Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

SVT:s första besked kring en fortsättning för ”Kalifat”

Amed Bozan och Gizem Erdogan som spelar Husam och Pervin i ”Kalifat” i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” är en tittarsuccé på SVT Play. Nu ger dramachefen Anna Croneman ett första besked kring en möjlig fortsättning. ”Feedbacken från publiken har varit så överväldigande att jag har svårt att föreställa mig att en svensk serie någonsin har engagerat så många människor?”, skriver Anna Croneman i ett mejl.  

”Kalifat”, SVT:s dramaserie av Wilhelm Behrman, hade premiär 12 januari. 

Bara någon dag tidigare kunde Spoiler alert berätta att SVT skulle göra en så kallad boxpublicering i SVT Play, vilket betyder att flera avsnitt blir tillgängliga samtidigt. Dramachefen Anna Croneman sade i en kommentar: 

”Allt fler av tittarna vill se flera avsnitt i taget. Vi tror att ”Kalifat” är just en sådan serie där stora delar av publiken kommer att uppskatta den möjligheten. I det nya medielandskapet är det också viktigt att prova nya publiceringsformer.”

Boxpubliceringen har inneburit att det åttonde och sista avsnittet av ”Kalifat” har funnits tillgängligt på SVT Play sedan den 9 februari. 

Vad händer nu och finns det planer på fler avsnitt?

Upphovsmannen Wilhelm Behrman och Niklas Rockström är manusduon bakom ”Kalifat”. Tidigare har de skrivit ”Innan vi dör” tillsammans. I samband med att första säsongen sänts klart hette det diskussionerna om en fortsättning hade börjat. 

Därefter dröjde det drygt ett år innan Spoiler alert exklusivt kunde berätta att SVT beställt en ny säsong av ”Innan vi dör”. 

Anna Croneman, dramachef på SVT, om ”Kalifat”: 

”Vår strategi är att minst en gång per år erbjuda tittarna en komplex berättelse om vår samtid. Vi vill göra det i en för temat spännande genre, med väl utvecklade karaktärer och en bredd av perspektiv. Vi vill inte att komplexa teman bara ska nå en liten initierad publik. Vi vill gärna skapa debatt, men inte en debatt som inte klarar att innehålla flera perspektiv.”

”Jag är väldigt glad för att ”Kalifat” verkar ha lyckats med allt detta. Feedbacken från publiken har varit så överväldigande att jag har svårt att föreställa mig att en svensk serie någonsin har engagerat så många människor?”. 

Hur tänker du kring en andra säsong för ”Kalifat”?

”Jag såg just att det startats en facebookgrupp som kräver en säsong två. Det är naturligtvis ganska underbart, men inget är planerat så vi ber att få återkomma i frågan.” 

”Kalifat” är en tv-serie i SVT. Wilhelm Behrman är upphovsman, Goran Kapetanović regisserar. På bilden: Aliette Opheim. Foto: Johan Paulin/SVT
Amanda Sohrabi, Nora Rios och Yussra El Abdouni, som spelar Kerima, Sulle och Lisha i ”Kalifat”. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” regisseras av Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för filmen ”Min faster i Sarajevo”. På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani. Serien spelades in i Stocholm och Jordanien förra året. 

”Kalifat” handlar bland annat om Pervin, en ung, svensk kvinna som sitter fast i Raqqa där hennes make Husam är ansluten till IS. Pervin fruktar för sitt och sin dotterns liv. 

För Säpo-agenten Fatima berättar Pervin att maken och hans grupp  svenska jihadister planerar ett terrordåd i Sverige. En av dem är redan i Sverige för att förbereda attacken. 

Vidare om handlingen, som inte bara följer Fatima och Pervin, utan också systrarna Sulle och Lisha samt deras kompis Kerima: ”Sulle har fått upp ögonen för den coole elevassistenten Ibrahim i skolan.  Han behandlar henne som en vuxen. Och han öppnar dörrarna till en ny fascinerande värld. Den rena vägen. Sulle och bästisen Kerima börjar trevande ompröva sina liv och Ibrahim visar riktningen.” 

”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm. Tomas Michaelsson är seriens producent. Netflix har köpt visningsrättigheterna till ”Kalifat”. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program