Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Då har ”Tsunami” premiär i SVT – Sara Kadefors om nya miniserien med Henrik Norlén, Liv Mjönes, Louise Peterhoff, Evin Ahmad

Tsunami” är en ny miniserie av Sara Kadefors som har premiär 3 februari 2020 i SVT. Henrik Norlén, Liv Mjönes, Louise Peterhoff, Evin Ahmad och Thure Lindhardt finns på seriens rollista. Foto: Carolina Romare/SVT

”Tsunami” är SVT:s nya miniserie med Henrik Norlén, Liv Mjönes, Louise Peterhoff, Evin Ahmad och Thure Lindhardt på rollistan. Premiär är det 3 februari – nu berättar manusförfattaren Sara Kadefors mer om de tre avsnitten. ”Det är en extrem utmaning att göra något spännande utan att ha med ett mord.”

Som Spoiler alert kunde berätta i april 2018 har Sara Kadefors och Henrik Georgsson gjort en miniserie för SVT med titeln ”Tsunami”. 

Nu är det bekräftat att de tre avsnitten har premiär 3 februari 2020. Sedan tidigare är det känt att bland andra Henrik Norlén, Liv Mjönes, Louise Peterhoff, Evin Ahmad och Thure Lindhardt finns på seriens rollista. 

När SVT ska beskriva handlingen går att läsa: ”Julen närmar sig och Abbe bär på en mörk hemlighet. Han har förskingrat miljontals kronor från biståndsorganisationen där han jobbar och nu är någon svindleriet på spåren.”

Vidare: ”Spåren leder dock inte mot Abbe utan mot hans vän och tillika chef på biståndsorganisationen, Tomas. När Tomas försvinner i Thailand under tsunamin lämnar han inte bara familj och vänner i sorg utan även Abbe kvar med ett stort moraliskt dilemma.”

Anders Landström, producent på Filmlance och tidigare bland annat ansvarig för ”Bron”, var den som först satte det frö som skulle bli ”Tsunami”. Landström undrade om det gick att göra en serie som utspelar sig under tsunamin 2004, men inte på plats i Thailand. 

Manusförfattaren Sara Kadefors märkte att idén satt igång tankar och väckte känslor. Hon berättar:  

– Jag började sätta ord på de känslor som naturligt väcks hos alla efter ett sådant stort trauma som det här var, om vad en sådan katastrof kan komma att innebära för oss som människor, oavsett om vi var delaktiga i den fysiskt eller inte. 

– Det var väldigt intressant att skapa ett drama som existerade i periferin av tsunamin. Det var också spännande att skriva något med en väldigt tydlig början, mitt och slut. 

Henrik Georgsson regisserar ”Tsunami”, som Sara Kadefors har skrivit manus till. Foto: Janne Danielsson/SVT
Henrik Norlén och Rufus Glaser på en bild från ”Tsunami”, SVT:s nya miniserie. Foto: Carolina Romare/SVT

De tre avsnitt som är ”Tsunami” är uppdelade så att de utspelar sig före respektive under och till sist efter tsunamin, under några intensiva decemberdagar i Stockholm. 

Här hittas moraliska dilemman och sådant som får tittaren att ifrågasätta hur man själv hade agerat när allt ställs på sin spets, samtidigt som ”Tsunami” har känslan av thriller och spänning, fast på andra plan än vad som vanligt för den genren. 

Kadefors poängterar att hon velat göra en serie som är starkt emotionell, samtidigt som hon påpekar att det varit ”en extrem utmaning att göra något spännande utan att ha med ett mord”. 

– Men att jag ville berätta på det här sättet, det har jag varit medveten om från början, säger Sara Kadefors och fortsätter: 

– Henrik Georgsson, som är regissör, har också velat göra det på det här sättet. Han är ju gjort ”Bron” tidigare, så han har den typen av berättande i sig. Vi vill berätta den här berättelsen så att den känns så mycket som möjligt, och då måste man fånga tittarna och få dem att sitta kvar. 

Det är förstås alltid viktigt med rätt skådespelare, men det känns som att det varit nära nog avgörande med rätt personer i rätt roller i den här serien. 

– Tomas, som allt kretsar kring, är en person som har lite av en hjältegloria runt sig och är en väldigt sympatisk person. Därför är det viktigt att man kan knyta an till honom för att också kunna ifrågasätta honom. Då måste skådespelaren utstråla värme och något genuint i sig själv, där det känns att det här, det är någon som man verkligen gillar. Tomas är en bra människa, men kan också göra fel och göra egoistiska val. 

– Så att tittaren skulle kunna tycka om Tomas, det var viktigt. Alla skådespelare i serien är otroligt fina, har bra känsla och kan spela med små medel. 

Och det är ju omöjligt att tycka illa om Henrik Norlén, som spelar Tomas. 

– Han är en så genuint fin person. Henrik läste in en bok som jag skrev om en ung pojkes trauma och vilka spår det satte i honom som vuxen. Jag och Henrik hade ett långt samtal om den berättelsen och jag kände direkt att den här killen är så otroligt fin, för precis som du säger: Det går inte att tycka illa om honom. 

– Henrik är så varm som person, och det syns i hans skådespeleri också, även om jag med det inte säger att han bara kan vara det naturligtvis. Han är ju skådespelare. 

Under arbetets gång, kände du någonsin att utmaningen att få till det här rätt, med tanke på ämnet, blev övermäktigt? 

– Det är så otroligt viktigt att ta de personer som berörts av tsunamin på allvar så att man inte gör serien till en spänningshistoria där man har använt tsunamin i spekulativt syfte. Det är klart att det är ett stort ansvar. 

– Det kommer alltid finnas människor som tycker det ena eller det andra. ”Om man nu ska göra ett drama om tsunamin, varför gör man inte det om hur det verkligen var där nere”. Vi andra berördes också, och det är vad den här historien handlar om. 

Utöver nämnda skådespelare medverkar även David Lindström, Bengt Braskered, Freddy Åsblom, Fredrik Lycke och Källa Bie samt Matilda Ragnerstam och Irene Lindh i serien.

Sara Kadefors är upphovsman och manusförfattare till ”Tsunami”, som Henrik Georgsson regisserar. Serien är en samproduktion mellan SVT, Filmlance och Film i Skåne med stöd av NFTF. Anders Landström är producent. 

”Tsunami” har premiär 3 februari i SVT. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om SVT:s tv-program