Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är The Last dance på Netflix – dokumentärserie om Michael Jordan och Chicago Bulls

”The Last dance” har svensk premiär 20 april på Netflix och är en dokumentärserie om berättar om Michael Jordan och Chicago Bulls under NBA-säsongen 1997-1998. På bilden: Scottie Pippin och Jordan. Foto: Andy Hayt/Netflix

En dokumentärserie om Michael Jordans outtröttliga vilja att bli bäst och ett tidsdokument som flyger framåt med flera basketprofiler på sina vingar. ”The Last dance” är underhållande och engagerande även för den som inte är sportintresserad.  

Lyssna på detta: Bill Clinton och Barack Obama är med i samma dokumentärserie och ändå är de två tidigare presidenterna bara parenteser och slagkraftig utfyllnad. Jag vet, men det är så det blir när huvudpersonerna heter Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Steve Kerr och Phil Jackson och bland andra Magic Johnson, Larry Bird, Isaiah Thomas och Kobe Bryant blir intervjuade. 

När NBA-säsongen 1997-98 skulle dra igång var Chicago Bulls general manager Jerry Krause tydlig med att det var Phil Jackson sista som huvudtränare även om Jackson vann alla 82 matcher. 

Utan Jackson som coach ville Michael Jordan, som siktade på sin sjätte ligaseger, inte fortsätta spela.

När Phil Jackson satte samman spelboken för säsongen, döpte han den till Den sista dansen. Ett passande namn då, och en passande titel för en dokumentärserie om Michael Jordan, han som kunde få rörelse att bli kroppens poesi. 

Hösten 1997 godkände Jordan, Jackson och Bulls-ägaren Jerry Reinsdorf att ett filmteam från NBA Entertainment fick vara med bakom kulisserna. 

Det materialet, precis som dokumentärseriens övriga arkivmaterial, är engagerande och underhållande. Trots det: Grejen med ”The Last dance” är att Michael Jordan, nu 57 år gammal, valt att ställa upp på tre längre intervjuer. 

Han som så länge höll sina känslor kring livet, karriären, höjdpunkter och bakslag privata, är här öppenhjärtig och brutalt ärlig, särskilt när han uttalar sig om lagkamrater och motståndare. 

”The Last dance” utnyttjar sina många timmar arkivmaterial och klipper från säsongen 1997-98 till Jordans uppväxt, hans NBA-start och orsakerna bakom hans totala dominans av basketen som sport och ekonomisk guldgruva. 

Ingen anekdot eller berättelse får på det sättet endast en avsändare, och i inget av de fem avsnitt som jag har sett på förhand kände jag att något saknades. 

Som exempel: Vid flera tillfällen tar regissören Jason Hehir tillfället i akt och visar Michael Jordan vad andra basketspelare sagt om MJ eller en viss händelse. Sättet Jordan reagerar på är omedelbara klassiker.  

”The Last dance” har svensk premiär 20 april på Netflix. Foto: Andrew D. Bernstein/Netflix

Lyckligtvis låter ”The Last dance” inte glorian sitta spikrakt hela tiden: Jordan kunde vara aggressiv och överdrivet spydig och krävde allt och lite till av sina lagkamrater. Att basketens GOAT aldrig tog politisk ställning är också uppe för diskusson, och det är enda tillfället då det känns som att Jordan kommer undan lite för lätt. 

”The Last dance” skyr inte heller den mänskliga såpopera som var Chicago Bulls i mitten av 90-talet. I avsnitt 3 berättas Dennis Rodmans brokiga och stundvis tragiska historia, medan Scottie Pippins pengakonflikt med Bulls ledning är ett återkommande ämne.

Ändå: ”The Last dance” ska ses som en biografi om Michael Jordans outtröttliga vilja att bli bäst. Om det sedan är det bästa för dokumentärserien får resterande fem avsnitt visa. Halvvägs in vill åtminstone jag bara ha mer och mer och mer. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”The Last dance” har svensk premiär 20 april på Netflix. Två nya avsnitt blir tillgängliga varje vecka. I USA sänds ”The Last dance” på ESPN. Jason Hehir är dokumentärseriens regissör. ”The Last dance” produceras av Mandalay Sports Media i samarbete med NBA Entertainment och Jump 23. Jag har sett fem avsnitt för den här recensionen.