SPOILER ALERT

Så bra är ”Hamilton” med Jakob Oftebro, Nina Zanjani på TV4 och C More

Jakob Oftebro spelar Carl Hamilton i ”Hamilton”, en ny serie på C More och TV4. Foto: Johan Paulin/TV4

”Hamilton” springer rakt in i väggen. Med Jakob Oftebro och Nina Zanjani i spetsen är det spännande att se om serien klarar sig helskinnad till andra sidan. 

Rivstart och sedan bibehållet högt tempo – spänningsjunkies välkomnas med öppna armar av ”Hamilton”, TV4:s och C Mores nya originalserie där norrmannen Jakob Oftebro spelar Jan Guillous romanfigur. 

Lyckligtvis är ”Hamilton” även en uppdatering med samtiden i blick och sinne, liksom ett sorts tillblivelseberättelse om underrättelseofficern som utbildas i USA, återvänder till Sverige och omedelbart hamnar mitt i spionsmeten. 

I Jakob Oftebros gestaltning känns Carl Hamilton bekant och lagom omstöpt. Att det är mer Jason Bourne än James Bond säger sig självt, och Oftebro förmedlar en självsäkerhet som yrkesmässigt är huggen i sten, men som moraliskt svajar och försöker hitta fotfästet. Med det följer blicken som skvallrar om drillad hårdhet, medan det bakom finns något överraskande skört som ständigt kan krackelera. 

På andra sidan, åtminstone inledningsvis, hittas Säpo-agenten Kristin Ek, spelad av Nina Zanjani. Hon är de tre första avsnittens utropstecken. Zanjani har en förmåga att engagera vilken rollfigur hon än spelar, och i ”Hamilton” blir vägen in Kristin Eks accelererande trötthet och ett privatliv som speglar huvudpersonens professionella bekymmer. 

Nina Zanjani på en bild från ”Hamilton”, serien som berättar om Jan Guillous romafigur. Foto: Johan Paulin/C More

Det rafflande rävspel som väntar har en upptakt som är utmärkt skriven, regisserad och klippt: Bomber i Kungsträdgården under ett första maj-tal, cyberattacker, en knivfajt, förvirring, panik, sorg. Från det spinner huvudförfattaren Petter S Rosenlund flera väv som förhoppningsvis blir en länkad helhet när första säsongen når sitt slut. 

”Hamilton” har länge beskrivits som en storsatsning. Det finns heller ingen tvekan om att serien blir årets första tittarsuccé för TV4 och C More.

Visst, svagare stunder hittas här och där, men aldrig så att det sänker berättelsens fart genom seriens huvudsakliga spår. Bara det att man får höra Krister Henriksson tala om saker som ”fuckats upp” gör det svårt att tacka nej till ”Hamiltons” famn. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Hamilton” på C More och TV4

# ”Hamilton” har premiär 1 januari på C More och 12 januari på TV4. På rollistan finns bland andra Jakob Oftebro, Nina Zanjani, Krister Henriksson, Katia Winter, Rowena King, Jörgen Thorsson, Suzanne Reuter, Thomas Hanzon, Annika Hallin och Peter Andersson. Petter S Rosenlund är seriens huvudförfattare, medan Erik Leijonborg, Lisa Farzaneh och Per Hanefjord regisserar.