Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Efter slutet på ”Vår tid är nu” – så gick det sen för rollfigurerna i SVT-serien

Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson spelar Nina Löwander och Calle Svensson i ”Vår tid är är nu”. Här syns de på en bild från seriefinalen. Foto: SVT

Och så levde de lyckliga i alla sina dagar. Eller? När ”Vår tid är nu” nått sitt kronologiska slut återstår frågan om framtiden för SVT-seriens rollfigur. Här är några tankar om hur det gick sen. ”Den scenen sammanfattar deras 26-åriga kärleksresa på ett så fint sätt”, berättar huvudmanusförfattaren Malin Nevander bland annat. 

Familjekrönikan som är ”Vår tid är nu” är slut. 

Avsnitt 8 i seriens tredje säsong har passande nog fått titeln ”Framtiden”, och är det något som i alla fall jag tänker på när det gäller rollfigurerna är det framtiden. Vad händer och hur går det? 

Visst, man kan välja att minnas Nina och Calle som i de sista scenerna. Man kan känna den sorgsna frihet som Gustaf Löwander bär med sig, känna stoltheten i ett slags revansch hos ”Maggan” Nilsson eller bara njuta av bilderna på syskonen Löwander och tänka att Helga med stor sannolikhet ler i sin himmel. 

Naturligtvis ska fantasin få flöde, varje rollfigur få ett eget framtidsfäste hos tittaren, samtidigt som det är skönt att också ha några ”svar”, ett antal krockar att hänga fast sina egna tankar i. 

Jag vände mig därför till Malin Nevander, en av de viktigaste personerna för ”Vår tid är nu”. Nevander var med och utvecklade ”Vår tid är nu” till den serie den blev, och är tillsammans med Ulf Kvensler huvudmanusförfattare för säsong 3. 

Men innan vi rör oss in i framtiden, vill Malin Nevander poängtera att ”manusförfattarna inte kan ge några konkreta svar på frågorna om vad som händer med rollfigurerna i framtiden”. Nevander förklarar i ett mejl: 

”Dels för att vi faktiskt inte pratat om hur deras liv ser ut framöver – vi har nog olika tankar och idéer – men främst är det för min del viktigt att publiken själva får ta med sig rollfigurerna och skapa den framtid som de känner är bäst för dem. Att rollfigurerna  får ett evigt liv efter sista avsnittet”, skriver Malin Nevander och fortsätter: 

”Vi har sett till att lämna dem vid ett vägskäl som ändå känns hoppfullt men om någon vill att rollfigurerna tar en annan väg, en mer sorglig och konfliktfylld väg, ja då är man fri att göra det.”

Det åttonde avsnittet i ”Vår tid är nu” regisseras av Anna Zackrisson efter ett manus av Pernilla Oljelund. Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Simone Coppo och Caroline Söderström ingår i seriens huvudensemble, medan Julia Heaveus, Oskar Laring och Morten Vang Simonsen spelar Christina, Uno och John i säsong 3. 

SPOILER ALERT om du inte har sett ”Vår tid är nu” säsong 3 och framför allt seriefinalen, som har titeln ”Framtiden”. Gör det först och fortsätt sedan att läsa under bilden. 

Hedda Stiernstedt och Adam Lundgren som syskonen Nina och Peter Löwander på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: SVT

Nu när John är ute ur bilden på riktigt, vad händer mellan Uno och Christina? Och hur ser Christinas liv ut de kommande åren? Jobbar hon fortsatt kvar i familjeföretaget? 

”När Christina hade det som svårast var det Uno hon vände sig till för att få hjälp och han fanns där för henne. Det är rimligt att tro att de två kommer fortsätta som goda vänner och kanske till och med inleda en romans. Men Christina behöver nog framför allt stå på egna ben igen, hitta självförtroendet och tryggheten innan hon kastar sig in i ett nytt förhållande”, skriver Malin Nevander i sitt mejl och fortsätter: 

”Den sista scen vi ser med Christina är på Nina’s, då hon är tillbaka i sin gamla roll som klubbvärdinna. Hon stannar nog kvar där tills hon vet vad hon vill med sitt liv, kanske pluggar hon några år men jag är övertygad om att hon kommer tillbaka till restaurangen – hon har precis som Nina och bröderna Löwander restauranglivet i blodet.

