Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Framgångarna för Antikrundan ett bevis på SVT:s styrka och svaghet

Anne Lundberg är programledare för ”Antikrundan”, som nu är inne på säsong 31 i SVT. Foto: Janne Danielsson/SVT

”Antikrundan” fortsätter vara en tittarframgång. Det säger något om tv-programmet styrka, men är även ett bevis på SVT:s svajande svaghet.  

Nog behöver vi alla en lagom dos Knut Knutson i våra liv, och därför är det så tryggt att trycka sig fram till ”Antikrundan”, SVT:s långkörare som nu är inne på säsong 31. 

Ja, 31 omgångar. 

Antikvitets-krukpaketet Knut Knutson har varit med sedan premiären och när han dyker upp i rutan är det som att energinivån höjs. Föremålen kan värdelösa eller vettlöst värdefulla och ändå blir det mys-tv så som endast ett tv-program med mer än 20 säsonger under bältet kan skapa mys-tv. 

Formatet är så klart ristat i sten, men inom denna ram har programledaren Anne Lundberg, producenten Pernilla Månsson Colt och de många experterna möjlighet att få något att stå ut, då minimala förändringar blir så tydliga. Naturligtvis lever och andas ”Antikrundan” även det ständiga skifte som finns inbyggt i tv-programmet: Nya städer, nya objekt, nya människor. 

När MMS – ett företag som bland annat mäter tittarsiffror och gör en del kittlande analyser utifrån vad och hur länge svenska folket tittar på – sammanfattade tv-året 2019 konstaterades att tittartiden och räckvidden i broadcast ”minskar i alla åldersgrupper bortsett från 60+.”

MMS skriver i samma rapport att ”skillnaderna i tv-konsumtion mellan de yngsta och äldsta blir större och större”, samtidigt som det görs en poäng av att tittandet på svod-tjänster – abonnemangsbaserade webb-tv-tjänster som Netflix och Viaplay – under de senaste fem åren har vuxit med 123 procent.

Premiären av den aktuella säsongen av ”Antikrundan” sågs av 1,5 miljoner tittare i SVT. Efter det har varje sänt avsnitt landat över 1,4 miljoner tittare i broadcast. 

”Antikrundan” har haft bättre tittarsiffror, men det är imponerande att samma koncept fortfarande kan puttra på och ändå samla miljonpublik. 

Nåväl, att ”Antikrundan” står stadigt som en välbevarad gustavianska byrå och att hemligheten bakom framgångarna är att tv-programmet inte behöver uppfinna hjulet inför varje ny säsong eftersom det brittiska ursprungsformatet är så starkt är knappast nydanande tankar. 

Däremot är det intressant att fundera på återväxten, både för ”Antikrundan” och hos SVT i allmänhet. 

Anne Lundberg har varit ”Antikrundans” programledare sedan 2001. Min generation – de fabulösa 80-talisterna – är med stor sannolikhet den sista som kommer sakna tv-programmet skulle det inte finnas om 10-25 år. SVT behöver därför hitta nya format med samma attraktionskraft och potential, samtidigt som de ska fungera online. 

Inte helt lätt. 

Ytterligare problem i horisonten: SVT saknar programledare för framtidens infotainment- reality- och underhållningsprogram som redan nu är varma i kläderna. 

Krasst finns tre: Malin Olsson, Alexander Hermansson och Angelika Prick. Trion har erfarenhet nog att med lätt hand kunna leda nära nog vad som helst inom nämnda genres. 

Det de har gemensamt är programledarskapet för ”Sommarlov”. Därför är det spännande att se om SVT gör ett skiftbyte i år , eller om ”Alex”, Malin och Angelika hänger kvar ännu en sommar.  

Självfallet står inte SVT:s framtid på spel. Men typ. 

”Narcos: Mexico” med Diego Luna är tillbaka med nya avsnitt på Netflix. Säsong 2 hade premiär 13 februari. Foto: Netflix

HELGENS FYRA TV-MÅSTEN

”Narcos: Mexico” – säsong 2 (tillgängligt nu, Netflix)

Ny säsong om drogbaronen Félix Gallardo, spelas av Diego Luna. Överlag är det fortsatt fängslande tittning. Dessutom svårt att inte bli förtjust i hur seriens showrunner Eric Newman byggt en tv-franchise som börjar i berättelsen om Pablo Escobar för att sedan flätas samman andra spelare. Överraskning i form av Matias Varela finns också. 

Melodifestivalen (15 februari, SVT)

Sällan – aldrig? – har Melodifestivalen varit mer tillrättalagd än i år. Produktionen är proffsig på samma sätt som en erfaren sömngångare är spännande: Risken att trilla är minimal eftersom man redan vet var alla spetsiga hörn är och därför väntar man på ett rejält pladask eller ett vågat utropstecken för att få känna något annat än ett besviket ”jaha”. 

”Homeland” – säsong 8 (16 februari, SVT)

Start i SVT för sista säsongen. Premiären är inget pang-boom-överraskande avsnitt. Det som glädjer är att upplägget ger Carrie möjlighet att vara spion igen, och då är serien som bäst. Redan måndag 18.00 landar avsnitt 2 i SVT Play.

”Den stora modelljärnvägskampen” (SVT, nytt avsnitt 18 februari)

Och nu något helt annat och fullödigt fascinerande: En brittisk realityserie om tävlande modelljärnvägsbyggare som sjunger långsamhetens lov. Programmets precision i balansen mellan allvar och torr humor är perfekt. 

PREMIÄRER PÅ STREAMINGTJÄNSTERNA

”Zero Zero Zero” (14 februari, HBO Nordic)

Baserad på Roberto Savianos roman. Följer en last kokain från Sydamerika till Europa och via den resan berättas om maktgalna kriminella.

”Strike back” – säsong 7 (15 februari, HBO Nordic)

Section 20 är tillbaka, med några nykomlingar, i serien med fler liv än katten som nu inleder det som, återigen, sägs vara sista säsongen. 

”Outlander” – säsong 5 (15 februari, Viaplay)

Claire och Jamie kämpar vidare i den kärlekssuktande serien baserad på Diana Gabaldons böcker. Inledningen av säsong 5 lovar gott.