SPOILER ALERT

Så bra är La casa de papel säsong 4 på Netflix

Säsong 4 av Netflix originalserie ”La casa de papel” har premiär 3 april. På bilden: Álvaro Morte som spelar Sergio ”Professorn” Marquina. Foto: Tamara Arranz/Netflix

”La casa de papel” är en underhållande actionopera. I säsong 4 kaosgasar serien och fortsätter vara cliffhanger-tv när det är som bäst.

Det är sällan man kastar sig över tv-serier när de nått säsong 4. 

Ett av undantagen är ”La casa de papel”, den spanska hiten som sedan en tid tillbaka räknas som en originalserie på Netflix. 

Och för att understryka det uppenbara: Säsong 4, som har premiär 3 april hos streamingjätten, är lika vildsint i sitt tempo som tidigare och förlitar sig fortsatt på ett fram- och tillbaka-tänk som håller tittaren i hårt grepp, trots ett antal logiska språng. 

Det är bara att, som man säger, luta sig tillbaka och återigen hänga med på resan. 

Actionsekvenserna i fjärde säsongen – jag har sett de första fem avsnitten för den här recensionen – sitter även de där de ska. Bland annat finns två överraskande scener där den ena skär i hjärtat och den andra hänger i luften och sprattlar. Båda leder till konsekvenser som arbetar efter seriens egna logik. 

För så är det, naturligtvis: ”La casa de papel” har aldrig utgett sig för att vilja håla sig strikt inom realismens gränser. Seriens spänningsunderhållning bygger på förhöjda värden i en värld likt vår egen. Reglerna etablerades i första omgången, och det är imponerade hur upphovsmannen och manusarkitekten Álex Pina har lyckats hålla berättelsen inom ramen sedan dess. 

”La casa de papel” säsong 4 har premiär 3 april på Netflix. Foto: Tamara Arranz/Netflix

Álex Pina har också seglat upp som en favorit när det gäller användningen av cliffhangers och flashbacks. Det senare är centralt för ”La casa de papel” och i de nya avsnitten lyckas Álex Pina hålla trycket uppe i varje tillbakablick samtidigt som han använder dem som pusselbitar för en större känslomässig och situationsbaserad kontext. 

Tjusigt konstruerat, utfört och klippt, helt enkelt. 

Däremot är ”La casa de papel” inte serien man vänder sig till för att se de bästa och mäktigaste inom skådespeleriets ädla konst. Det är inget fel på insatserna, men det här är en action-tv-opera, där små medel i gestaltningarna icke är att föredra. 

Något som å andra sidan bör lyftas är hur skickliga ensemblen är på att förankra manusens humor och ton, och hur de använder detta i samspelet med varandra. 

Sådant finns det en hel del av i fjärde säsongen, som kaosgasar från den punkt där tittaren lämnade Professorn, Tokyo, Rio, Denver, Nairobi och resten av gänget i säsong 3. 

Mer än så varken ska eller bör sägas om handlingen. Vändningar är att vänta, så klart, och var på det klara med en sak: Det kostar tid att börja titta, beroendeframkallande som serien är. 

Jag sänkte de första fem avsnitten i nya säsongen i ett svep och längtar efter att få fortsätta se hur det här ska sluta.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”La casa de papel” säsong 4 har premiär 3 april 2020 på Netflix. Álex Pina är seriens upphovsman och huvudmanusförfattare. På rollistan finns Álvaro Morte, Úrsula Corberó, Paco Tous, Jaime Lorente Lopez, Pedro Alonso, Alba Flores, Miguel Herrán, Darko Peric, Itziar Ituño och Esther Acebo.