Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är The Chef show med Jon Favreau och Roy Choi på Netflix

Roy Choi och Jon Favreau på en bild från ”The Chef show”, som nu är inne på säsong 3 på Netflix. Foto: Netflix.

”The Chef show” är inte bara en av Netflix bästa realityserier, det är även ett av de bästa matlagningsprogram som har gjorts. Någonsin. 

När Jon Favreau förberedde sig för filmen ”Chef” – han regisserar och spelar huvudrollen – började han bland annat som lärling hos Los Angeles-baserade kocken Roy Choi. 

Favreau tycks ha tyckt den tiden var toppen, och fortsatte laga mat med Choi. Någonstans mitt i allt det där åkte kameran fram och resultatet, ”The Chef show”, hade premiär sommaren 2019 på Netflix. 

Kort därefter klämde jag alla åtta avsnitt. Sedan såg jag dem igen. Och igen. I september dök seriens andra säsong upp, och nu, sedan den 19 februari, finns även en tredje omgång avsnitt tillgängliga. 

”The Chef show” som helhet: Inte sedan Niklas Ekstedts ”Four hands menu” har ett matlagningsprogram inspirerat lite mycket och samtidigt varit superb tv. 

Både serierna bygger på nyfikenhet, och hos Jon Favreau handlar det om att han dels ställer frågor som han inte redan vet svaren på och dels att han tar plats. ”The Chef show” är kastrull-tv, men kastrull-tv med djup. Upplevelsen går att jämför med mat-voyeurism; ett slags inblick i när Favreau, redan duktig på att laga mat, lär sig mer och lär sig av de allra bästa. 

Också värdefullt, och något som lever kvar efter att man har sett ”The Chef show”: Att misslyckas är inte hela världen och i fiaskot finns en läxa, särskilt när man testar nya recept. 

”The Chef show” säsong 3 hade premiär 19 februari på Netflix. Bilden är från seriens första säsong. Foto: Netflix

Säsong 3 rivstartar med att Jon Favreau och Roy Choi besöker den oefterhärmliga Wolfgang Puck i Las Vegas. Duon fortsätter till Border Grill och dess ägare Sue Milliken och Susan Feniger, för att senare landa på Chois egna restaurang Best Friend och suget efter Vegas har aldrig varit så stort. 

Senare i säsongen har Choi, Micah Wexler och Michael Kasser en allmängiltig diskussion om nödvändigheten av både tradition och framåtrörelse. Dessutom: Regissören Sam Raimi och en uppumpad Favreau i vad som kan kallas en modern klassiker när det gäller surdegsbröds-avsnitt. 

Alla avsnitt i ”The Chef show” är sevärda och drivs framåt av Jon Favreaus intresse och nyfikenhet. Hans kreativa motor när det gäller film och tv – Favreaus senaste film som regissör var ”Lejonkungen”, samtidigt som han är upphovsman och exekutiv producent för Disneys ”Star wars”-serie ”The Mandalorian” – brummar på även i ”The Chef show”. 

Naturligtvis önskas fler avsnitt. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix serier och filmer

# ”The Chef show” säsong 3 hade premiär 19 februari på Netflix. Jon Favreau är realityseriens upphovsman och regissör, samt huvudperson med Roy Choi. Duon och Annie Johnson är exekutiva producenter för ”The Chef show”. Bland gästerna under seriens tre säsonger märks bland andra David Chang, Kevin Feige, Tom Holland, Gwyneth Paltrow, Seth Rogen, Aaron Franklin och Candace Nelson.