”Du komplicerar lyckan, det har aldrig jag gjort”, säger Astrid till Gustaf. Hur jag än vrider och vänder på det, och hur hemskt det än låter,  är det som att Astrids bortgång gör att Gustaf känns ”fri”, som att han nu kan välja att vara sig själv helt och fullt, trots sin enorma kärlek till Astrid. Berätta, hur ni tänkt kring detta? 

”Ja lite så är det. Gustaf och Astrid hade inledningsvis ett olyckligt äktenskap. Olyckligt för att Gustaf ljög, söp och var otrogen mot sin fru men också för att han ljög för sig själv. Men tillsammans tog de sig igenom svårigheterna och mot slutet fann de en djup kärlek och förblev bästa vänner. Det är ingen tvivel om att de älskade varandra. Trots det har det alltid varit något som saknats i Gustafs liv och för att ge honom chansen att ta reda på vem han egentligen är behövde vi skilja på honom och Astrid”, skriver Malin Nevander: 

”Eftersom ingen av dem frivilligt skulle lämna den andra – efter allt de gått igenom tillsammans – landade vi i Astrids bortgång. Hade vi följt våra karaktärer ytterligare 25 år hade vi kanske låtit Astrid leva tills hon dog av hög ålder men Gustaf hade ändå hamnat vid samma vägskäl som vi lämnar honom vid nu.”

Gustaf (Mattias Nordkvist) och Tusuf (Arvin Kananian) på en bild från seriefinalen av ”Vår tid är nu”. Foto: SVT

På tal om Gustaf, det är lätt att fundera på hur hans liv ser ut, låt oss säga 1975. Vad har ni för tankar? 

”Att leva öppet som homosexuell på 70-talet var fortfarande en utmaning. Sjukdomsstämpeln togs inte bort förrän 1979 men framför allt handlade det om gamla normer, familjevärderingar och så vidare”. Det är lite upp till var och en att själv bestämma hur det går för Gustaf men själv hoppas och önskar jag honom lycka och kärlek.”

Ethel har en klippbok hemma med tomma sidor ”som ska fyllas”. Vad kommer hon fylla dessa tomma sidor med de kommande åren? 

”Maggan har just blivit minister i Palmes regering, det blir nog många fler sidor för Ethel att fylla framöver. Sen är det svårt att tänka sig att Maggan nöjer sig med en karriär inom svensk politik, hon siktar säker högre än så. Kanske i FN, vem vet.

”Det har alltid varit du”, säger Gustaf till Peter och så har vi väl alla känt innerst inne sedan först säsongen. Vägen till detta ögonblick har varit som den varit, men har ni alltid haft tanken att Peter är syskonens motsvarighet till Helga och den som, så att säga, ska styra skutan? Utveckla gärna.

”Peter har alltid varit en Michael Corleone-inspirerad karaktär, den som är mest lämpad för verksamheten och mest lik patriarken/matriarken. Länge var han också övertygad att det bara var han som kunde driva restaurangen, att både Gustaf och Nina var helt odugliga. Men Peter mognar mot slutet och inser att för att allt inte ska gå förlorat, hans familj och restaurangen måste han ta ansvar och kommando över situationen när Nina och Gustaf är på väg att ge upp”, skriver Malin Nevander och fortsätter:  

”Syskonen besitter olika kunskaper och styrkor som är ovärderliga för restaurangen men det är hur de hanterar motgångar som skiljer dem åt. Peter fick Helgas styrka, vad som än händer biter han ihop och står pall fast det blåser hårt. Han har inte fått missbrukargenen som sina syskon, den som gör dem sårbara i motgång. Nina och Gustaf ärvde förvisso sin pappas svaghet för flaskan men också hans sinne för driva en restaurang. Därför blev det naturliga slutet att de skulle driva Nina’s/Djurgårdskällaren/DK vidare tillsammans. Precis som Helga alltid velat.”

Josefin Neldén spelar Margareta ”Maggan” Nilsson i ”Vår tid är nu”. Här på en bild från avsnitt 8 i säsong 3. Foto: SVT

Syskonen Löwander har aldrig drivit restaurangen tillsammans. Nu är det dags. Hur går det? Och är Djurgårdskällaren/Nina´s samma ställe tio år senare eller följer restaurangen med tiden? 

”Det är lite upp till publiken själv att välja. Men visst ser de ganska glada ut i slutet? Man kan säkert tänka sig att det är Peter som kommer hålla ihop familjen, lite som Helga gjorde, men restaurangen har nog tre källarmästare vilket kommer innebära en del utmaningar, haha. ”Att hänga med sin tid” är säkert en sådan utmaning för de tre syskonen, även om de själva har kommit till åren finns det yngre förmågor i familjen.”

