Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

SVT:s nya besked om ”Kalifat” med Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Nora Rios

Amed Bozan och Gizem Erdogan på en bild från ”Kalifat”, en ny dramaserie i SVT av Wilhelm Behrman. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” är en nya serie med Aliette Opheim och Gizem Erdogan i huvudrollerna. Efter premiären kommer nu nya besked från SVT om dramasatsningen. 

”Kalifat”, SVT:s nya dramaserie av Wilhelm Behrman, hade premiär 12 januari. Bara någon dag tidigare kunde Spoiler alert berätta att SVT skulle göra en så kallad boxpublicering i SVT Play, vilket betyder att flera avsnitt blir tillgängliga samtidigt. 

Dramachefen Anna Croneman sade i en kommentar: 

”Allt fler av tittarna vill se flera avsnitt i taget. Vi tror att ”Kalifat” är just en sådan serie där stora delar av publiken kommer att uppskatta den möjligheten. I det nya medielandskapet är det också viktigt att prova nya publiceringsformer.”

Då, den 12 januari, blev de första tre avsnitten tillgängliga. Nu har Spoiler alert fått bekräftat att avsnitt fyra och fem landar 19 januari i SVT Play. Därefter följer ett nytt avsnitt varje söndag fram till finalen, som blir tillgängligt 9 februari. 

Skälet till att de åtta avsnitten inte gjordes tillgängliga på en och samma gång är, logiskt nog och helt enkelt, att de inte är klara för sändning. 

Aliette Opheim spelar huvudrollen i ”Kalifat”, en ny tv-serie i SVT producerad av Filmlance. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” regisseras av Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för filmen ”Min faster i Sarajevo”. På rollistan finns bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani. Serien spelades in i Stocholm och Jordanien förra året. 

”Kalifat” handlar bland annat om Pervin, en ung, svensk kvinna som sitter fast i Raqqa där hennes make Husam är ansluten till IS. Pervin fruktar för sitt och sin dotterns liv. 

För Säpo-agenten Fatima berättar Pervin att maken och hans grupp  svenska jihadister planerar ett terrordåd i Sverige. En av dem är redan i Sverige för att förbereda attacken. 

Vidare om handlingen, som inte bara följer Fatima och Pervin, utan också systrarna Sulle och Lisha samt deras kompis Kerima: ”Sulle har fått upp ögonen för den coole elevassistenten Ibrahim i skolan.  Han behandlar henne som en vuxen. Och han öppnar dörrarna till en ny fascinerande värld. Den rena vägen. Sulle och bästisen Kerima börjar trevande ompröva sina liv och Ibrahim visar riktningen.” 

”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm. Wilhelm Behrman är upphovsman och huvudmanusförfattare. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program