Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Premiärdatum för ”Kalifat” – ny serie i SVT med Aliette Opheim och Gizem Erdogan

”Kalifat” är en ny tv-serie i SVT med premiär 12 januari 2020. Aliette Opheim och Gizem Erdogan gör två av huvudrollerna. Foto: Johan Paulin/SVT

”Kalifat” är SVT:s nya thrillerserie av duon bakom ”Innan vi dör”. Aliette Opheim och Gizem Erdogan spelar huvudrollerna – nu är det klart att serien har premiär 12 januari.  

Som Spoiler alert kunde avslöja i augusti har SVT beställt ”Kalifat”, en ny serie av duon bakom ”Innan vi dör”. 

De åtta avsnitten spelades in i Stockholm och Jordanien under 2019 och har bland andra Aliette Opheim, Gizem Erdogan, Amed Bozan, Albin Grenholm, Nora Rios, Yussra El Abdouni, Amanda Sohrabi, Lancelot Ncube, Simon Mezher och Ala Riani på rollistan.

”Kalifat” börjar hösten 2015. Säpo-agenten Fatima får ett samtal om att Pervin, en ung, svensk kvinna, sitter fast i Raqqa där hennes make Husam är ansluten till IS.

Pervin fruktar för sitt och sin dotterns liv, samtidigt som hon berättar för Fatima att maken och hans grupp  svenska jihadister planerar ett terrordåd i Sverige. En av dem är redan i Sverige för att förbereda attacken. 

Nu är det bekräftat att ”Kalifat” har premiär 12 januari i SVT.

Goran Kapetanović, som vann flera Guldbaggar för sin film ”Min faster i Sarajevo”, är regissör, medan Wilhelm Behrman står för idéen till serien, som han även skapat och skrivit tillsammans med Niklas Rockström.

Aliette Opheim spelar huvudrollen i ”Kalifat”, en ny tv-serie i SVT producerad av Filmlance. Foto: Johan Paulin/SVT
Amed Bozan och Gizem Erdogan spelar Husam och Pervin i ”Kalifat”, SVT:s nya thrillerserie. Foto: Johan Paulin/SVT

Vidare om handlingen, som inte bara följer Fatima och Pervin, utan också systrarna Sulle och Lisha samt deras kompis Kerima: ”Sulle har fått upp ögonen för den coole elevassistenten Ibrahim i skolan.  Han behandlar henne som en vuxen. Och han öppnar dörrarna till en ny fascinerande värld. Den rena vägen. Sulle och bästisen Kerima börjar trevande ompröva sina liv och Ibrahim visar riktningen.” 

För Fatima, som spelas av Aliette Opheim, går det sämre. SÄPO:s Mellanöstern-avdelning vill inte lyssna på uppgifterna som Fatima fått av Pervin, och därför driver hon på Pervin att ta reda på mer. Makens misstankar väcks och ett livsfarligt spel med skyhöga insatser har inletts. 

”Kalifat” produceras av Filmlance i en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film Capital Stockholm. 

”Kalifat” har premiär 12 januari 2020 i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program