Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Top dog, Partisan och Cryptid tävlar i CannesSeries – norsk serie med Sofia Helin även nominerad

tre svenska serier – TV4:s ”Top dog” samt Viaplays ”Partisan” och ”Cryptid” – tävlar på CannesSeries 2020. På bilden: Fares Fares i ”Partisan”, som har premiär hösten 2020 på Viaplay. Foto: Annika Aschberg/Warner Bros/Viaplay

”Top dog”, ”Partisan” och ”Cryptid” tävlar i CannesSeries i år. Dessutom är norska ”Atlantic crossing” med Sofia Helin nominerad. ”En personlig dröm går såklart i uppfyllelse med att få se något man själv har regisserat på klassiska Lumiére Theatre i Cannes”, säger Amir Chamdin, regissör för ”Partisan”. 

För tredje året arrangeras CannesSeries som ett slags fortsättning på Cannes filmfestival. I år äger festivalen rum mellan den 27 mars och 1 april och då samtidigt som MIPTV-mässan. 

Nu är det klart att tre svenska serier – TV4:s ”Top dog” samt Viaplays ”Partisan” och ”Cryptid” – tävlar och har sina publika världspremiär under CannesSeries. 

”Top dog” och ”Partisan” tävlar i kategorin Longform Series, där även norska ”Atlantic crossing med Sofia Helin i huvudrollen finns med. ”Cryptid” tävlar i kategorin Short form, där avsnitten får vara upp till 20 minuter långa. 

Josefine Tengblad, dramachef på C More och TV4, säger i en kommentar: 

”Det känns fantastiskt att ”Top Dog” är nominerat i Cannes! Oavsett utgången i tävlingen så är det stort att C More och TV4, tillsammans med det duktiga gänget på Filmlance, har lyckats ta Jens Lapidus unika författarskap vidare till tv-rutan på en så pass hög nivå att den rankas som en av de bästa tv-serierna i världen just nu. Jag längtar till i höst när vi får visa den för vår publik. 

Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group, I ett pressmeddelande:

”Det känns superkul att ”Partisan” och ”Cryptid” har chansen att vinna internationella priser långt före sina premiärer. Allt fler av Nordens främsta berättare söker sig till Viaplay, något som vi inte minst sett i tittarsuccéer som ”Älska mig” och ”Heder”. Att vi redan nu ser ett internationellt intresse för Amir Chamdins och David Berrons genreöverskridande och nyskapande berättelser är en tydlig bekräftelse på att vi är på rätt väg med vår satsning på minst 30 originalserier per år.”

Alexej Manvelov och Josefin Asplund spelar huvudrollerna i ”Top dog”, som har premiär hösten 2020 på TV4 och C More. Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4

”Top dog”, som beskrivs som en thriller, har svensk premiär hösten 2020 på TV4 och C More och baseras på Jens Lapidus boktrilogi ”VIP-rummet”, ”Sthlm Delete” och ”Top Dogg”.

Josefin Asplund och Alexej Manvelov spelar huvudrollerna, medan Gustav Lindh, Peter Gardiner, Christian Hillborg, Joel Spira, Kardo Razzazi, Mahmut Suvakci, Bekzod Kuliev, Amanda Ooms, Lina Englund och Felice Jankell finns på rollistan. 

Serien handlar om ”krocken mellan den drivna affärsjuristen Emily Jansson (Asplund) och ex-brottslingen Teddy Maksumic (Manvelov). Ett mystiskt försvinnande förenar två helt olika världar, och ett ytterst omaka par.”

Veronica Zacco är huvudförfattare för ”Top dog”, och har skrivit manus med Josefin Johansson, Amanda Högberg, Linnea Möller Lindh, Dunja Vujovic, Lovisa Milles, Gunnar A.K. Järvstad och Alexis Almström. Den senare regisserar även ett antal avsnitt, medan Molly Hartleb är konceptuerande regissör. 

”Top Dog” produceras av Anna Wallmark, Olof Spaak och Teresa Alldén på Filmlance, som är en del av Endemol Shine Group, för C More och TV4 i samproduktion med ZDF och Film Capital Stockholm Fund. ZDF Enterprises distribuerar serien internationellt. 

