Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Amed Bozan gick ner 13 kilo för rollen som Husam i Kalifat, berättar om tuffa inspelningen

Amed Bozan spelar Husam i ”Kalifat”, en tv-serie i SVT av Wilhelm Behrman och som regisseras av Goran Kapetanović. Foto: Johan Paulin/SVT

Han gick ner 13 kilo på två månader för rollen som Husam i ”Kalifat”.I takt med att skägget och håret växte undvek tågpassagerare i Sverige att sätta sig bredvid skådespelaren Amed Bozan – som även blev ifrågasatt under inspelningen i Jordanien. ”Min självkänsla påverkades enormt”, säger Amed Bozan.

Han kände enorm glädje, men också rädsla när han fick rollen. Det här var en stor produktion, Goran Kapetanović regisserade och rollfiguren Husam skulle kräva mycket arbete. 

Och det var inte bara SVT:s dramaserie ”Kalifat” som stod på schemat: Amed Bozan gick på scenskolan i Stockholm och skulle dessutom skriva och sätta upp en entimmes monolog.

En hetsig period, säger Amed Bozan nu. Sömn i snitt: Fyra timmar per dag under en period på tre månader. Mer än fyra timmar, berättar han, upplevdes som lyx. 

Fördelen när det gällde Wilhelm Behrmans tv-serie ”Kalifat”: Amed Bozan jobbade tidigare som förstärkningsbefäl efter lumpen och var nära att göra karriär inom det militära. 

– Så den delen har jag någorlunda bra koll på. Jag visste var jag skulle börja leta och vilka mekanismer som kan vara avgörande. Det svårare blev i stället att hitta rätt ingång, säger Amed Bozan, 30, och fortsätter: 

– Grejen är att ju att vi inte vet hur det är där nere eller hur de här människorna lever, men man kan få ett hum om det, och sedan kan man, eller jag, försöka hitta det, så ärligt som jag kan, utifrån Wilhelms text. 

Och då blev det mycket research?

– Ja, mitt arbete blev mycket att förstå bakgrunden hos den här individen. Vad var det som ledde till allt det här. Jag läste mycket psykologi och om individer som åkte ner och varför de åkte ner. 

Vad var det svåra med att gestalta Husam? 

– Att jobba med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, var det svåra och att lyckas få till så att den känns autentiskt. Jag studerade folk och träffade även en individ som har det, samtidigt som jag lyssnade på läkare som jobbat med det. 

– Att vara i nuet med en rollfigur som tappar verklighetsuppfattningen på grund av trauman och göra det äkta och autentiskt och att det även föds i nuet, var mycket svårt, men jag tror att jag lyckades bra med det. 

Jag uppfattar det som att det finns ett slags kringflackande vilsenhet hos Husam?

– Ja, hos honom är det tydligt med rotlösheten. Han kommer från en familj som pratar arabiska, men han pratar inte så bra arabiska. Han pratar svenska med sin mamma och han behöver hjälp och när vissa delar är på arabiska måste han få det översatt. Detta gör också att han blir mindre värd i den här gruppen och har lägre status i en värld där man ska kunna sådant. 

Amed Bozan och Gizem Erdogan spelar Husam och Pervin i ”Kalifat”, SVT:s nya thrillerserie. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” hade premiär 12 januari i SVT, samtidigt som man valde att göra en så kallad boxpublicering. Detta gör att det åttonde och sista avsnittet av ”Kalifat” finns tillgängligt på SVT Play den 9 februari. 

”Kalifat” spelades in i Stockholm och Jordanien. En del av serien koncentreras kring makarna Pervin och Husam, som lever och bor i Raqqa. Han, och en grupp svenska jihadister, planerar ett terrordåd i Sverige, medan hon fruktar för sitt och sin dotters liv och därför börjar prata med Säpo-agenten Fatima om en möjlig väg tillbaka till Sverige. 

För Amed Bozan innebar rollen som Husam inte bara en emotionellt utmaning, utan även förberedelser som krävde kroppslig förändring. 

– Det som skedde var att jag gick ner 13 kilo på två månader och några dagar. Från dagen när jag fick rollen och allt var påskrivit fram till första inspelningsdagen gick jag från 82 till 69 kilo. 

69 kilo är inte mycket. 

– Hade jag haft mer tid hade jag nog gått ner mer. Förändringen var inget jag planerade, utan något som kom naturligt, för Husam är ju så. Och jag måste vara så sann som jag kan mot rollfiguren. 

