SPOILER ALERT

Så bra är ”Tunn is” med Lena Endre, Bianca Kronlöf – premiär 3 februari på TV4, C More

”Tunn is” är en ny tv-serie på TV4 och C More med premiär 3 februari. På bilden: Alexander Karim, Bianca Kronlöf, Lena Endre och Angunnguaq Larsen. Foto: Saga Sig/TV4/CMore

Klimatkris, konspirationer, oljemiljoner och isbjörnar. TV4:s nya serie ”Tunn is” med Lena Endre och Bianca Kronlöf håller inte tittaren i ett järngrepp, men tappar inte heller taget. 

Det är lätt att uppskatta ”Tunn is” på det sätt som det alltid är lätt att uppskatta serier med betyget godkänt. 

”Tunn is” är precis så bra som den kan vara utifrån premisserna och när man inser det kan man luta sig tillbaka och på ett märkligt sätt värdesätta seriens godkända förtjänster eftersom det man ser i alla fall inte är underkänt. 

Kanske ett underligt resonemang, men det bottnar till viss del i alla saker som ”Tunn is” vill vara: Ett samtida politiskt spänningsdrama som utspelar sig på Grönland och som involverar utrikesministrar, en gravid säkerhetspolis, isbjörnar, den lokala polisen och befolkningen samt fejkade nyheter och misstänkta ryssar. 

Jag har sett de fyra första avsnitten och det var varken överdrivet kul eller eländigt tråkigt. Det går inte heller att påstå att ”Tunn is” håller tittaren i järngrepp eller helt tappar taget. Vissa delar engagerar, andra inte. Spännande? Inte så att pulsen stiger. 

”Tunns is” börjar i ett jetplan. Sveriges utrikesminister Elsa Engström, spelad av Lena Endre, förbereder ett tal hon ska hålla inför Arktiska rådet under ett möte på Grönland. Målet är ett gemensamt klimatavtal som bland annat förbjuder oljeborrning i området. 

Sedan: Pang och boom, ett fartyg attackeras och minsann om inte Elsas politiska rådgivare Viktor (Alexander Karim) är bland de som blir tagna som gisslan. 

Viktor väntar barn med säkerhetspolisen Liv. Naturligtvis åker hon till Grönland för att handgripligen vara till hjälp i jakten på förövarna. 

Lena Endre spelar huvudrollen i ”Tunn is”, en ny serie på TV4 och C More med premiär 3 februari. Foto: Yellowbird/TV4

I seriens fjärde avsnitt finns en scen mellan Lena Endre och Johannes Bah Kuhnke där Endres rollfigur får möjlighet att ifrågasätta och snabbt blixtra till. Den scenen är första halvans bästa och förhoppningsvis ett bevis på vad som väntar framöver. Man vill se Endre bita ifrån och släppa loss i stället för att fastna i den nödvändigt stela gestaltning som man förknippar med en utrikesminister. 

Bianca Kronlöf spelar Liv och till en början ger hon ”Tunn is” behövlig energi, men fort springer hon in i gestaltningens känslovägg och då fler gånger än vad som nyttigt och vettigt för rollfigurens trovärdighet. 

Det är självfallet lätt att drunkna i många av de vackert fotograferade miljöerna och landskapen i ”Tunn is”, och därför irriterande när kameran fastnar för länge i ett konferensrum eller iskallt inrett hotellrum. Å andra sidan är det petitesser jämfört med de tillfällen då serien plockar framför pekpinnen. 

”Tunn is” är förstås en mångbottnad titel och den accelererande klimatkrisen står i fokus. För att berätta om problematiken tar serien en undervisande ton och blir emellanåt till något som kan jämföras med ett läxförhör och en föreläsning på samma gång. 

Det är vid dessa tillfällen det känns mer lockande med en dokumentär om klimatkrisen än en dramaserie som försöker få ihop fler trådar än vävstolen har plats för.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores och TV4:s serier

# ”Tunn is” har premiär 3 februari på C More och TV4. På rollistan finns bland andra Lena Endre, Bianca Kronlöf, Alexander Karim,  Johannes Bah Kuhnke, Angunnguaq Larsen, Iben Dorner och Reine Brynolfsson. Birkir Blær Ingólfsson och Jónas Margeir Ingólfsson har skrivit seriens manus. Konceptuerande regissör är Cecilie Mosli. Tunn is” produceras av Søren Stærmose på Yellowbird för C More och TV4, i samproduktion med Sagafilm och i samarbete med France TV, DR, NRK, YLE, RUV och Lumiere. Internationell distributör är Banijay Rights.