Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Kalifat slår rekord i SVT Play: Kvitto på att vi skapat något som engagerar på djupet

”Kalifat” slår tittarrekord på SVT Play. På bilden: Aliette Opheim och Gizem Erdogan, som gör två av huvudrollerna i Wilhelm Behrmans serie i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” slår rekord. Nu bekräftar SVT och Filmlance att tv-serien är den mest sedda vuxendramaserien på SVT Play. ”Det är ett kvitto på att vi skapat något som engagerar på djupet”, säger Anna Croneman, dramachef på SVT. 

Wilhelm Behrmans tv-serie ”Kalifat” är en svensk streamingsuccé, konstaterar SVT och produktionsbolaget Filmlance. 

Med ett snitt på drygt 600 000 tittare per avsnitt under seriens första månad är ”Kalifat” den mest sedda vuxendramaserien på SVT Play för perioden. 

I ett pressmeddelande hävdas att framgångarna för ”Kalifat” även har bidragit till att ”tittandet än mer flyttats från linjär tv till online. ”Kalifat” visar att det finns ett stort intresse för välproducerat drama också hos den yngre svenska publiken, som i huvudsak väljer att se serier när de själva vill online.”

Tomas Michaelsson, producent för ”Kalifat” på Filmlance, säger i ett uttalande: 

”Det är enormt roligt att så många har hittat, sett och uppskattat ”Kalifat”. Första avsnittet har hittills setts av 806 244 tittare på SVT Play. Summerar man det med den ordinarie sändningen på SVT har sammanlagt drygt 1,7 miljoner tittare sett serien. Som alltid finns ett stort sug efter starka och engagerande berättelser men ”Kalifat” har dessutom en stark aktuell koppling till vår samtid.”

Anna Croneman, programchef för drama på SVT, i en kommentar: 

”Det är tydligt att ”Kalifat” är en serie som fångar tittaren och som tittarna vill prata om och diskutera. Det är ett kvitto på att vi skapat något som engagerar på djupet. Alla dessa diskussioner, åsikter och debattinlägg har breddat publiken och ökat intresset för att se serien.”

Yussra El Abdouni, Nora Rios, Amanda Sohrabi, som spelar Lisha, Sulle, Kerima i ”Kalifat”. Foto: Jonas Alarik /SVT

”Kalifat” hade premiär 12 januari. Wilhelm Behrman är upphovsman och har skrivit manus med Niklas Rockström. Serien, som är på åtta avsnitt, regisseras av Goran Kapetanović,

På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani.

Med ”Kalifat” gjorde SVT en så kallad boxpublicering, vilket innebar att de tre första avsnitten blev tillgängliga på SVT Play på premiärdagen, för att sedan rullas ut ett avsnitt i veckan digitalt. Detta bidrog självklart till rekordsiffrorna i Play. 

I början av mars sa Wilhelm Behrman till mig att möjligheterna för en fortsättning är ”en mycket komplicerad fråga som rymmer så många olika aktörer och så många olika bedömningar att den ännu inte går att kommentera.”

Under samma period sa SVT:s dramachef Anna Croneman så här om en möjlig andra säsong: 

”Om en serie haft ett genomslag som ”Kalifat” så duger såklart inget snabbproducerat för att tillfredsställa ett hungrigt behov. Därför ber vi att få återkomma i frågan. Inom en inte alltför lång tid.”

”Kalifat” produceras av av Filmlance, som är en del av Endemol Shine, i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.

Alla åtta avsnitt av ”Kalifat” finns att ses på SVT Play till och med den 8 juli. 

Serien hade internationell premiär på Netflix den 18 mars. Under hösten blir ”Kalifat” även tillgänglig på Netflix i Sverige. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program