SPOILER ALERT

TV4 planerar mer ”Ture Sventon” med Robert Gustafsson – säsong 2 i utveckling

TV4 planerar mer ”Ture Sventon” med Robert Gustafsson. Säsong 2 är nu i utveckling och även Helena Bergström och han Glans förväntas vara med. Foto: TV4/C More

”Ture Sventon” med Robert Gustafsson i huvudrollen fortsätter. TV4 bekräftar nu att man planerar fler avsnitt. ”När jag förstod att man skulle ta den här figuren in i 2000-talet blev det väldigt intressant, för hur gör man det med en figur som är väldigt gammaldags Utmaningen i det var väldigt lockande”, säger Robert Gustafsson. 

Det var i mars förra året som TV4 och C More bekräftade att man skulle göra en ny originalserie baserad på Åke Holmbergs klassiska privatdetektiv Ture Sventon och att Robert Gustafsson spelar huvudrollen. 

Serien, som fick titeln ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”, hade premiär 6 december 2019 på C More och 21 december i TV4. På rollistan finns även Johan Glans, Helena Bergström, Maja Kin, Melina Lindskog Pascalidou, Cornelia Riddez, Björn Gustafsson och Nanna Blondell. 

Nu bekräftar TV4 att ”Ture Sventon” säsong 2 börjat utvecklas och skriver kort om den planerade handlingen: ”Ture Sventon och Fröken Jansson ger sig ut på nya äventyr i världen – återigen för att hitta Tures ärkenemesis Ville Vessla”. 

TV4, som numera ägs av Telia, är samtidigt noga med att påpeka att de nya avsnitten befinner sig i utveckling och att ”ännu är inget beslut om produktion fattat”. 

Därmed finns inte heller något planerat premiärdatum eller bekräftat information om vilka skådespelare utöver Robert Gustafsson som är aktuella för säsong 2. 

Men: Givet den del av handlingen som TV4 delar med sig av går det att förutsätta att Helena Bergström och Johan Glans finns med i säsong 2.

”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet” är skriven och regisserad av Stefan Roos och Per Simonsson. Nordisk Film TV producerar första och andra säsongen. 

Robert Gustafsson, Melina Lindskog Pascalidou och Cornelia Riddez på en bild från ”Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet”. Foto: TV4/C More

Åke Holmbergs böcker om Ture Sventon har som bekant filmatiserats tidigare. I den första spelade Jarl Kulle huvudrollen, medan Helge Skoog gjorde rollen i SVT:s julkalender 1989 samt i filmen ”T. Sventon och fallet Isabella”.

Robert Gustafsson har tidigare berättat för mig att hans omedelbara reaktion på frågan att spela Ture Sventon var ”JA”, men att han inte riktigt kunde förklara varför. 

– Jag tror att jag fick upp bilderna av barnboken som låg någonstans i sommarstugan och som man bläddrade i då och då med den här figuren som hade en egendomlig kostym. Jag tror att jag lite grann identifierar mig med hans bakåtsträvan. 

Berätta, hur då?

– Traditionalisterna, liksom. Ture är ju en självälskande och väldigt självupptagen person som egentligen spelar rollen som Ture Sventon. Han har målat upp en bild av sig själv som den fantastiska detektiven, och det finns många likheter med artister, världsstjärnor och skådespelare som har den självbilden och måste spela rollen som sig själva, säger Robert Gustafsson och fortsätter: 

– När jag förstod att man skulle ta den här figuren in i 2000-talet blev det väldigt intressant, för hur gör man det med en figur som är väldigt gammaldags. Utmaningen i det var väldigt lockande. 

Var det samma utmaning under inspelningen av säsong 1, eller tillkom annat? 

– Manusförfattarna och jag hade tidigt bestämt att vi måste tillföra något som är visuellt och imponerande och häftigt, för man vet ju själv vad man går loss på i det barnsliga jaget som man förhoppningsvis har kvar. Ture älskar att förställa sig, att maskera sig och det är alltid en utmaning när man kommer till inspelningsplats och inser att man ska vara en lite överviktig, dansk kvinna, säger Robert Gustafsson och fortsätter: 

– Då sitter man där igen, lite som med ”Hundraåringen”, i fyra timmar i sminkstolen och det är inte lika roligt som man tänkt sig när man väl sitter där. När man ser det är väldigt kul, och framför allt intressant att göra, för Ture är så hängiven sina rollfigurer att han fastnar och inte kommer ur dem till slut. 

Det finns något väldigt roligt och väldigt sorgligt i det där att han fastnar i sina rollfigurer. 

– Om man analyserar väldigt hårt så slutar det i att han är väldigt ensam och därför tycker om att vara någon annan och där känner ju alla skådespelare igen sig. Det är därför vi håller på med det här, för att vi inte tycker så mycket om oss själva utan vill vara någon annan. 

– Så, när är Ture verkligen Ture, alltså det där lilla barnet som växte upp och blev detektiv? När är GW egentligen GW? Låter och pratar GW likadant hemma vid köksbordet eller när han duschar? Man undrar ju. När är man en offentlig person och när är man sig själv?

På riktigt med med fantasi, det känns det är grejen med er version av Ture Sventon. 

– Det ska vara mer åt ”Indiana Jones”-hållet. Det ska lukta läder och svett och källare och bergrum och allt vad det är. Äventyr. Man vet ju själv när man rymde hemifrån eller gömde sig för vuxna och fick skrapsår och det var varmt och det var kallt. Det måste kännas, samtidigt som vuxenhumorn måste finnas där, så att föräldrar kan sitta med och undra hur det ska gå. 

Den andra säsongen av TV4:s tv-serie om Ture Sventon är i utveckling och har ännu inget premiärdatum. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores och TV4:s serier