Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Westworld säsong 3 med Evan Rachel Wood, Aaron Paul på HBO Nordic

”Westworld” säsong 3 har svensk premiär 16 mars på HBO Nordic. Aaron Paul (på bilden) är en av nykomlingarna på rollistan, där Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Tessa Thompson, Jeffrey Wright och Ed Harris återigen finns med. Foto: HBO Nordic

”Westworld” fortsätter vara en kall och konsekvent humorlös serie. I säsong 3 tar berättelsen det logiska klivet in i en ny värld och därmed även ett mer traditionellt tv-berättande. 

Jonathan Nolan och Lisa Joy, upphovsduon bakom ”Westworld”, verkar vilja fokusera seriens tredje säsong på världen utanför den ”nöjes”-park där människan kunde leka Gud, och som Gud sedan glömde. 

Utanför den enorma bubbla som var skådeplatsen för första och andra säsongen är livet inte helt väsenskilt från vår egen tid, även om tredje omgången utspelar sig 2058 och framför allt i San Francisco och erbjuder ett antal lösningar och därmed även moraliska faror som ännu inte existerar.

Att ”Westworld” flyttar handlingen är logiskt med tanke på hur säsong 2 slutade. Samtidigt innebär det att seriens mer komplexa sida åtminstone inledningsvis – jag har sett de fyra första avsnitten i säsong 3 – får ställa sig åt sidan för ett mer traditionellt tv-berättande.

Det gör inte ”Westworld” sämre, men lite annorlunda än tidigare.

Är man av åsikten att Nolan och Joy gjorde allt för att motsträvigt kämpa mot tittarens förväntningar i två säsonger, är duon i säsong 3 villiga att ta bort hindren runt hörnen och mötas halvvägs. 

Evan Rachel Wood på en bild från ”Westworld” säsong 3, som har svensk premiär 16 mars på HBO Nordic. Foto: HBO

Fortsatt är ”Westworld” en kall, härdad och befriande konsekvent humorlös serie, och de delar av de nya avsnitten som utspelar sig San Fransisco med omnejd presenteras visuellt som en mix av ”Blade Runner” och valfri film av Michael Mann. Självklart inget fel på det, och precis som tidigare är ”Westworld” fylld av bilder och symboler som lyfter seriens bibliska tematik om kungadömen och härskare som troligtvis kommer falla. 

”Eyes wide shut”-eliten som styr och sitter på stålarna balanseras upp av Aaron Pauls nykomling Caleb. Han och Evan Rachel Woods rollfigur Dolores springer relativt snabbt in i varandra och efter det tar även ”Westworld” ny steg framåt.

Visst, vändningarna är inte lika många, gåtorna inte lika svårfångade och mysteriets skimmer nästan bort, men det är inte brist på tempo och framåtrörelse. 

Som med tidigare säsonger reagerar man på den stundvis klichéartade dialogen, liksom hur serien prickar av punkt efter punkt på listan över saker som måste-vara-med-eftersom-det-är-sci-fi. 

Trots det: Att påstå att ”Westworld” med säsong 3 startat om motorerna på den berättelse som Jonathan Nolan och Lisa Joy ständigt skruvar på stämmer inte, då de nya avsnitten är den förväntade fortsättningen på en ambitiös serie som brottas lika mycket med sig själv som med tittaren. 

Det är en match som det är spännande att se på och vara med om. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Westworld” säsong 3 har svensk premiär 16 mars på HBO Nordic. Lisa Joy och Jonathan Nolan är seriens upphovsduo och huvudmanusförfattare. På rollistan finns bland andra Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Tessa Thompson, Aaron Paul, Jeffrey Wright, Ed Harris, Luke Hemsworth och Vincent Cassel samt Tommy Flanagan.