– Sedan sparade jag ut håret och skägget, vilket också ledde till att jag fick uppleva det som många muslimer upplever. Jag har kurdisk bakgrund och har troende i släkten, men att få uppleva hur folk undviker en på tåget… ingen sätter sig bredvid mig, och ändå finns det folk som vill sitta. 

När man ser hur du ser ut i verkligheten och sedan Husam, är det svårt att se att det är samma person. 

– Du vet, det fysiska och allt med mask och kostym, det var via det jag hittade rollfiguren, även om jag kände mig jävligt ful på ytan. Min självkänsla påverkades enormt, speciellt när jag var nere i Jordanien. 

Berätta, vad hände?

– Jag tänkte att de skulle köpa skägget och håret och hur jag såg ut, men där hade jag väldigt fel. Jag blev stannad i varenda tull och på hotellet hade de koll på mig hela tiden. Varje morgon, fast att jag hade bott där i två veckor, kom det säkerhetspersonal och frågade om jag bodde på hotellet. Samma person kom och frågade om jag kunde arabiska fem dagar i rad. De tyckte att jag var en konstig snubbe, typ en rik saudier som inte kan arabiska. 

– Det var å ena sidan ett bra betyg, för det visade att det var något autentiskt som jag och maskören hade jobbat fram. Å andra sidan störde det mitt arbete, det blev svårt, även om jag försökte stänga ute det.

Amed Bozan gick ner 13 kilo för rollen som Husam i ”Kalifat” i SVT. Foto: Johan Paulin/SVT

Parallellt med inspelningen av ”Kalifat” spelade Amed Bozan in en videodagbok för scenskolan. Redan dag två, berättar han, bröt han ihop framför sin egen kamera.

– Jag personligen har aldrig trott på det här med att gå för långt med en rollfigur. Tidigare har känt att jag blivit en bättre och starkare människa av de rollfigurer som jag har gjort. Bara för att jag gråter eller har andra känslor som är negativt betingade i samhället betyder inte att de är dåliga i förhållande till rollen. 

– Med videodagboken blev det väldigt tydligt vem jag är och vem rollfiguren är. Man pressar och pressar och söker hela tiden, och sedan kommer man till en punkt när man antingen viker sig eller så övervinner man rollfiguren. Det är något slags skev dragkamp. Det magiska var att jag lyckades komma över det. 

Som jag förstår det var det långa dagar, 12 till 15 timmar, i Jordanien under inspelningen och du och Gizem Erdogan, som spelar Pervin, har ju spänt läge i majoriteten av scenerna. Hur upplevde du det?

– Jag brukar beskriva filminspelningar som ett konstnärligt krig mellan tid och prestation. Vi hade mycket tid, men ändå inte tillräckligt tid för det som vi ville skapa. Det var mycket tid, men många scener. Jag hade 23 inspelningsdagar i Jordanien, men hade vi varit i Sverige hade jag kanske kommit upp i 34. Så dagarna var fyllda. 

– De här rollfigurerna är människor som är känslodrivna, och jag tyckte det svåra var att bejaka det samtidigt som vi hade den här tidspressen. Det fina var att vi aldrig kompromissade med oss själva och det vi ville berätta med våra rollfigurer, utan det vi gjorde var att vi kompromissade en situation så att alla fick igenom sin vilja och vision. 

Samtidigt måste det ha varit tufft med så långa arbetsdagar. 

– Ja, du tappar tiden för mat, man måste påminna varandra om vatten så man inte tuppar av, precis som salt och annan näring, för man svettades mycket. Vissa dagar när vi inte skötte det, då kände jag att jag var helt mör.

– Du vet de där videodagböckerna, det finns inspelningar där man hör hur jag bara gråter och gråter och är helt förstörd. Det var jobbigt där och då, men var samtidigt nyttigt för nästa inspelningsdag. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Kalifat” är en SVT-serie som hade premiär 12 januari. Wilhelm Behrman är upphovsman och har skrivit manus med Niklas Rockström. Serien, som är på åtta avsnitt, regisseras av Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för filmen ”Min faster i Sarajevo”. ”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.

# På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani.

# SVT valde att göra en så kallad boxpublicering, vilket innebar att de tre första avsnitten blev tillgängliga på SVT Play på premiärdagen. Veckan efter landade avsnitt fyra och fem. Därefter följer ett nytt avsnitt varje söndag fram till finalen, som blir tillgängligt 9 februari.