Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är Altered Carbon säsong 2 med Anthony Mackie på Netflix

Anthony Mackie ersätter Joel Kinnaman i ”Altered Carbon”. Säsong 2 har premiär 27 februari på Netflix. Foto: Diyah Pera/Netflix

Den bombastiska skönheten i mötet mellan sci-fi och noir är bortblåst i ”Altered Carbon” säsong 2. Kvar finns en godkänd serie där Anthony Mackie ersatt Joel Kinnaman. 

Det tar inte mer än ett avsnitt, sedan saknar man Joel Kinnaman. 

Efter det tredje avsnittet inser man att ”Altered Carbon” säsong 2 kommer vara mycket mer sci-fi än första omgångens deckarhistoria i framtids- och rymdkläder, något som förtar oväntat mycket av känslan av att fortsätta följa berättelsen om Takeshi Kovacs. 

Han är soldaten som bytte sida och blev gerillakrigare för att sedan jobba som legosoldat. Joel Kinnaman spelar Takeshi Kovacs i första säsongens nutid, medan Will Yun Lee gör rollen som Kovacs ursprungliga kropp. 

Exakt. 

I ”Altered Carbons” dystopi har det mänskliga medvetandet digitaliserats. Fysiska kroppar – i serien kallas de fodral – är som engångsartiklar och därmed hittas det verkliga värdet hos en människa i dennas hjärnbarkstack, det digitala medvetandet.

Det är gör att Will Yun Lee även är med i säsong 2 – hans roll utvecklas till att bidra med något som ger säsong 2 nödvändig energi – och att Anthony Mackie kan ersätta Kinnaman. 

Mackie, mest känd Sam Wilson/Falcon i flera Marvel-filmer, gör en säker men för känslolös gestaltning av rollfiguren som Joel Kinnaman fyllde med en särdeles härlig mix av ironisk kvickhet och noir-hårdhet. 

”Altered Carbon” säsong 2 har premiär 27 februari på Netflix. Foto: Netflix

”Altered Carbon” säsong 2 utspelar sig 30 år efter första omgången. För Takeshi Kovacs handlar nära nog allt om sökandet efter eviga kärleken Quellcrist Falconer, fortsatt spelad av Renée Elise Goldsberry. 

Under jakten på åtminstone två sorters sanningar stampar Kovacs in i flera parallella berättelser – bland annat den som har Trepp (Simone Missick) i fokus – som självklart ska komma att strömlinjeformas till en helhet så småningom. 

Likt seriens tio första avsnitt bjuder denna vändans åtta på en visuellt genomtänkt värld där scenografi och specialeffekter klarar av att samsas utan att det upplevs som sci-fi-klichéer. Utsmyckningarna, neonljusen, det smutsiga och fattiga ställt mot välstånd och överflöd känns bekant från filmer och serier i samma genre, men teamet bakom ”Altered Carbon” har tillräckligt med förstånd att göra helheten till något eget. 

Säsong 2 missar däremot chansen att fortsätta djupdyka i den givna tematiken om de moraliska riskerna med odödlighet och den långsiktiga betydelsen av att den fysiska kroppen ses som en vara. De nya avsnitten fokuserar i stället på minnen, att försöka handskas med det föregångna och hur man i så fall går vidare. 

Alison Schapker har tagit över som showrunner efter seriens upphovsperson Laeta Kalogridis. Det märks, inte minst i hur serien, som med tanke på att den baseras på Richard K. Morgans cyberpunkroman från 2002 ska vara gränslös, helt plötsligt   känns instängd och, hör och häpna, mindre vettig. Detta drabbar även actionscenerna, som inte är lika häpnadsväckande slitstarka som första säsongens. 

Besvikelse är att ta i, men jag förväntade mycket mer av ”Altered Carbon” säsong 2. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix serier och filmer

# ”Altered Carbon” säsong 2 har premiär 27 februari på Netflix. Anthony Mackie spelar huvudrollen. På rollistan finns bland andra Renée Elise Goldsberry, Will Yun Lee, Chris Connor, Simone Missick, Dina Shihabi och Lela Loren. Alison Schapker är säsongens showrunner. Andra omgångens åtta avsnitt regisseras av Ciaran Donnelly, Salli Richardson-Whitfield, M. J. Bassett och Jeremy Webb.