Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Trädgårdstider visar varför Pernilla Månsson Colt är en av de bästa

”Trädgårdstider” är tillbaka i SVT med programledaren Pernilla Månsson Colt, kocken Tareq Taylor, trädgårdsmästare John Taylor och inredaren Malin Persson. Foto: Max Tellving/SVT

I ”Trädgårdstider” visar Pernilla Månsson Colt varför hon är en av Sveriges bästa programledare. SVT-programmet är det som behövs just nu. 

Det är något med vädret och hur dess lömska skiftningar kan höja eller sänka ett tv-program. 

Ser det väldigt varmt ut, samtidigt som programledarens bomullsskjorta är fri från svettfläckar är det lätt att ropa fusk och fulspel. 

Och när det regnar och är för jävligt, ja, då måste det speglas i tv, för varför ska vi annars lita på tips, knep och anvisningar? Lite smussel och fiffel hör givetvis till när man gör tv, men snälla, gå aldrig en match mot klimatets gudar.   

SVT:s ”Trädgårdstider” är bättre än andra på att spela schack med vädret. Dels är de så illa tvungna, och dels är det en viktig del av formatet. Igenkänning, liksom, för alla som någonsin planterat något är självklart medvetna om känslan att få se sina ambitioner krossade av vårmorgonens frost. Vi vet också hur irriterande det är när man vattnar för mycket eller för lite för att solen steker och förstör och rabatten och blommorna blir som stekpannans glömda bacon. 

Precis, alla kan inte vara John Taylor. 

Där jag bor är är den sista förrädiska snön fortfarande kvar och förhoppningsvis slår slaskens dask till alldeles strax. Bland annat därför, och med tanke på rådande läge, blir ”Trädgårdstider” ett slags flykt till stunder när det går att nyttja naturen på annat sätt än nu. 

Programmets nionde säsong började i veckan. Tryggt så klart, med få överraskningar. SVT-tv när SVT-tv ska vara folkbildande mys och sticka ut utan att förarga en enda tittare. 

Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor, John Taylor och Malin Persson ankrar ”Trädgårdstider” och de gör det med den äran. Så lätt det hade varit för programmet att dra iväg, testa annat och flumma på. Icke. Här finns variation, men aldrig förändring för förändringens skull. 

Det spelade och den stundvis skumma stämning som skeppar ”Trädgårdstiders” olika delar framåt har blivit en del av programmet. Utöver säsongspremiären har jag även sett det avsnitt som sänds på tisdag. Där finns ett antal sådana ögonblick. Också, vilket numera är som ett gammal djungelordspråk: Pernilla Månsson Colt är Sveriges främsta programledare för format av detta slag. 

Hon var suverän som kapten för ”Husdrömmar”, men i ”Trädgårdstider” finns plats för ett mer personligt tilltal, något som spridit sig och omfamnat hela produktionen. 

Den vurm och känsla av passion som ”Trädgårdstiders”-kvartetten vill förmedla, har fått ett slags motsvarighet i ”Hjälp, vi har köpt en bondgård!”, ett nytt tv-program med Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström. 

Paret och deras barn lämnar storstaden för att bo på en bondgård. Renovering, trubbel och besvär, glädje och hopp i åtta avsnitt. Premiär är det 2 april i SVT. 

En sekvens i premiären etsar sig fast: Leendena hos Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström när de skriver på köpet av bondgården. Sådant går inte att fejka. 

Precis som vädret. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

Claire Danes som Carrie Mathison i sista säsongen av ”Homeland”. Foto: Sifeddine Elamine/Showtime/SVT

HELGENS FYRA TV-MÅSTEN

”Homeland” (nya avsnitt söndagar i SVT, måndagar i SVT Play)

Det drar ihop sig för en av de senaste tio årens mest omtalade spionthrillers. På måndag landar det åttonde avsnittet i sista säsongen på SVT Play, och efter det återstår fyra. Glädjande förstås att Hugh Dancy, en favorit tillika Claire Danes make, nu har gjort entré som lömsk politisk rådgivare. Samtidigt är det bekräftat att sista avsnittet av ”Homeland” fått den poetiska titeln ”Prisoners of war”. 

”Unorthodox” (tillgänglig nu, Netflix)

Stark miniserie på fyra avsnitt med samma intensitet som en thriller. Baseras på Deborah Feldmans memoarer ”Unorthodox: The scandalous rejection of my hasidic roots” och har Shira Haas i huvudrollen som flyr Brooklyn för Berlin. En inspirerande, ofta nyanserad och stundvis spännande serie. 

”Feel good” (tillgänglig nu, Netflix)

Årets hittills bästa nya serie är en mänsklig kärlekshistoria där huvudpersonerna brottas med missbruk, det förflutna och vägen framåt för att få förälskelsen att utvecklas. Skapad av kanadensiska komikern Mae Martin – hon spelar även huvudrollen – och Joe Hampson. På rollistan finns bland andra Lisa Kudrow. 

”Ozark” – säsong 3 (27 mars, Netflix)

Nya omgången är bättre än säsong 2, men fortfarande väntar man på att serien ska lyfta ordentligt. Precis som med de tidigare säsongerna finns ett eller två avsnitt som genast gör att man vill fortsätta titta trots invändningar. Mot slutet finns dessutom några snygga vändningar och överraskningar.  

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Tyst vittne” (27 mars, SVT Play)

Samtliga avsnitt i 22:e säsongen finns tillgängliga på Play, medan de sänds i broadcast på fredagarna. Om experterna inom rättsmedicin som hjälper polisen. 

”1/2 rum och kök” (30 mars, SVT Play)

Kristina ”Keyyo” Petrushina leder inredningsprogrammet som ska vara på ”på ungas villkor”. Trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt  hjälper till. 

”Falkenberg forever” (30 mars, SVT Play)

Dramakomedi på åtta avsnitt om Maria (Johanna Runevad) som bor hos sin mor. Då dyker hennes ex Jonathan (Victor Ivan) från gymnasiet upp i stan.