Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

SVT pausar Så ska det låta på obestämd tid och offrar sina äldre tittare

SVT pausar ”Så ska det låta” på obestämd tid. På bilden: Nuvarande programledaren Sarah Dawn Finer och pianisterna Marika Willstedt och Emanuel Norrby. Foto: Janne Danielsson/SVT

SVT pausar ”Så ska det låta”. Därmed offrar man sina äldre och trogna tittare. Avgörande nu blir vad som ersätter det populära tv-programmet. 

”Så ska det låta” firar 25 säsonger och räknat i tv-år är det som att vara strax över 80. 

Med tanke på det är ”Så ska det låta” ett för sammanhanget piggt och vitalt program styrt av Sarah Dawn Finer. 

SVT:s beslut att, som de själva säger, pausa ”Så ska det låta” är å ena sidan logiskt. Andreas Lundstedt har exempelvis varit med och tävlat 14 gånger och Sverige är ett land med för få artister för att programmets deltagarlista ska kännas fräsch, spännande och bra.  

Också: Omväxling ingår i SVT:s kropp och själ och är en viktig del av vad det innebär att vara ett public service-företag. 

Å andra sidan är det svårt att inte känna och framför allt tänka att SVT offrar sina äldre tittare på förändringens altare. 

Det är ingen hemlighet att majoriteten av de 1,2 miljoner tittare som numera ser ”Så så ska det låta” på söndagarna är 60 år eller äldre. I och med beslutet att pausa ”Så ska det låta” är det lätt att misstänka att SVT ser denna grupp tittare som ett problem i stället för en tillgång. 

Visst, kvar finns tv-program som exempelvis ”Antikrundan” och ”På spåret”, två långkörare där framför allt den senare har lyckats lägga ny räls för flera generationer att åka på tillsammans. 

Kanske är även ”På spåret” den bästa jämförelsen för att förstå SVT:s beslut om ”Så ska det låta”: Då handlade det om Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg lämnade och att Kristian Luuk och Fredrik Lindström tog över samtidigt som man passade på att skruva programmet i takt med varje ny säsong. 

Programbeställaren Peter Nyrén säger att man säkrat rättigheterna till ”Så ska det låta”, vilket gör att SVT inte kan tappa greppet om programmet under, föreställer jag mig i alla fall, 2021. 

Vad som händer sedan är ännu inte bekräftat. 

Avgörande nu blir så klart vilket tv-program som ersätter ”Så ska det låta” under pausperioden. 

SVT måste hitta nya format med potential att bli framtidens långkörare, något som inte helt lätt i en allt mer splittrad tv-värld. 

Som Peter Harryson sa i det allra första avsnittet av ”Så ska det låta”: ”Hur har du det mamma? Sitter du bra? Luta dig tillbaka, för nu blir det spännande.”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program