Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Då har ”House of the dragon” planerad premiär på HBO – prequel till ”Game of thrones”

”House of the dragon” är en prequelserie till ”Game of thrones” som ska sändas på HBO Nordic i Sverige. Nu säger HBO att House of the dragon har planerad premiär 2022. Foto: Helen Sloan/HBO

”House of the dragon” är titeln på HBO:s prequelserie till ”Game of thrones”. Nu bekräftas att serien har planerad premiär 2022. I Sverige kommer ”House of the dragon” sändas på HBO Nordic. 

Det var i oktober förra året som HBO först kom med ett besked: Pilotavsnittet dög inte och den omtalade prequelserie till ”Game of thrones” där Naomi Watts var tänkt att göra en av huvudrollerna skulle inte få grönt ljus. 

Kort därefter kom nästa besked: HBO hade beställt tio avsnitt av en annan prequelserie. Titeln är ”House of the dragon” och baseras på George R.R. Martins bok ”Eld & Blod – historien om huset Targaryen” och första säsongen är tänkt att vara på tio avsnitt.  

Nu säger Casey Bloys, chef på HBO, att ”House of the dragon” har planerad premiär någon gång under 2022. Sedan tidigare har Spoiler alert fått bekräftat att serien kommer sändas på HBO Nordic i Sverige. 

George R.R. Martin och Ryan Condal är upphovsmän till ”House of the dragon”. Den senare är även huvudförfattare och kommer agera showrunner tillsammans med huvudregissören Miguel Sapochnik. 

Tanken är att Sapochnik ska regissera pilotavsnittet och det andra avsnitt i första säsongen. Sapochnik har, som kanske bekant, tidigare regisserat ”Game of thrones”-avsnitt som ”Hardhome”, ”Battle of the bastards” samt ”The Long night” och ”The Bells”. 

Första delen i ”Fire & Blood”, som ”House of the dragon” baseras på, kom i svensk översättning i november 2018 på Bookmark Förlag och då med den svenska titeln ”Eld & Blod – historien om huset Targaryen”. Del 2 släpptes i mars 2019. 

I en beskrivning från förlaget går att läsa att boken börjar 300 år före ”Game of thrones” och i samband med att Aegon I landsteg i Västeros. ”Med sina systrar vid sin sida besegrade han de sju konungarikena och inledde drakarnas styre. Genom storslagna strider och politiska maktspel försvarade huset Targaryen sin tron – och styrde världen med järnhand. Det här är deras berättelse.”

I pressmeddelandet från HBO går att läsa att ”House of the dragon” ”utspelar sig 300 före händelserna i ”Game of thrones” och berättar historien om huset Targaryen”. Casey Bloys har tidigare konstaterat att ”Game of thrones”-universumet är så rikt på berättelser att man ”ser fram emot att utforska ursprunget till huset Targaryen och de tidiga dagarna av Westeros tillsammans med Miguel, Ryan och George.” 

Seriens huvudförfattare Ryan Condal har tidigare varit showrunner för ”Colony”  i tre säsonger. Han har även skrivit manus till ”Hercules” och jobbar med en adaption av serieromanen ”Analog”.

”House of the dragon” har förväntad och planerad svensk premiär 2022 på HBO Nordic. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om HBO Nordics tv-serier