Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Hannes Holm gör film av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton – biopremiär julen 2021

Hannes Holm regisserar en ny film baserad på ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” av Tage Danielsson. Planerad biopremiär julen 2021. Tomas Tivemark, Michael Hjorth och Johan Kindblom skriver filmens manus. Foto : TT

Hannes Holm gör film av Tage Danielssons ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. Planerad biopremiär är det julen 2021. ”Vissa sagor förtjänar att bli verklighet. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en sådan berättelse och det är med pojkaktig iver och stor vördnad som jag åtar mig uppgiften”, säger Hannes Holm i ett uttalande. 

Det är i ett pressmeddelande som SF Studios meddelar att Hannes Holm ska regissera en långfilm baserad på ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”. 

Filmen beskrivs som en ”dramatiserad bearbetning” av Tage Danielssons berättelse i boken ”Sagor för barn över 18 år” från 1964.

Tomas Tivemark, Michael Hjorth och Johan Kindblom – trion som grundade produktionsbolaget Tre Vänner och som bland annat låg bakom ”Svensson Svensson” och ”Cleo” – återförenas för att skriva filmens manus. 

Henrik Widman är producent för SF Studios. Filmen samproduceras med SVT och Film i Väst.

”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” av Tage Danielsson och Per Åhlin har sänts i SVT sedan 1975. Foto: PennFilm/SVT

”Vissa sagor förtjänar att bli verklighet. ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” är en sådan berättelse och det är med pojkaktig iver och stor vördnad som jag åtar mig uppgiften att tillsammans med SF Studios göra live action-film på denna svenska folkhemspärla”, säger Hannes Holm i pressmeddelandet och fortsätter: 

”Filmen med dess starka karaktärer kommer att bli en fantastiskt lekfull saga som man ska ta på största allvar. Vår gemensamma ambition är att göra en storfilm som man kan gå och se med hela familjen och som ska kännas lika relevant för dagisbarn som för pensionärer.”

Annika Sucksdorff, Head of Film Production Sweden på SF Studios, berättar: 

”Det har varit en spännande process att sätta ihop detta projekt. Från de initiala samtalen med Tage Danielssons familj till stunden då vi skakade hand med Hannes Holm, och bestämde oss för att det är dags för att fortsätta på det samarbete som SF Studios och han inledde kring ”En man som heter Ove”. 

Annika Sucksdorff fortsätter: 

”Den här filmen är inte bara en älskad klassiker, som nu får ett nytt liv. Det är också en viktig påminnelse om individens ansvar för det gemensamma. Vi behöver fler modiga och snälla människor! Karl-Bertil är en sådan förebild och förhoppningsvis kan vi med hjälp av denna film inspirera många fler till modiga och snälla handlingar.”

Filmen ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” har planerad inspelningstart hösten 2020 och planerad biopremiär julen 2021.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om din favoritserie