Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Mannerström lämnar ”Sveriges mästerkock” – därför är det dags för TV4 att börja om

Leif Mannerström, Mischa Billing och Markus Aujalay är jurytrion i ”Sveriges mästerkock” i TV4. Mannerström har sagt att säsong 10 blir hans sista. Foto: TV4/C More

Leif Mannerström lämnar ”Sveriges mästerkock”. Dags för att TV4 att ta av förklädet och börja om. 

Det gick ett litet sus genom lokalen. Hörde vi rätt? På scen förklarade Leif Mannerström varför den tionde säsongen av ”Sveriges mästerkock” skulle bli hans sista. 

Han hade tagit beslut själv sa han senare. Ville sluta på topp. Jaga med sonen, umgås med barnbarnen och leka med hundarna i stället för att tillbringa ännu en höst framför ett antal tv-kameror. 

Då, i slutet av september förra året och efter TV4:s pressdag, försvann Leif Mannerströms beslut bland andra besked och annat tv-tittande. 

Nu har det blivit mer påtagligt, som ett regn över varma vatten. 

De tio säsongerna av ”Sveriges mästerkock” glider in i varandra och försvinner, men sanningen är förstås att tv-programmet aldrig var så bra som i början, när nyhetens behag fortfarande fanns och Mannerström, Per Morberg och Markus Aujalay dompterade, styrde och ställde samtidigt som det gick utmärkt att prata om pastapanik, köttkatastrofer, potatispikar, fiskfiaskon och såsskymfer. 

Sedan hände det som alltid händer, för långkörarens eviga förbannelse är bristen på förnyelse. Det går att skruva, det funkar att justera, men bara lite och aldrig så att det märks för mycket. Känslan måste vara densamma, resonerar de tv-chefer som sitter och funderar på ännu en säsong för en tittarsuccé. 

Samma procedur som förra året? Samma procedur som alla år, James. 

Dessa invanda tankemönster har gjort att hjulen rullat sakta för ”Sveriges mästerkock”. Någon säsong var menlös, en annan lyckades engagera mot slutet och överlag utvecklades programmet snabbt till något tryggt och därför också lagom tråkigt. 

Sedan hände två saker. 

Det började så smått med att TV4 beställde ”Efter stängning”, ett syskonprogram där de utslagna deltagarna får möjlighet att matbriljera framför Markus Aujalay. Ny energi, och för att till fullo uppskatta det programmet blev det närmast en nödvändighet att följa ”Mästerkocken” igen. 

Och så, förra året och säsong nio, då när det brände till på riktigt tack vare Leif Mannerströms rörande och ständigt växande mentorskänslor för Wichudaporn Chaiyasae. Här fanns något äkta, något annat och en sorts värmande mänsklighet som programmet saknat. Sådant går självklart inte att återskapa och när Leif Mannerström nu tar steget tillbaka är det kanske än mindre chans att det ska hända igen. 

Därför finns anledning att fundera på framtiden för ”Sveriges mästerkock”. 

För TV4, som numera ägs av Telia, är det så klart rimligt att fortsätta i samma framgångsrika spår även utan Leif Mannerström. Pengarna ska in och det var fler än en miljon tittare som såg årets säsongspremiär i broadcast. 

Men vem ska ta Mannerströms plats? 

Och hur hitta den dynamik som Mannerström, Aujalay och Mischa Billing knådat, haft i ugnen och brett smör på under trions sex säsonger tillsammans?

Därför, och efter jämna tio säsonger är det ändå logiskt, kan det vara dags för TV4 att ta av förklädet och helt börja om. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om C Mores och TV4:s serier