SPOILER ALERT

Så bra är ”Kalifat” i SVT med Aliette Opheim, Gizem Erdogan – premiär 12 januari

”Kalifat” är en ny tv-serie i SVT med premiär 12 januari. Wilhelm Behrman är upphovsman, Goran Kapetanović regisserar. På bilden: Aliette Opheim. Foto: Johan Paulin/SVT

Imponerande, påträngande och känslomässigt utmattande. SVT:s nya dramaserie ”Kalifat” är mycket mer än en spänningsserie. 

Om det mot slutet av 2020 visar sig att ”Kalifat” inte är årets bästa svenska serie, så finns ändå ingen tvekan om att SVT-satsningen åtminstone är årets modigaste och den som lämnat flest emotionella avtryck efter sig. 

Upphovsmannen Wilhelm Behrman har tillsammans med skrivpartnern Niklas Rockström – tillsammans gjorde de två säsonger ”Innan vi dör” – fått till åtta avsnitt som vibrerar av spänning och samtidigt skapar en ihållande klump i magen. 

Det är imponerande och rafflande tittning som suger musten ur en.  

”Kalifat” tar sats hösten 2015. Pervin är fast i Raqqa med maken Husam, som är ansluten till IS. Hon vill hem och kommer i kontakt med Säpo-agenten Fatima. Pervin berättar att Husam och andra svenska jihadister planerar ett terrordåd i Sverige. En av gärningsmännen är redan på plats för att förbereda attacken. 

Samtidigt snackar Sulle och bästa polaren Kerima med elevassistenten Ibrahim om annat än skolan, om en möjlighet att vara en del av något nytt, långt borta från förorten, basket och tjatiga föräldrar. Ett slags radikaliseringens grooming, som är obehaglig att se och höra.  

Inledningens olika delar vävs naturligtvis samman till en helhet ju närmare mål serien kommer. Under tiden balanserar Wilhelm Behrman handlingen med motvikter och nyttigt ifrågasättande. Lögnerna som Kerima och Sulle matas med kontrasteras exempelvis med den verklighet som Pervin och Husam håller på att förgöras av. På så sätt och lyckligtvis vägrar ”Kalifat” att enkelt förlåta de val som rollfigurerna gör och har gjort. Lösningar finns, men priset är högt och oftast för fler än vad rollfigurerna först tror. 

Amed Bozan och Gizem Erdogan spelar Husam och Pervin i ”Kalifat”, SVT:s nya thrillerserie. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” lutar sig en hel del mot nervkittlande framåtrörelse, men för mig växte serien till att bli ett känslomässigt påfrestande familje- och äktenskapsdrama som utspelar sig under extrema omständigheter.

Vissa scener, särskilt under seriens andra halva, är förkrossande tunga; jag erkänner villigt att några sekvenser med bland andra Albin Grenholm och Simon Mezher gav mig tårar i ögonen. I detta finns något överrumplande, precis som i insikten att Behrman och regissören Goran Kapetanović gjort flera val och tagit några risker som redan från start ökat ens engagemang i historierna och rollfigurerna. 

Bland det jag gillar mest: Vid ett antal tillfällen låter Kapetanović och filmfotografen Jonas Alarik kameran stanna nära en rollfigurs ansikte medan snacket pågår runtomkring. Orden är viktiga, men än mer så den reaktion som de framkallar. Utan skådespelare som Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan och Nora Rios hade sådana tilltag slutat i platt fall, men tack vare skådespelarna stärks tittarens kontakt med rollfigurerna. Det känns påträngande och intimt på samma gång.   

I ”Kalifat” utnyttjas ständigt kamerans position och bildutsnittet på ett exemplariskt sätt, vilket även det ger berättelsen mer tyngd och därmed kan förändra tittarens känslolägen, som springer från medkänsla till avsky och tillbaka igen fler gånger än man hinner räkna under seriens gång. 

”Kalifat” är en serie som är originell och samtidigt familjär som en gammal sko, en serie som skakar om och som får oss att tänka på världen på nya sätt. 

Jag önskar att jag hade den osedd så att jag kunde få uppleva allt igen. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program

# ”Kalifat” har premiär 12 januari i SVT. Bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher finns på rollistan. Wilhelm Behrman är seriens upphovsman och huvudförfattare, medan Goran Kapetanović regisserar. Filmlance producerar med Tomas Michaelsson som producent. Serien är en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm.