Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Tjockare än vatten säsong 3 på Viaplay Björn Bengtsson, Aliette Opheim, Joel Spira

”Tjockare än vatten” säsong 3 har premiär 20 mars på Viaplay. På bilden: Björn Bengtsson, Aliette Opheim och Joel Spira, som spelar Lasse, Jonna och Oskar Waldemar i serien. Foto: NENT Group

Sju nya avsnitt om familjen Waldemar, denna gång på Viaplay. Efter att ha sett klart säsong 3 finns ingen tvekan om att det var rätt beslut att låta ”Tjockare än vatten” fortsätta.   

Det var, som man säger, på tiden. 

Även om ”Tjockare än vatten” säsong 2 avslutades på ett sätt som kändes logiskt och lämnade lagom mycket till fantasin, så har man ju undrat: Hur går det för Oskar, Lasse och Jonna?

Att NENT Group skulle plocka upp seriens tredje säsong är inte förvånande. På Viaplay vill NENT ha så många lokalt förankrade serier som möjligt för att kunna konkurrera med Netflix, C More och HBO Nordic. Så säger SVT nej till fler avsnitt, medan Björn Bengtsson, Aliette Opheim och Joel Spira är positiva till att spela syskonen Waldemar igen, då är inte NENT Group sena att köpa biljett och hoppa på tåget. 

Mycket är naturligtvis sig likt i säsong 3, samtidigt som det är imponerande att ta del av hur rollfigurerna, framför allt Lasse och Oskar, har utvecklats under de tre år som gått sedan andra säsongen och hur de fortsätter att förändras när alla samlas på Åland igen. 

Seriens huvudensemble känner och kan varandra, och studsar därför fint fram och tillbaka mellan ständig ängslan, plötslig förtvivlan och orolig uppgivenhet. Stunderna när värme, kärlek och glädje får plats står därmed ut än mer. 

Önskvärt vore mer tid för Aliette Opheim, då hennes Jonna är den av huvudfigurerna som stampar mest på samma plats. Det finns så klart en förklaring till det, även hennes kurva lämnas uppe i luften. 

Det som har tillkommit sedan sist hos en del av rollfigurerna är en hårdhet och en sorts acceptans. De vet vilka de är, vad som är deras tillkortakommanden och fördelar som människor, och försöker inte lura sig själva eller sina närmaste med att de kan förändras. De som trots det försöker, de är självklart dömda att misslyckas. Dessa nederlag kan vara personliga, av olika grader eller bara påverka andra. 

I och med detta följer ett schvung som delvis saknats i de två första säsonger, samtidigt som berättelsen blir rakare. Det förflutna ställer sig bakom här och nu. 

Björn Bengtsson, Joel Spira och Jessica Grabowsky på en bild från ”Tjockare än vatten” säsong 3. Foto: NENT Group

Fortsatt är det förstås de stora känslorna som dominerar. För tittaren tar det inte många minuter innan den där smygande känslan som definierat ”Tjockare än vatten” ännu en gång kryper på: Emotionell, moralisk och själslig undergång är nära, och knappt något eller någon kan rädda rollfigurerna. 

Tilltalande är att ”Tjockare än vatten” öppnar upp sin trånga värld så att serien även kan gräva aningen djupare hos familjen Rosén. Här spelar Filip Bergs entré som yngre brodern Tom roll. Mot slutet av säsongen blir han nödvändig för att serien ska kunna segla i mål utan att tappa fart eller spänningsfläkt. 

Å andra sidan, mestadels beroende på hur handlingen tar sig dit, har ”Tjockare än vatten” inte helt och hållet förtjänat några av säsongens klimax, som mer och mer går från ett fokus på seriens överhängande familjedramatik till att inrikta sig på hämnd. 

Efter att den timmen har slagit finns tid kvar, och den tar ”Tjockare än vatten” hand om på ett sätt som trumfar förväntningarna och utan tvekan är tillfredsställande. 

Slutet känns i magen och visar att det var rätt beslut att låta berättelsen om syskonen Waldemar fortsätta. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Viaplays tv-serier

# ”Tjockare än vatten” säsong 3 har premiär 20 mars på Viaplay. På rollistan finns Aliette Opheim, Björn Bengtsson, Joel Spira, Saga Sarkola, Molly Nutley, Filip Berg, Tobias Zilliacus, Jessica Grabowsky, Ville Virtanen och Stina Ekblad. Erik Eger regisserar fem avsnitt och Johan Brisinger två. Bland andra Maria Nygren, Marianne Willtorp, Erik Eger och Björn Bengtsson samt Joel Spira har varit involverade i manusprocessen. Serien är skapad av Henrik Jansson-Schweizer.