Margareta Nilsson är ny socialminister. Hennes liv som politiker, vad finns att säga om det? Och med tanke på ”Maggans” relation till Olof Palme, hur reagerar hon när Palme blir mördad i februari 1986? 

”Säkert på samma sätt som majoriteten av svenskarna gjorde, med absolut bestörtning.”

En av de små stunderna i slutet av finalen som får fantasin att skena är när Peter ringer Suzanne. Berätta allt, vad händer och hur går det mellan dessa två?

”Här får gärna fantasin skena! Själv gillar jag lyckliga slut och väljer att fantisera om att dessa två framgångsrika men ensamma personer återförenas…”.

”Nostro”, Angelos och Calles nya restaurang, vad händer med den och uppstår någon gång ett slags konkurrenssituation med Nina´s/Djurgårdskällaren?

”Nostro kommer bli en succé och svenskarna får under åren som går allt mer upp ögonen för det italienska köket. Den enda konkurrenssituation mellan restaurangerna är när personalen möts på fotbollsplanen (Calle och Angelo utmanar de andra krogarna i en årlig fotbollskupp). Nostro kommer vinna alla matcher.”

Simone Coppo och Charlie Gustafsson i seriefinalen av ”Vår tid är nu”. Foto: SVT

En sista bild på syskonen Löwander, sedan ”Sopranos”-svart i rutan (fyra sekunder till med svart hade varit perfekt). Fanns det någon gång tankar på att sluta där i stället för så som serien slutar? 

”På samma sätt som man skriver om inledningen i första avsnittet skriver man om slutsekvensen i sista avsnittet flera gånger. Det var så många linjer som behövdes avslutas men restauranglinjen och kärlekslinjen var de viktigaste. Vi kastade om scenerna flera gånger men det blev så upphackat. Och i slutändan landade vi i det här slutet, känslomässigt kunde inget annat slut toppa att Nina och Calle fick varandra”, skriver Malin Nevander och fortsätter:

”Ambitionen med slutet vara att man som publik skulle känna, ”ja, vad skönt att restaurangen kommer överleva och syskonen kommer samarbeta” för att under svartrutan hinna tänka ”men vänta lite, är det inte något vi har glömt bort – hur gick det för Nina och Calle? Scenen när Nina söker upp Calle på Nostro och ber honom komma tillbaka, inte till Nina’s/Djurgårdskällaren, utan till henne, är en av mina favoritscener. Den sammanfattar deras 26-åriga kärleksresa på ett så fint sätt.”

Ja, slutet. Calle + Nina = sant. Igen. Seriefinalen har fått titeln ”Framtiden”, vilket så klart är passande, och även så för denna fråga: vad finns i framtiden för Calle och Nina? 

”Efter allt vi har utsatt dem för – lite lugn och ro! ”Och så levde de lyckliga i alla sina dar” är väl lite väl att ta i men något åt det hållet tycker jag de förtjänar.”

Sist, men knappast minst: När Calle eller Nina lämnar jordelivet, hur tänker den av dem som finns kvar på deras liv tillsammans? 

”Hedda Stiernstedt brukade ladda upp inför tagningarna med att lyssna på en egenkomponerad spellista, hemlig än i denna dag. Men en sång har hon berättat om och den är Ninas och Calles sång. Det råkar också vara en av mina favoritlåtar och jag tycker den mycket väl sammanfattar Ninas och Calles kärlek. Den som blir kvar lyssnar därför på ”I’ll be seeing you” med Billie Holliday:” 

”ll be seeing you / In all the old familiar places / That this heart of mine embraces / All day through / In the small cafe, the park across the way / The children’s carousel / The chestnut trees, the wishing well / And I’ll be seeing you / In every lovely, summer’s day / And everything that’s light and gay / I’ll always think of you that way / I’ll find you in the morning sun / And when the night is new / I’ll be looking at the moon / But I’ll be seeing you / I will find you in the morning sun / And when the night is new / I’ll be looking at the moon / But I’ll be seeing you”

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist , Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström.

# Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom ”Vår tid är nu”. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind.

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu” som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten är färdiginspelade, regisseras av Måns Herngren och har premiär julen 2020.

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT.