Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Så bra är ”You” säsong 2 med Penn Badgley och Victoria Pedretti på Netflix

Victoria Pedretti och Penn Badgley på en bild från ”You” säsong 2, som har premiär 26 december 2019 på Netflix. Foto: Beth Dubber/Netflix

Smart och löjlig, spännande och sträcktittarvänlig. ”You” är tillbaka med en ny, beroendeframkallande säsong på Netflix. 

Exempel på ett förändrat tv-landskap: När ”You” hade premiär på amerikanska Lifetime i september 2018 var tittarnas engagemang skralt och tittarsiffrorna undermåliga. Lifetime la ner serien. 

Entré: Netflix. 

Den 26 december 2018 hade första omgången premiär på streamingtjänsten och blev snabbt en hit. Netflix bedömde kort därefter att åtminstone 40 miljoner användarkonto skulle ha sett ”You” under de första fyra tillgängliga veckorna.  

Konstigt vore kanske annat: ”You” är stundvis smart, aningen provokativ, men framför allt sträcktittarvänlig in absurdum.  

I centrum står Joe Goldberg, från början presenterad som en snäll, uppmärksam och charmig snubbe. När Joe träffar Guinevere blir han betuttad och besatt och bestämmer sig för att manipulera sig in i hennes liv, säng och hjärta.

Penn Badgley, känd som Dan i ”Gossip Girl”, gör rollen som Joe. Hans blåa och ofta iskalla blick passar förstås utmärkt för en kille som tror att han lever i en romantisk komedi fast att det egentligen är en slibbig thriller. 

Efter första säsongens många om och men och ett slut som genast bad om en fortsättning, har Joe lämnat New York för Los Angeles och bytt namn. Han träffar en ny tjej. Denna gång heter hon Love – nej, subtil är serien ej – och spelas av Victoria Pedretti, känd från ”The Haunting of Hill House”. 

Pedretti är oemotståndlig i rollen, och snabbt blir även hennes rollfigurs störiga familj involverade i det pussel som Joe måste lägga för att hålla kärlekslågan uppe och sig själv borta från lås och bom. 

Bra är även Jenna Ortega, som spelar Ellie, Joes nya granne. Hon blir ett slags motvikt och samtidigt en spegel för huvudpersonen, vars egna barndomstrauma berättas i mindre flashbackdoser.

”You” säsong 2 baseras på Caroline Kepnes roman ”Hidden Bodies” och fyller sin kista med en del satir liksom fräsande kritik kring Hollywood och Los Angeles, samtidigt som serien tar ett smärre bett av #MeToo-kakan; här är det framför allt obehagligt att höra det djupa självbedrägeri som driver Joe framåt. 

Seriens showrunners Greg Berlanti och Sera Gamle bygger seriens andra säsong efter samma modell som första, vilket blir lagom frustrerande när man nått andra halvan av den nya omgången. 

Inledningsvis känns det även problematiskt att Joe ständigt skyller sina problem på andra; han existens är uppbyggd efter principen att han är ett monster, men att han vägrar erkänna det för sig själv. När säsongens avslutande snurr sätter tänderna i handlingen är berättelsens balans inte toppen, men alldeles logisk för det universum som är ”You”. 

Räkna med att Netflix beställer ytterligare en säsong. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”You” säsong 2 har premiär 26 december på Netflix. På rollistan finns bland andra Penn Badgley, Victoria Pedretti, James Scully, Jenna Ortega, Ambyr Childers och Carmela Zumbado. Greg Berlanti och Sera Gamle är seriens showrunners.