Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Hemliga spelet kring de nya ”Beck”-filmerna – därför vägrar TV4 berätta

TV4 gör fyra nya Beck-filmer med Peter Haber, Kristofer Hivju och Jennie Silfverhjelm. Den första av de nya filmerna har premiär hösten 2020 på C More. På rollistan finns Måns Nathanaelson, Elmira Arikan, Anna Asp, Rebecka Hemse och Ingvar Hirdwall. Foto: TV4/C More

TV4 gör fyra nya ”Beck”-filmer med Peter Haber, Kristofer Hivju och Jennie Silfverhjelm. Inspelningen börjar i februari och förväntas vara klart innan midsommar. Den första av de nya filmerna har premiär redan under hösten på C More. Samtidigt omges produktionen av stort hemlighetsmakeri. Varken TV4 och produktionsbolaget Filmlance lägger locket på och vägrar uppge vad filmerna har för titlar eller vad de handlar om. ”Intresset och engagemanget för filmerna oöverträffat”, förklarar Niva Westlin Dahl, exekutiv producent på C More och TV4. 

Tomas Michaelsson, mångårig producent för ”Beck”, sa det troligtvis bäst: 

– Man kan säga att dörren står på glänt. Eller att det är en sådan där saloondörr som aldrig slutar svänga. 

Så ja, redan i april 2018 gick det att misstänka vad som skulle ske. 

Peter Haber, Kristofer Hivju och Jennie Silfverhjelm var dessutom alla tre positiva till en fortsättning, samtidigt som TV4 beskrev ”Beck” som innehåll ”som inte går att likna vid något annat”. 

Nu, drygt 20 månader senare, kunde Spoiler alert på onsdagsmorgonen berätta att fyra nya ”Beck”-filmer ska spelas in och att Haber, Hivju och Silfverhjelm fortsätter i sina roller som Martin Beck, Steinar Hovland och Alexandra ”Alex” Beijer. 

Uppgifterna bekräftades senare under dagen av TV4, som i ett pressmeddelande berättade att inspelningen börjar i februari och är planerad att vara klar till midsommar. Den första av filmerna ska ha premiär på C More under andra halvan av 2020. 

Det är inte omöjligt att även omgångens andra film börjar rulla innan året är slut. 

I ett uttalande säger Niva Westlin Dahl, exekutiv producent för ”Beck” på C More och TV4:  

”Grattis alla ”Beck”-fans där ute – och jag vet att vi är många som är det! Det här känns så otroligt kul. År efter år är ”Beck”-filmerna i den absoluta toppen över vad våra användare på C More ser mest av, och därför är jag så glad för att vi redan i slutet av 2020 kommer att kunna bjuda på nya filmer.”

Samtidigt håller TV4, precis som produktionsbolaget Filmlance, hårt i alla övriga uppgifter. 

Peter Haber som Martin Beck i ”Den tunna isen”. Foto: Baldur Bragnason/TV4

Det är visserligen bekräftat att Måns Nathanaelson, Elmira Arikan och Anna Asp fortsätter i sina respektive roller som Oskar Bergman, Ayda Cetin och Jenny Bodén och att även Rebecka Hemse och Ingvar Hirdwall finns på rollistan, men utöver det är väldigt lite känt om de fyra filmerna. 

Den kortfattade information som TV4 delat med sig av är att de nya filmerna, som är nummer 39-42 i ordningen, är en direkt fortsättning på den senaste, ”Beck – Djävulens advokat”. TV4 konstaterar också att Martin Beck numera är ”en högt uppsatt chef” och att Alexandra Beijer leder gruppens arbete, men vägrar berätta mer om handlingen eller vad filmerna har för titlar. 

Niva Westlin Dahl förklarar varför i ett sms där hon skriver att ”Beck” är unikt och att ”intresset och engagemanget för filmerna är oöverträffat”. Hon fortsätter: 

”Nu berättar vi att inspelningarna drar igång, men exakt var och när kommenterar vi inte. På så samma sätt som vi inte avslöjar filmernas handling eller titlar. Det förblir en överraskning som jag ser fram emot att dela med alla lojala ”Beck”-fans när vi närmar oss premiär senare i år.”

Kristofer Hivju spelar Steinar Hovland i ”Beck”-filmerna. Här syns han i ”Djävulens advokat”. Foto: Baldur Bragnason/TV4

Det som går att förutsätta är att de fyra filmerna precis som vanligt utgår från fyra aktuella fall och att dessa kommer avslutas i varje film. Samtidigt talar också mycket för att teamet bakom ”Beck” fortsätter på den väg man slog in på efter att Mikael Persbrandt och Filmlance gick skilda vägar 

Förändringsarbetet efter att Gunvald Larsson skrivits ut ur filmserien innebar, bland annat, att norrmannen Kristofer Hivju tog plats i ensemblen. Senare tillkom även Jennie Silfverhjelm, samtidigt som mer fokus landade på relationerna mellan rollfigurerna och deras liv utanför jobbet. 

Tomas Michaelsson, som arbetet med ”Beck” sedan inspelningen av ”Lockpojken” 1996, och som även är producent för de fyra nya filmerna, är fåordig om vad som väntar. 

Ni skakade om omgången efter att Gunvald Larsson dött med Steinar Hovlands entré. I filmerna som följde efter det tillkom ”Alex” Beijer och skakade om igen. Kan tittarna förvänta sig att denna förändringsprocess även finns i de fyra nya filmerna?

– Nu är du inne på handlingen och där kan jag inte säga något. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om de nya”Beck”-filmerna i TV4

# TV4 har beställt fyra nya ”Beck”-filmer, som blir nummer 39-42 i den populära filmserien. Den första av dessa fyra har planerad premiär hösten 2020 på C More. Ännu finns inget datum för när det är aktuellt med sändning i TV4. Inspelningen av de fyra nya filmerna börjar i februari och är tänkta att avslutas innan midsommar. 

# De skådespelare som är bekräftade för Peter Haber (Martin Beck), Jennie Silfverhjelm (Alexander Beijer), Kristofer Hivju (Steinar Hovland), Måns Nathanaelson (Oskar Bergman), Elmira Arikan (Ayda Cetin) och Anna Asp (Jenny Bodén). Även Rebecka Hemse och Ingvar Hirdwall, som spelar Martin Becks dotter Inger samt Becks granne, medverkar också i filmerna. 

# Pontus Klänge och Lisa Ohlin regisserar två filmer var. Johan Bogaeus, Veronica Zacco, Fredrik Agetoft och Stefan Thunberg är filmernas manusförfattare och skriver varsin film. Filmerna produceras av Tomas Michaelsson på Filmlance, som är del av Endemol Shine Group