Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är Breeders med Martin Freeman och Daisy Haggard på HBO Nordic

”Breeders” är en ny tv-serie på HBO Nordic med svensk premiär 3 mars. På bilden: Martin Freeman som Paul och George Wakeman som Luke. Foto: Miya Mizuno/FX/HBO Nordic

Närmast cynisk ton. Kämpande men ändå uppgivna rollfigurer. I ”Breeders” med Martin Freeman och Daisy Haggard på HBO Nordic finns för få hjärtliga skratt. 

”Breeders” må marknadsföras som en familjekomedi, men är knappast hahaha-rolig. Visst, det finns några småfinurliga vändningar i dialogen och, i stundens hetta, ett slags universellt och uppgivet och frustrerat kroppsspråk som man fnissar åt, men det är å andra sidan långt mellan fnitterparaderna.

Snarare borde serien, som enligt pressmaterialet siktar på att ”skildra en brutalt ärlig vardag” som förälder, vara ett slags avskräckande exempel på hur man inte ska agera när man har barn. 

Med det sagt: ”Breeders” har sina stunder av svagare igenkänning, även om serien förhoppningsvis och med stor sannolikhet utspelar sig i ett förhöjt universum och inte är en rak återgivning av manusförfattarnas erfarenheter av att uppfostra och ta hand om barn. Paul och Abby, som spelas av Martin Freeman och Daisy Haggard, är nämligen ganska förskräckliga föräldrar i många av de stunder man som tittare träffar dem, trots att de naturligtvis älskar sina två barn, Luke och Ava. 

Freeman och Haggard har fin kemi och kan verkligen bolla dialogen över nät. Från start är tonen däremot både cynisk och nära nog frätande, och under de tre avsnitt som jag har sett handlar ytterst lite om glädjen av att vara förälder och de underbara stunder man kan dela med sina barn. 

Det är som att trion bakom serien – Martin Freeman, Chris Addison och Simon Blackwell – tycker att allt är för jävligt och vill försöka göra skämskudde-humor av det. Addison och Blackwell, som bland mycket roligt var med och gjorde ”Veep”, tar antingen i för lite eller för mycket för att resultatet ska svänga. 

”Breeders” landar därför ständigt på kanten till avgrunden, och upplevs som en serie där de inblandande har tänkt en hel del på vad som fungerar för seriens premiss, i stället för att låta berättelsen veckla ut sina vingar och utvecklas till något annat. 

Vem vet, det kanske kommer senare. 

Daisy Haggard som Ally och Martin Freeman som Paul i ”Breeders” på HBO Nordic. Foto: Miya Mizuno/FX/HBO Nordic

Det som fångar lite mer uppmärksamhet än övriga trådar under de första avsnitten: Paul, som säkerligen sett sig som en snäll snubbe, upptäcker ett raseri inom sig som, kan man väl säga, väcks av hans barn. Om detta pratar han med sin far, och här finns också fröet till vad som bör få större plats under serien. Hur påverkas ens beteende som förälder av hur ens egna föräldrar var när man växte upp? 

Lycka vore också om övriga sju avsnitten kan lägga mer tyngd hos Abby. Det börjar bubbla åt det hållet i och med att skådespelaren Michael McKean gör entré som Abbys tidigare frånvarande far, men bollen tappas både en och två gånger. Här finns mer att gräva i och mer att berätta om.

Jag kommer se klart ”Breeders”, men serien är verkligen inte högst upp listan. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier

# ”Breeders” har svensk premiär 3 mars på HBO Nordic. Martin Freeman, Chris Addison och Simon Blackwell är seriens upphovsmän och har skrivit manus. Addison och Ben Palmer regisserar fem avsnitt var. På rollistan finns Martin Freeman, Daisy Haggard, George Wakeman, Jayda Eyles, Michael McKean, Joanna Bacon och Alun Armstrong.