Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
SPOILER ALERT

Netflix gör serie om Spotify – Per-Olav Sørensen regisserar, baseras på boken ”Spotify inifrån”

Netflix gör en ny originalserie om Spotify inspirerad av Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify inifrån”. Yellow Bird UK producerar serien, som ännu inte har någon titel och som regisserad av Per-Olav Sørensen. 

En gigant ska berätta historien om en annan. 

Nu meddelar Netflix att man lagt vantarna på den serie som produktionsbolaget Yellow Bird utvecklat och som är inspirerad av Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify inifrån”. 

Samtidigt meddelar Netflix att Per-Olav Sørensen ska regissera den nya originalserien. Sørensen har tidigare, bland mycket annat, varit huvudregissör för ”Störst av allt” och ”Hjem til jul”. 

Exekutiv producent för projektet är Berna Levin på Yellow Bird UK, som även är involverad i Netflix kommande serie ”Young Wallander”, där Adam Pålsson spelar huvudrollen. 

Tesha Crawford, director of International Originals Northern Europe på Netflix, säger i Netflix pressmeddelande: 

”Berättelsen om Spotifys grundande är ett bra exempel på hur lokala historier kan få globala genomslag. Vi är verkligen spända över att få möjlighet att filmatisera denna framgångssaga och ser även fram emot att fortsätta vårt fantastiska samarbete med Per-Olav Sørensen och teamet på Yellow Bird UK.”.

I samma pressmeddelande går följande att läsa om den kommande serien: ”I en tid då piratkopieringen nått sin absoluta höjd kämpade branschtopparna mot den riktning den turbulenta musikbranschen tagit. Serien om Spotify handlar om hur en ung svensk tech-entreprenör, Daniel Ek, och hans partner, Martin Lorentzon, revolutionerade en hel bransch genom att tillgängliggöra gratis och laglig strömmad musik till människor över hela världen.” 

Vidare: ”Det är en berättelse om hur starka övertygelser, obeveklig vilja och stora drömmar gav små aktörer möjlighet att utmana status quo genom att utveckla hur vi alla lyssnar på musik.”

Per-Olav Sørensen i en kommentar: 

”Jag är exalterad över att få väcka liv i berättelsen om Spotify. Det är en pågående saga i modern tid, om svenska underbarn som för alltid förändrade musikindustrin. Historien är både spännande och utmanande eftersom berättelsen om Spotify ännu inte är avslutad – den pågår fortfarande i hög hastighet och kommer förmodligen att förändras medan vi arbetar med det här projektet. Jag är också glad över att få fortsätta samarbetet med Netflix. De olika projekt som vi har arbetat med hittills har verkligen utmanat mig som regissör och jag ser fram emot ännu en spännande resa tillsammans med Netflix.”

Serien, som är både svensk- och engelskspråkig, har ännu inte en titel eller planerat premiärdatum. 

Sven Carlssons och Jonas Leijonhufvuds bok ”Spotify inifrån” släpptes i maj 2019. Albert Bonniers förlag beskriver bokens innehåll som följer: ”På drygt tio år har Spotify räddat skivbolagen från piraterna, ritat om musikindustrin och fått självaste Apple att byta affärsmodell. Spotify inifrån skildrar en värld av intriger, hemliga avtal och uppköpsbud från bolag som Microsoft, Google och Tencent. På vägen lierar sig Daniel Ek med Napsters Sean Parker och Facebooks Mark Zuckerberg. Boken avslöjar även detaljer om Spotifys mångåriga konkurrens med Apple.”

Yellow Bird UK är ett systerbolag till Yellow Bird Entertainment, som tidigare bland annat gjort de svenska ”Wallander”-filmerna samt filmerna baserade på ”Millennium”-trilogin.

Mattias Bergqvist finns på Twitter: @bergqvist_m

Gilla Spoiler alert på Facebook för det senaste om Netflix originalserier