Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SPOILER ALERT

Så blir julspecialen av ”Vår tid är nu” – första bilderna, nya detaljer, premiär julen 2020 i SVT

Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt är huvudpersoner i den specialsäsong av ”Vår tid är nu” som har premiär julen 2020. Duon spelar Calle Svensson och Nina Löwander. Här är första bilden från de fyra avsnitten. Foto: Niklas Maupoix/SVT

Kärlek, passion och förälskelse. Om ett år sänder SVT den julspecial av ”Vår tid är nu” som utspelar sig mellan seriens första och andra säsong. Spoiler alert kan nu visa de första bilderna från de fyra avsnitten och berätta nya detaljer om handlingen. ”Jag vill att tittarna ska se hela serien ”Vår tid är nu” som en sjurätters praktmeny, rik och varierad och mättande, och där julspecialen är den perfekta desserten”, säger manusförfattaren Ulf Kvensler. 

”Vår tid är nu” säsong 3 var färdiginspelad och skådespelarna hade sagt tack och farväl. 

Sedan började det tisslas och tasslas. Fler avsnitt? Hur då och varför? 

Manusförfattarna funderade. De hade insett att tittarna känt sig snuvade på hur det gick till när Nina Löwander och Calle Svensson blev ett par, eftersom de är gifta och har barn på varsitt håll när första säsongen slutar, och sedan, när säsong 2 börjar och fem år har gått i serien, är de tillsammans. 

Malin Nevander, en av seriens upphovspersoner, sa: låt oss berätta den historien. 

Greppet att hoppa tillbaka i tiden var dessutom det som fick skådespelarna i huvudensemblen att nappa på idén. 

– Alla vi skådisar i huvudcasten diskuterar det mesta, och det kändes viktigt att vi var överens om hur vi skulle gå in i det, om vi skulle göra det. Det är ett gruppbeslut, ett grupparbete, har Hedda Stiernstedt, som spelar Nina Löwander, tidigare berättat för mig. 

När julspecialen börjar är året 1951 och ett halvår gått sedan slutet på första säsongen av ”Vår tid är nu”. Familjen Löwander och Djurgårdskällarens personal ska driva sommarrestaurang i Stockholms skärgård. Senast familjen gjorde det var 1939, före krigsutbrottet. 

I julspecialen är det Peter Löwander (Adam Lundgren) som tycker att det är en bra idé sätta igång verksamheten i skärgården igen medan köket på Djurgårdskällaren renoveras. 

Samtidigt äter Nina Löwander lugnande mediciner efter sitt självmordsförsök. Hon låter maken Erik samt mamma Helga fatta alla beslut. Dotter Christina sköts om av barnflicka. 

När julspecialen börjar har Calle Svensson (Charlie Gustafsson) återvänt till sitt liv med Sonja och sonen Björn. Han försöker också trycka undan alla tankar på Nina. 

Peter Dalle och Suzanne Reuter som Stig ”Stickan” Backe och Helga Löwander på en bild från den julspecial av ”Vår tid är nu” som har premiär julen 2020 i SVT. Foto: Niklas Maupoix/SVT

När jobbet med sommarrestaurangen börjar är Helga Löwander (Suzanne Reuter) och Stig ”Stickan” Backe (Peter Dalle) två av de som driver på arbetet. Där, i skärgården, väcks gamla minnen till liv. 

– Sommarrestaurangen, som drevs av familjen Löwander fram till starten på andra världskriget, har spelat en stor roll i relationen mellan Helga och Stickan. Så när den nu öppnar igen blir det en promenad längs minnenas allé för dem båda. Och jag tror det kommer bli ett mycket kärt återseende för publiken när de nu är tillbaka, säger manusförfattaren Ulf Kvensler. 

”Sommarrestaurangen är Peters baby” har du tidigare berättat för mig. Nu ska han driva den, men vad stöter han på för hinder under julspecialen? 

– Peter upplevde restaurangen som ett sommarparadis när han var barn på 20- och 30-talen, men han kommer bli varse att det är något helt annat att driva den som källarmästare på 50-talet. Peter lär sig också att man aldrig ska lita på en norrlänning, oavsett hur förtroendeingivande dialekt han har. 

Mattias Nordkvist, som spelar Gustaf Löwander, valde att han inte medverka i julspecialen. Var placerar detta Gustaf och hur han ni kommit runt att Gustaf inte är med i de fyra avsnitten?  

– Vi hade naturligtvis gärna haft med Mattias i serien, han är en fantastisk skådespelare. Men rent storymässigt är det egentligen det naturliga att Gustaf inte har någon kontakt med den övriga familjen detta år 1951, säger Ulf Kvensler och fortsätter: 

– I slutet på säsong 1 bryter han med dem efter att ha förlorat kontrollen över DK. Och i början av säsong 2 söker Helga upp Gustaf och pratar om att de inte har haft någon kontakt på fem år, och att det inte kan fortsätta så. 

När julspecialen gått i mål, vilken känsla vill du att tittaren ska bära med sig från de fyra avsnitten?

– Jag vill att de ska se hela serien ”Vår tid är nu” som en sjurätters praktmeny, rik och varierad och mättande, och där julspecialen är den perfekta desserten, säger Ulf Kvensler och fortsätter:  

– Sedan kan man ju fundera på hur tittarna kommer se serien när den sänts och bara finns online. Kommer de att se avsnitten kronologiskt, dvs stoppa in julspecialen mellan säsong 1 och säsong 2? Då blir det en väldigt lyxig amuse bouche istället.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu”

”VÅR TID ÄR NU”

# När SVT gav ”Vår tid är nu” grönt ljus beställde man två säsonger på samma gång. De första 20 avsnitten spelades in under en och samma period. 

# Mot slutet av första omgången kom beskedet att ”Vår tid är nu” även skulle få en tredje säsong. Det var runt denna tid som det bestämdes att det skulle bli seriens sista, ett beslut som senare ändrades. Säsong 3 är fortsatt det kronologiska slutet för ”Vår tid är nu”. 

# I maj 2019 kunde Expressen berätta att SVT beställt en julspecial som utspelar sig mellan första och andra säsongen av ”Vår tid är nu”. Måns Herngren regisserar de fyra avsnitten, medan Ulf Kvensler, upphovsman till ”Vår tid är nu” tillsammans med Malin Nevander och Johan Rosenlind, är huvudmanusförfattare. Heidi Rydbeck på Jarowskij producerar.

# På rollistan för julspecialen finns bland andra Hedda Stiernstedt, Charlie Gustafsson, Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Peter Dalle, Josefin Neldén, Anna Bjelkerud, Rasmus Troedsson och Malin Persson. Saknas gör Mattias Nordkvist, som spelar Gustaf Löwander i seriens tre ordinarie säsonger. 

# ”Vår tid är nu” är en samproduktion mellan SVT, Viaplay, Jarowskij och Film i Väst.