Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så bra är ”The Witcher” med Henry Cavill, Anya Chalotra på Netflix

”The Witcher” är en ny originalserie på Netflix med Henry Cavill i huvudrollen. Foto: Katalin Vermes/Netflix

En ogenomtränglig och svulstig röra. Ändå är det svårt att sluta titta på Netflix ”The Witcher”. 

När ”The Witcher” är som sämst, då är Netflix nya originalserie obegriplig. Här samsas fantasyklichéer med enformiga rollfigurer, vars skådespelare är upptagna med att minnas alla underliga namn, titlar och städer för att något slags gestaltning ska hinnas med. 

De tre första avsnitten är fyllda till kanten med varelser, konflikter, bakgrundshistoria. ett enormt men samtidigt tunt persongalleri och tar sig själv på så mycket allvar att det blir outhärdligt att titta på. 

Tar man sig förbi det hindret, blir det lättare att uthärda seriens värsta svulst. 

Henry Cavill, känd som Stålmannen och för sin mustasch i ”Mission: Impossible – Fallout”, spelar den muterade monsterjägaren Geralt of Rivia, vars historia utspelar sig i olika tidsperioder och har sin tyngdpunkt på Geralts öde. I mixen finns även Ciri, spelad av Freya Allan, vars berättelse är tänkt som central, men som snabbt glöms bort. 

 Bättre är det med den del av serien som handlar om Yennefer, som i en sekvens till och med riskerar att ”förtäras av magi”. Anya Chalotra, som gör rollen Yennefer, är seriens utropstecken, och lyckas stjäla scener både här och där från den mer erfarne Cavill. Han å andra sidan, förlitar sig mest på några halvdana actionscener och en mullrande basröst. 

Det tar tid att förstå hur seriens alla rollfigurer hänger ihop, och inte blir det bättre av att ”The Witcher” saknar sammanhängande ton och vilar allt för mycket på sina slarviga berättartekniska knutar, som mestadels är omöjliga att få upp. 

Andra halvan av första säsongen är roligare. Svenskättade Charlotte Brändström regisserar exempelvis ett avsnitt – det femte med titeln ”Bottled appetites” – som är ren fantasyunderhållning och utnyttjar den ofta så underskattade matinékänslan som gör att avsnittet blir perfekt för en suddig lördagsmorgon i sängen. 

”The Witcher” baseras på Andrzej Sapkowskis romaner och innehåller ett överflöd av kungliga intriger, blod, en onödig orgie, häxor och varelser som alver, gnomer och drakar. 

Naturligtvis hoppas Netflix att serien ska fylla en del av det hål som ”Game of thrones” lämnat öppet när serien avslutades tidigare i år. ”The Witcher” kan säkerligen locka tittare, men är alldeles för generisk för att lyckas hålla tag i tittarens nyfikenhet, uppmärksamhet och engagemang under åtta avsnitt. 

Det som räddar serien från att falla ner i ”Game of thrones”-hålet och dö är scenografin, specialeffekterna, ett antal stridssekvenser och den underliga humor som dyker upp här och där. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier

# ”The Witcher” är en originalserie på Netflix med bland andra Henry Cavill, Anya Chalotra, Freya Allan, Lars Mikkelsen och MyAnna Buring. Lauren Schmidt Hissrich är showrunner för ”The Witcher” och bland första säsongens regissörer finns svenskättade Charlotte Brändström. ”The Witcher” har förnyats för en andra säsong.