Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Rig 45 säsong 2 med Lisa Henni, Filip Berg, Rune Temte på Viaplay

Filip Berg på en bild från ”Rig 45” säsong 2, som har premiär 6 mars 2020 på Viaplay. Foto: Johan Phillips/Viaplay

Nya skådespelare, samma plats. Säsong 2 av ”Rig 45” brottas med samma problematik som tidigare. 

Naturligtvis är det en bra idé, den där ett antal personer befinner sig på en oljerigg och så mördas de en efter en. Ingen kan höra dig skrika i rymden blandat med Agatha Christie-spänning. Typ.  

Första säsongen av ”Rig 45” hade dessutom en ensemble – bland andra David Dencik, Lisa Henni, Jakob Oftebro, Björn Bengtsson och Gary Lewis – som levererade, även om serien föll lite för platt på grund av ett dialogsvagt manus, en scenografi där studiobygget lyste igenom och brist på engagemang för rollfigurerna. Sammantaget: Svårt att bry sig när de trillar av pinn och så faller hela idén. 

Säsong 2 av ”Rig 45” lider av samma problematik. 

I de nya avsnitten är Lisa Henni med igen som rollfiguren Petra Dahlberg. Bland nykomlingarna hittas Filip Berg, Rune Temte, Natalie Gumede, Lorcan Cranitch, Julie McLellan och Vauxhall Jermaine. Det gör ingen större skillnad. 

När andra säsongen trycker på play-knappen har det gått några månader sedan sist. En död kropp flyter i land på den skotska kusten. Kroppen tros tillhöra Petras bror Fredrik Dahlberg, det vill säga han som mördades på Rig 45 och vars död var katalysatorn som vevade igång hela serien. 

Så: Vad hände egentligen? 

Svaren ska komma när oljeplattformen ännu en gång är platsen för ett antal händelser där det mesta sker bakom hörn dit kameran aldrig når.  

”Rig 45” säsong 2 har premiär 6 mars på Viaplay. Foto: NENT Group

Aku Louhimies, som gjorde filmen ”Okänd soldat”, är huvudregissör för ”Rig 45” säsong 2. Överraskande nog innebär det inte något särskild förflyttning i ton eller stil. Visuellt känns mycket igen, även om Louhimies hittar några svepande bilder som man snabbt önskar var fler. 

Värst är att det är för enkelt att räkna ut säsongens stora vändningar. Spänningen förtas när duken dras bort och avslöjar det man redan har gissat.

Skådespelarinsatserna är inte heller något särskilt att orda om. Längre in i säsongen lyckas de som fortfarande lever förmedla ett slags misstänksamhet mot varandra som aldrig riktigt verbaliseras. Med rollfigurernas inre panikkänslor följer känslan av att vara instängd och veta att vägen till frihet är långt borta, om än aldrig så klaustrofobiskt som man önskar.

Glädjande är också att seriens kreatörer har vett nog att ta till vara på Rune Temtes kroppsstorlek och spela på överlevnadsinstinkts-strängar. 

I slutscenen öppnar serien dörren för en fortsättning. När jag tänker på vad en potentiell tredje omgång kan innebära, hur den kan se ut och vad den kan handla om är de tankarna mycket mer nervkittlande än allt som händer i säsong 2. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om nya serier på Viaplay

# ”Rig 45” säsong 2 har premiär 6 mars på Viaplay. Roland Ulvselius, Ola Norén och Martin Larsson har skrivit manus, medan Aku Louhimies är huvudregissör. På rollistan hittas bland andra Lisa Henni, Filip Berg, Rune Temte, Maria Erwolter, Natalie Gumede, Lorcan Cranitch och Vauxhall Jermaine samt Julie McLellan. ”Rig 45” säsong 2 produceras av Veronika Eriksson på Mopar Media Group.