Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

”The Witcher” slår nytt tittarrekord på Netflix – men det finns en hake

Netflix upper nu att första säsongen av ”The Witcher” förväntas bli den mest sedda hittills på streamingtjänsten. På bilden: Henry Cavill som spelar Geralt of Rivia i ”The Witcher”. Foto: Netflix

”The Witcher” slår nytt rekord på Netflix. Första säsongen av serien med Henry Cavill förväntas bli den mest sedda någonsin på streamingtjänsten, som förändrar sättet man räknar tittare. 

Netflix avslutade 2019 med 8,8 miljoner nya användare och kan nu räkna in 167 miljoner totalt och globalt.

De nya siffrorna presenterades på tisdagskvällen svensk tid och i samband med att företaget berättade om fjärde kvartalet 2019.

Antalet nya användare var högre än förväntat, medan tillväxten ser ut att vara på väg att stanna av i USA, där Netflix inte nådde den egna prognosen. Regionerna där streamingtjänsten växte som mest under fjärde kvartalet var Europa, Mellanöstern och Asien.

I ett brev till aktieägarna går det även att läsa att första säsongen av ”The Witcher” förväntas bli den mest sedda någonsin på tjänsten. 

Samtidigt finns, naturligtvis, en brasklapp. 

Netflix vägrade länge uttala sig om hur många av streamingtjänstens användare som tittade på företagets originalinnehåll. När företaget sedan, ofta i kvartalsrapporter eller via sociala medier, började dela med sig av siffror behövde ett användarkonto ha sett åtminstone 70 procent av en film eller 70 procent av ett avsnitt i en serie för att räknas. 

Detta har nu ändrats. 

Numera räknas alla användarkonton som har valt en titel och sedan sett två minuter eller mer av den valda filmen eller serien. 

Enligt Netflix är två minuter tillräckligt med tid för att visa att valet är medvetet. I kvartalsrapporten går också att läsa att Netflix anser att det nya sättet att räkna tittare speglar en series eller films populäritet på ett bättre sätt än tidigare; längden på ett projekt ska ha haft inverkan på siffrorna när man utgick från 70 procents-tröskeln. 

Jämfört med tidigare innebär det nya sättet är räkna att siffrorna i genomsnitt är cirka 35 procent högre. Som exempel tar Netflix ”Our planet”, som man tidigare uppgett sågs av 33 miljoner användarkonton under de fyra första veckorna. Med den nya modellen landar dokumentärserien på 45 miljoner under samma period.

Fortsatt är det inte möjligt för tredje part att verifiera siffrorna. 

Victoria Pedretti och Penn Badgley på en bild från ”You” säsong 2, som hade premiär 26 december 2019 på Netflix. Foto: Beth Dubber/Netflix

Enligt Netflix nya sätt att räkna var det 76 miljoner användarkonton som såg ”The Witcher” under seriens fyra första tillgängliga veckor.

Serien, som baseras på Andrzej Sapkowskis romaner och berättar om ”den berömda och muterade monsterjägaren Geralt som sliter med att hitta sin plats i en värld där alver, häxor, gnomer och monster frodas, men där människor ofta visar sig vara värre än de riktiga odjuren”, hade premiär den 20 december förra året. 

Henry Cavill spelar huvudrollen som Geralt of Rivia, medan Anya Chalotra gör rollen som Yennefer och Freya Allan spelar Ciri. På första säsongens rollista finns bland andra danska skådespelaren Lars Mikkelsen samt svenskfödda MyAnna Buring.

Bland första säsongens regissörer finns svenskättade Charlotte Brändström, som tidigare bland annat gjort Viaplays ”Ingen utan skuld” samt avsnitt i serier som ”Counterpart”, ”Outlander” och ”The Outsider”.

I rapporten för fjärde kvartalet 2019 nämner Netflix också andra säsongen av ”You”, som förväntas samla ihop  54 miljoner användarkonton under första månaden på streamingtjänsten, medan ”The Crown” säsong 3 landade på 21 miljoner användarkonton.

Peter Morgans serie om Elizabeth II ska ha samlat ihop 73 miljoner konton när alla tre omgångar räknas samman. 

Joe Pesci och Robert De Niro som Russell Bufalino och Frank Sheeran i Netflix ”The Irishman”, filmen som De Niro och Scorsese kämpade för att göra i mer än tio år. Foto: Netflix

När det gäller nya filmer med premiär under fjärde kvartalet 2019 är det endast två som Netflix uppger några siffror för. 

Den Michael Bay-regisserade ”6 underground” med Ryan Reynolds sågs av 83 miljoner användarkonton under de fyra första veckorna på tjänsten, medan julfilmen ”Klaus” under motsvarande period landade på 40 miljoner användarkonton. ”Klaus”, som även Oscarsnominerades, är Netflix första animerade originalfilm. 

Därmed saknas fortfarande siffror för ”Marriage story” och ”The Two Popes”, två av Netflix andra galafilmer. 

Tidigare har man meddelat att Martin Scorseses ”The Irishman” med bland andra Robert De Niro och Al Pacino sågs av 26,4 miljoner användarkonton under filmens sju första dagar på streamingtjänsten. De siffrorna utgår från det gamla sättet att räkna. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier