Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

”Mirakel” är årets julkalender i SVT – ”Panik i tomteverkstan” slår nytt rekord

Årets julkalender i SVT heter ”Mirakel” och skrivs av Peter Arrhenius och regisseras av Calle Åstrand. På bilden syns Pernilla Wahlgren i ”Panik i tomteverkstan”, som är den mest sedda SVT-julkalendern någonsin online. Foto: Ulrika Malm/SVT

Spoiler alert kan nu berätta att SVT:s julkalender 2020 heter ”Mirakel”, och att den skrivs av Peter Arrhenius och regisseras av Calle Åstrand. Serien beskrivs som en magisk julsaga och ett tidsreseäventyr. ”Spänning, starka känslor men också julmys”, bekräftar Johanna Gårdare, programchef SVT Barn, samtidigt som tittarsiffrorna för ”Panik i tomteverkstan” innebär nytt rekord för SVT:s julkalendrar.  

”Mirakel”. 

Det är titeln på julkalendern 2020 i SVT, har Spoiler alert nu fått bekräftat. 

Jarowskij, produktionsbolaget bakom bland annat ”Vår tid är nu”, producerar serien, vars huvudförfattare heter Peter Arrhenius och regissör Calle Åstrand. 

Arrhenius är upphovsman till Viaplays ”Ingen utan skuld”, har skrivit avsnittsmanus till ”Heder” och ”Svartsjön” samt ett antal barn- och ungdomsböcker. Calle Åstrand är välkänd reklamregissör och en av personerna bakom SVT-klassikern ”Kenny Starfighter” med Johan Rheborg. 

Även Sara Young och Fredrik Agetoft skriver manus till ”Mirakel”. Producent är Lotta Westberg.

”Mirakel” spelas in under våren och premiär är det naturligtvis den 1 december 2020. 

Johann Gårdare, programchef SVT Barn, bekräftar mina uppgifter och säger i ett uttalande att ”Mirakel” är en ”magisk julsaga som bjuder på spänning, starka känslor men också julmys i sann ”Madicken”-anda.”

Gårdare fortsätter: 

”Det blir en form av tidsreseäventyr där det uppstår en stor dos situationskomik i krocken mellan två världar.”

Per Andersson på en bild från ”Panik i tomteverkstan”, som var julkalendern 2019 i SVT. Foto: SVT

”Panik i tomteverkstan” var SVT:s julkalender 2019. Per Andersson och Pernilla Wahlgren spelar huvudrollerna i serien, vars upphovsmän, manusförfattare och regissörer heter Fredde Granberg och Thomas Claesson. 

Nu visar webbpubliksiffrorna från MMS att det i snitt var 894 000 som såg de 24 avsnitten av ”Panik i tomteverkstan” i SVT Play.

Detta innebär en ökning med 18 procent jämfört med 2018, då julkalendern hade titeln ”Storm på Lugna gatan” och vars snitt i SVT Play var 758 000 tittare per avsnitt. ”Panik i tomteverkstan” är därmed SVT:s mest sedda julkalender online. 

”Det är otroligt roligt att julkalendern har ökat 18 procent online. Och vi är oerhört glada för att så många har uppskattat årets kalender och extra roligt är att vi ser att den har attraherat tre generationer”, säger Johanna Gårdare och fortsätter: 

”I år har vi fått så extremt mycket kärlek och positiv feedback i vår publikdialog, jag har aldrig varit med om en sådan kärleksboost från publiken tidigare.  Och den vanligaste kommentaren har just varit att man tackar för att vi lyckats skapat en julkalender som hela familjen har kunnat titta på och roas av tillsammans.”

”Mirakel”, som är julkalendern 2020 i SVT, har premiär 1 december i SVT, SVT Barn och på SVT Play. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program