Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Rasmus Troedsson efter ”Vår tid är nu” säsong 3: ”Det är så sorgligt att man håller på att svimma”

Rasmus Troedsson som ”Bellan” Roos i ”Vår tid är nu”. Nu berättar Troedsson om känslorna efter det som händer rollfiguren i säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

”Bellan” Roos grävde sig djupare och djupare i ”Vår tid där nu” säsong 3. Nu berättar skådespelaren Rasmus Troedsson vad han tycker om besluten som hans rollfigur tar i den populära SVT-serien. ”Det är så sorgligt att man håller på att svimma”, säger Rasmus Troedsson.  

Efter att ha läst manuset la Rasmus Troedsson, 55, ifrån sig det och tänkte att ”det här kommer tas emot med blandade känslor”. Tankarna snurrande runt en stund till, och landade i att tittarna kanske till och med blir förbannade. 

Långt senare berättar Troedsson för mig: 

– Men dramaturgiskt är det fiffigt, kul och spännande. 

Det var ”Almarna”, det sjätte avsnittet i tredje säsongen av ”Vår tid är nu”, som Rasmus Troedsson läste den där dagen och det var så han fick reda på exakt hur djupt ”Bellan” Roos grävt sin egen grop. 

”Vi hade tidigt den här idén om att Nina skulle ha en bokhållare på restaurangen som förskingrade pengar, vilket hotade hela verksamheten. Från början var det en ny karaktär, en komisk roll som inte skulle misstänkas ha något fuffens för sig. Men sedan fick vi idén att det skulle vara Bellan som var bokhållaren, en rimlig reträttpost för en överårig hovmästare. Och då blev det en helt annan skjuts på historien. Då handlade den plötsligt om ett enormt svek mot Nina från en gammal trotjänare”, skriver Ulf Kvensler, huvudmanusförfattare för ”Vår tid är nu” säsong 3, i ett mejl och fortsätter: 

”Att låta honom ta livet av sig var naturligtvis det mest radikala alternativet och det fanns delade meningar om detta. I ett skede, när vi tittade på hur våra olika linjer utvecklades, insåg vi att slutet på säsong 3 kunde kallas ”Fyra begravningar och ett bröllop”. Ett så mörkt slut ville vi inte ha så vi backade lite från det. Men Bellans självmord fick vara kvar. Jag tycker det finns en logik i det, för mig känns det trovärdigt att Bellan skulle välja det alternativet.”

Suzanne Reuter och Rasmus Troedsson på en bild från andra avsnittet i ”Vår tid är nu” säsong 2. Hon spelar Helga Löwander, han ”Bellan” Roos. Foto: SVT

”Bellan” Roos har från start varit ett slags egendomlig institution i ”Vår tid är nu”. En person som ständigt tycks vara en relik från en svunnen tid, även när tiden i serien rört sig framåt med stormsteg. 

”Bellans” dialog och sarkastiska svar har ofta burit traditionens tyngd, men bokstävernas bett har helt och hållet varit beroende av Rasmus Troedssons leverans. Än mer av det, det kommer i den specialsäsong av ”Vår tid är nu” som sänds julen 2020, säger Troedsson när vi pratar på telefon.  

Rasmus, jag misstänker att du tyckte det var kul att det blev något lite djupare i säsong 3 än den ljuvligt sarkastiska ”Bellan” som tittarna lärt känna i första och andra säsongen. 

– Exakt så är det. Jag får dyka ner i en förtvivlad människa. Sedan är det ju så att det här tvivlande svarta och det mörka, det har jag gratis eftersom jag är nykter alkoholist och har varit otroligt förtvivlad själv i så många år av mitt liv. 

– Därför kan jag inte påstå att det här var en större utmaning skådespelartekniskt. För mig är det en större utmaning att spela matematiskt med snabba vändningar. Att spela en svart figur är nästan det lättaste jag kan göra, eftersom det bara är att påminna mig själv om hur hemskt det var när det var som hemskast. 

Hur var den tredje säsongen att spela in?

– Jag upplever att jag har kunnat färga ”Bellan” på ett antal viktiga nivåer. Det här missbruket han har är en sjukdom. Att gestalta det har jag gratis, även om jag har varit nykter sedan 1996, men som du vet har jag den bakgrunden. Och man kan inte göra det här på låtsas, utan man måste plocka fram riktig förtvivlan. 

– Däremot fanns det en konflikt i mitt inre, som jag tyckte var svår att hantera. Jag själv är troende, och det går inte att förstå vem jag är om man inte förstår att jag är troende. Jag har hela tiden tänkt att ”Bellan” är en troende person, men det som skiljer mig från ”Bellan” är att när jag får ångest av mina val eller mina beslut, då talar jag med människor för att reda ut det och få ihop det med min tro. 

– Det gör att jag aldrig skulle göra det som ”Bellan” gjorde, så där hamnade jag i ett slags konflikt med honom. Min bild av ”Bellan” har hjälpt mig fram till att vi spelade in de här scenerna. Då var jag tvungen att bestämma mig för att ”Bellan” nog inte har någon tro, för annars skulle han inte göra så här. 

Mattias Nordkvist, Hedda Stiernstedt, Rasmus Troedsson och Simone Coppo på en bild från ”Vår tid är nu” säsong 3. Foto: Johan Paulin/SVT

Varför tror du att ”Bellan” gör som han gör? Handlar det om hans nästan blinda lojalitet till familjen Löwander och att han ser förskingringen av pengarna som ett så enormt svek?

– Svaret ligger i frågan, för jag tror att du har rätt. Det är uppenbart att han aldrig har haft någon annan äkta vänskap än den han haft med medlemmarna i familjen Löwander och några andra personer på restaurangen. Jag föreställer mig att det är som du säger, att sveket mot de som han älskar är så stort att han straffar sig själv. Det är så sorgligt att man håller på att svimma. 

Du spelade in de här scenerna i säsong 3, sedan kom beskedet om att det blir en specialsäsong för ”Vår tid är nu”. Vad kände du då?

– Jag blev väldigt glad. De som blir ledsna över vad som händer ”Bellan” i säsong 3 får chansen att träffa den gamla ”Bellan” i julspecialen, som dessutom är feelgood från början till slut. Att få göra det fullt ut och med en regissör som Måns Herngren gjorde mig otroligt glad. Jag tycker att Måns, tillsammans med Hannes Holm, är Sveriges bästa regissörer när det gäller dramakomedi. 

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om ”Vår tid är nu” i SVT

SJÄLVMORDSTANKAR? HIT KAN DU VÄNDA DIG

# Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

 # Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

 # En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

# Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.