Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman blir serie i SVT – Pernilla August regisserar

Pernilla August regisserar en tv-serie baserad på Kerstin Ekmans roman ”Händelser vid vattnet”. Serien ska sändas i SVT. Foto: Cornelia Nordström

Kerstin Ekmans ”Händelser vid vatten” blir tv-serie i SVT. Pernilla August regisserar serien, som är på sex avsnitt. ”Jag säker på att den här tv-serien kommer att bli något alldeles extra”, säger Anna Croneman, dramachef på SVT. 

Apple Tree Productions bekräftar nu att man gör tv-serie för SVT baserad på författaren Kerstin Ekmans prisbelönta deckare ”Händelser vid vatten”.

Samtidigt står det även klart att Pernilla August regisserar serien efter ett manus av Maren Louise Käehne (”Hjärter dam”, ”Bron”, ”Borgen”). Marek Wieser är huvudfotograf, medan svenska Oscarvinnaren Anna Asp – hon vann för Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” – är seriens scenograf. 

”Händelser vid vatten” publicerades för första gången år 1993 och har sedan dess blivit utgiven i 25 länder. 

Romanen börjar ”en midsommarkväll 1970, när två turister hittas mördade i ett tält, långt upp i bergen i norra Sverige, nära den lilla staden Svartvattnet.” Berättelsen korsar sedan ”fyra slumpmässiga människors liv och sammanflätar deras öde på olika sätt.”

Apple Tree Productions skriver vidare i pressmeddelandet att ”Händelser vid vatten” är en ”kraftfull berättelse där du får träffa flera unika och spännande karaktärer som får vara med om spektakulära händelser som det berättas om från flera olika vinklar. Miljön, de mörka skandinaviska skogarna stärker berättelsens olycksbådande känsla.”

Tv-serien ”Händelser vid vatten” samproduceras med ARD Degato i Tyskland och Filmpool Nord med stöd från EU:s mediaprogram. För den internationella distributionen står ITV Studios.

Piv Bernth, vd för produktionsbolaget Apple Tree Productions och tidigare dramachef på DR samt producenten bakom bland annat ”Forbrydelsen” och ”Follow The Money”, säger i samma pressmeddelande: 

”Vi är stolta över att vara produktionsbolaget som får göra en tv-serie av den ikoniska deckaren och vi är glada över att få arbeta med den oerhört begåvade manusförfattaren Maren Louise Käehne och regissören Pernilla August. Vi ser fram emot att tillsammans med våra samproducenter SVT, ARD Degeto, Filmpool Nord och ITV Studios få presentera tv-serien för den svenska, nordiska och internationella publiken.”

Anna Croneman, dramachef på SVT, säger i en kommentar: 

”Att ta sig an en ikonisk berättelse som ”Händelser vid vatten” innebär alltid en stor risk. Men med det vackra manuset av Maren Louise Käehne, Piv Bernth som producent och Pernilla August som regissör, är jag säker på att den här tv-serien kommer att bli något alldeles extra. Jag är också exalterad över samarbetet med ARD.”. 

Sandra Warg, vd Filmpool Nord, konstaterar: 

”Det är ett privilegium att få samproducera det här projektet baserat på en enastående bok. Det är en lokal berättelse avsedd för en internationell publik. Den starka kreativa kraften bakom tv-serien ger de bästa förutsättningarna för ett framgångsrikt resultat. Jag är stolt över att Norrbotten får vara en del av projektet med våra unika miljöer i vår arktiska region.”

Även DR i Danmark, NRK in Norge, YLE i Finland och RUV på Island kommer sända ”Händelser vid vatten”.

Apple Tree Productions spelar för tillfället in ”Equinox”, en ny dansk serie för Netflix på sex avsnitt, i Köpenhamn. Den serien beskrivs som övernaturlig thriller. 

Ännu finns inget bekräftat premiärdatum för ”Händelser vid vatten” i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program