Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Nora Rios efter ”Kalifat”: ”Jag var känslomässigt dränerad”

”Kalifat” är en serie i SVT av Wilhelm Behrman. Nu berättar Nora Rios, som spelar Sulle, om inspelningen och sin rollfigur. På bilden: Amanda Sohrabi, Nora Rios och Yussra El Abdouni, som spelar Kerima, Sulle och Lisha i ”Kalifat”. Foto: Johan Paulin/SVT

Tuffa och långa inspelningsdagar, påfrestande scener och en rollfigur som manipuleras för att radikaliseras. För Nora Rios innebär SVT:s ”Kalifat” det stora genombrottet, samtidigt som hon är noga med att påpeka vikten av att se alla åtta avsnitt för att kunna förstå serien. Om sina egna känslor efter den omtumlande upplevelsen säger hon: ”Jag var känslomässigt dränerad.”

Det var som att vara i en bubbla, förklarar Nora Rios, 20, och konstigt vore kanske annat: Inspelningsdagarna i Jordanien pågick i 14 timmar och hemma i Sverige och Stockholm var schemat intensivt med flera tuffa och känslomässigt utmanade scener på varandra. 

Rios, som spelar Sulle i SVT:s dramaserie ”Kalifat”, ville inte heller sticka hål på den där bubblan och berättar om en period där hon skalade av resten av sitt liv. Jobb och återhämtning, en del dans och promenader, familj och de närmaste vänner, men utöver det fullt fokus på serien som har blivit hennes stora genombrott. 

Rollfiguren Sulle är central för en del av ”Kalifat”, och en berättelse som efterhand vävs samman med övriga i serien. Inledningsvis: En tonåring som är mitt i en frigörelseprocess från sin familj. Sulle och bästa kompisen Kerima har mer och mer kontakt med elevassistenten Ibbe. Han är en ulv i fårakläder som inledet ett slags radikaliseringens grooming

– Sulle svarar på omgivningens och samhällets förväntningar med ganska mycket ilska. Hon vet inte var hon ska göra av alla känslor, så de tar sig formen av ilska och en känsla av utanförskap, säger Nora Rios och fortsätter: 

– I det religiösa sökandet och det identitetssökande som hon går igenom så blir hon bekräftad och sedd. 

I det sökandet så blir Sulle samtidigt manipulerad av Ibbe. Skulle du säga att Sulle är en person som är lättpåverkad? 

– Nej, det är hon inte. Hon har ett kritiskt tänkande, men blir lurad. Sulle är en smart person, som analyserar och reflekterar mycket mer än andra personer i hennes omgivning, vilket bland annat märks i skolan. Snarare är det andra saker som lurar henne. 

Kerima med ryggen mot kamera (Amanda Sohrabi), Ibbe (Lancelot Ncube) och Sulle (Nora Rios) på en bild från ”Kalifat”. Foto: Johan Paulin/SVT

Så som du beskriver Sulle, vilken del av henne tyckte du var mest utmanande att få till i gestaltningen?

– Det som var lättast att relatera till var känslan av att känna sig missförstådd, så snarare var den fiktiva miljön som Sulle befinner sig i som jag inte kunde relatera till. Sulle hamnar ju i Raqqa, och allt som händer på vägen dit, det har jag fått sätta mig in i genom massa research. 

– Det var många tuffa scener som vi spelade in. Mycket drama och bråk inom familjen, och det har varit påfrestande, inte bara för rollfiguren utan även för mig som skådespelare. 

Med tanke på dessa påfrestningar, och ämnet som serien handlar om, vad var roligast under inspelningen?

– Att spela mot  Yussra El Abdouni, som gör rollen som Sulles lillasyster Lisha. Vårt samspel har varit underbart, och var verkligen som att få en extra syster. 

– Lisha påverkas ju också av Sulles tankar och radikaliseras, men Yussra fick mig att distansera sig mig från sorgen och smärtan i Sulle. Jag blev som ett barn runt henne, och det hjälpte mig också med rollen, eftersom min spelålder är 15. Familjescenerna har väldigt mycket kärlek fast att det händer mycket jobbiga saker. 

När man som tittare har sett klart ”Kalifat”, vad hoppas du att man ska känna och tänka? 

– Kulmen i serien innehållet väldigt mycket starka känslor, och jag rekommenderar alla att se hela serien för att kunna förstå den eftersom det är så mycket som flätas samman.  

– Men vad man ska tänka och känna, det lämnar jag upp till betraktaren. Det jag tror att man känner är många blandande känslor. Det gjorde i alla fall jag. Jag var känslomässigt dränerad efter att ha sett alla avsnitten. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Kalifat” är en SVT-serie som hade premiär 12 januari. Wilhelm Behrman är upphovsman och har skrivit manus med Niklas Rockström. Serien, som är på åtta avsnitt, regisseras av Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för filmen ”Min faster i Sarajevo”. ”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.

# På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani.

# SVT valde att göra en så kallad boxpublicering, vilket innebar att de tre första avsnitten blev tillgängliga på SVT Play på premiärdagen. Veckan efter landade avsnitt fyra och fem. Därefter följer ett nytt avsnitt varje söndag fram till finalen, som blir tillgängligt 9 februari.