”Partisan” är en ny tv-serie av Amir Chamdin och Fares Fares med premiär hösten 2020 på Viaplay. På bilden syns Fares Fares och Johan Rheborg. Foto: Mårten Tedin/Warner Bros./Viaplay

”Partisan” är en ny originalserie på Viaplay som bygger på en idé av Amir Chamdin och Fares Fares. Den förstnämnda regisserar serien, medan den senare spelar huvudrollen.

”Partisian” beskrivs som en kriminalthriller och utspelar sig ”i det idylliska jordbrukssamhället Jordnära, en gated community med en till synes perfekt yta”.

Vidare om handlingen: ”Vi får följa Fares Fares i rollen som nyanställde lastbilschauffören Johnny. Där lär han känna Nicole och Maria, två tonårstjejer med en besvärlig bakgrund som är fosterbarn i samhället. Under sommaren blir Johnny allt mer engagerad i flickornas situation och tar fokuset från hans huvuduppdrag. Men vem är han egentligen, och vad är hans agenda?”.

Förutom Fares Fares finns även Johan Rheborg, Anna Björk, Sofia Karemyr och Emelie Garbers på rollistan.

Hans Jörnlind, Anna Platt, Charlotte Lesche, Francesca Maraki och Dennis Magnusson samt Fares Fares och Amir Chamdin har skrivit seriens manus. Fares Fares är även kreativ producent för projektet. 

”Jag känner mig otroligt hedrad och glad över att CannesSeries har valt ”Partisan” som en av tio serier internationellt. För alla oss bakom och framför kameran så kommer det som ett kvitto på att vi har lyckats skapa något attraktivt och globalt med att vara väldigt säregna och lokala”, säger Amir Chamdin i ett uttalande. 

”Partisan” produceras av Warner Bros. Sverige med Johanna Wennerberg som producent. Serien har svensk premiär hösten 2020 på Viaplay. 

Maja Johanna Englander på en bild från ”Cryptid”, en ny serie som har premiär hösten 2020 på Viaplay. Foto: Kalle Ahti/Viaplay

”Cryptid” beskrivs som ”sexig och läskig ungdomsskräck i skolmiljö med en övernaturlig twist”. Julius Fleischanderl (”Sameblod”), Astrid Morberg (”Calina”) och Maja Johanna Englander spelar seriens tre bärande roller.

På rollistan finns även Amanda Lindh (”Bonusfamiljen”), Jacques Karlberg (”Farang”), Deniece Ignacio Nyman (”Alex”), Beata Borelius Larsson (”Love is…”), Johan Hedenberg (”Blå ögon”), Angelina Håkansson (”Ted – för kärlekens skull”), Avin Kananian (”Aniara”) och Christian Fandango Sundgren samt artisten Oscar Zia, som gör en biroll.

Om handlingen: ”Odensfors är en ödslig och vanligtvis händelselös stad på den svenska landsbygden, men lugnet bryts plötsligt när en elev på den lokala gymnasieskolan dör på ett oförklarligt och bisarrt sätt. Ingen vet varför och det visar sig snart vara början på något ännu värre. En ond kraft som livnär sig på ungdomars mardrömmar och rädslor har väckts till liv. Oron sprider sig bland skoleleverna – vad är det egentligen som händer?”.

”Cryptid” bygger på en originalidé av serieförfattaren Sylvain Runberg. Morgan Jensen och Henrik Jansson-Schweizer är seriens huvudförfattare, medan David Berron är huvudregissör. Serien produceras av Hadis Jabbari för svenska Dramacorp. Patrick Nebout, Mia Sohlman och Jansson-Schweizer är exekutiva producenter. 

”Vi är exalterade och hedrade av att se att ”Cryptid”, ett sant UFO i det nordiska tv-serielandskapet, är nominerat och tävlar i short form-kategorin i CanneSeries. Det här är en viktig milstolpe för Dramacorp”, säger Patrick Nebout. 

”Cryptid” har svensk premiär hösten 2020 på Viaplay. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om nya svenska tv-serier