Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Premiärdatum för Maskineriet på Viaplay – se första teaser

”Maskineriet” är en ny serie på Viaplay regisserad av Richard Holm. Premiär är de 24 maj och på rollistan finns bland andra Kristoffer Joner, Julia Schacht, Rune Temte, Anastasios Soulis, Jakob Eklund och Emilia Roosmann (på bilden). Foto: Anders Nicander/NENT Group

”Maskineriet” är en serie på Viaplay med bland andra Kristoffer Joner, Julia Schacht, Rune Temte, Anastasios Soulis, Jakob Eklund och Emilia Roosmann. Premiär är det 24 maj – här är första teasern. 

Det var i september förra året som NENT Group bekräftade ”Maskineriet”, en ny serie på åtta avsnitt med norska skådespelaren Kristoffer Joner i huvudrollen. 

Richard Holm, som tidigare gjort ”Gåsmamman” och ”Heder”, är huvudregissör, medan Niclas Ekström och Kjersti Ugelstad är huvudförfattare

Nu är det klart att serien, som är på åtta avsnitt, har premiär 24 maj på Viaplay. 

Kristoffer Joner spelar Olle, en till synes vanlig familjefar som vaknar upp på en bilfärja utan något minne av hur han hamnade där. Vid sin sida i framsätet har han en väska med sedlar – och en pistol. Där börjar jakten på sanningen och från polisen som leds av Nina, spelad av Julia Schacht.

På rollistan finns också Rune Temte och Björn Sundquist samt Anastasios Soulis, Jakob Eklund, Emil Almén och Angela Kovács medan Olles fru Josefin spelas av Hanna Alström.

Emilia Roosmann, dotter till Magnus Roosmann, spelar Monica, en roll hon fick på sin examensdag från scenskolan. 

I en kommentar säger Emilia Roosmann: 

”Att få spela en karaktär som Monica i ”Maskineriet”, och dessutom jobba tillsammans med Richard Holm som regissör är helt magiskt. Handlingen greppar en från första sekunden och jag föll direkt för rollkaraktärens utveckling. Det finns många lager att jobba med om jag säger så och serien är så spännande att jag knappt kunde släppa manuset.”

Kristoffer Joner gör huvudrollen i ”Maskineriet”, en ny originalserie på Viaplay, som Richard Holm regisserar och Anagram producerar. Foto: Anders Nicander/NENT Group

Huvudregissören Richard Holm har tidigare beskrivit ”Maskineriet” som följer: 

”Tänk ”Jason Bourne” men realismen i ”Nobel”. Huvudkaraktärerna är helt vanliga människor som många kan känna igen sig i. Inga erfarna poliser som brukar vara fallet i den här typen av serier. Handlingen kretsar kring vanligt folk som blir satta under extrem press i farliga situationer. Det skulle kunna vara du själv eller din granne.”

”Maskineriet” produceras av Martin Persson och Karolina Heimburg på Anagram Sweden. Försäljningar utanför Norden hanteras av Lagardère Studio Distribution. 

”Maskineriet” har premiär 24 maj på Viaplay. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier