alexis Almström regisserar filmen efter manus av Dunja Vujovic. Här syns de med producenten Teresa Alldén. Foto: Niklas Johansson/Netflix

Netflix gör en ny svensk originalfilm baserad på Mats Wahls roman ”Vinterviken”. Alexis Almström regisserar filmen efter manus av Dunja Vujovic. ”Det känns fantastiskt att få dela denna hoppfulla berättelse om ett ungt kärlekspar som bryter klassbarriärer, med tittare världen över”, säger Alexis Almström. 

Det är i ett pressmeddelande som Netflix meddelar att man gör en ny svensk originalfilm baserad på Mats Wahls roman ”Vinterviken”. 

För regi står Alexis Almström och manusförfattare är Dunja Vujovic

Netflix skriver följande om filmens handling som utspelas i Stockholm år 2021 och följer kärlekshistorien mellan Elisabeth och John John: ”De två ungdomarna är uppvuxna i samma stad, men lever ändå ljusår från varandra; separerade ekonomiskt, socialt och kulturellt. Fram tills den dagen de börjar i samma gymnasieklass.”

Filmen produceras av Filmlance International, en del av Endemol Shine Group, med Teresa Alldén som producent. I ett uttalande säger hon: 

”Mats Wahls roman skildrar ett tidlöst tema: Kärlek bortom social status och klass. Den nya tolkningen måste återspegla samhällets utveckling. Vinterviken 2021 ska vara en modern berättelse om att uppleva sann kärlek i en värld full av fördomar och ekonomisk ojämlikhet.”

Alexis Almström i samma pressmeddelande:

”Jag kommer aldrig att glömma när jag såg ”Vinterviken” som tonåring på 90-talet. Mycket har hänt sedan dess, inte bara på ett bra sätt. En känsla av hopplöshet blir allt vanligare bland ungdomar, oavsett bakgrund. Därför känns det fantastiskt att få dela denna hoppfulla berättelse om ett ungt kärlekspar som bryter klassbarriärer, med tittare världen över”

Lina Brouneus, som har titeln Director of co-production & acquisition på Netflix, kommenterar beställningen av ”Vinterviken 2021”: 

”Vi är väldigt glada över att kunna få visa en modern version av denna svenska klassiker för en global publik. Vi tror att universella teman som kärlek, klasskillnader och segregering kommer att uppskattas av våra tittare över hela världen. Vi ser fram emot att se hur Alexis Almström och resten av det otroliga teamet på Filmlance International kommer att ge nytt liv till den här berättelsen.”

”Vinterviken 2021” kommer att ha global premiär på Netflix och samproduceras med SVT. Ännu finns inget premiärdatum. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier